support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 18-03-2021 20:19:00

Wat zal er eerder zijn bij ADO Den Haag: de nieuwe eigenaar of degradatie?


Is de redding nabij voor ADO Den Haag? Op het veld zeker niet, daar lijkt degradatie onafwendbaar. Maar búíten de lijnen is de hoop op redding er wel degelijk. Al weet niemand wat de nieuwe eigenaar precies van plan is.


tekst: Chris Tempelman

Cosinus Group Capital Partners moet de nieuwe eigenaar worden van ADO Den Haag. Het openlijk aansturen op een breuk met de Chinese eigenaar United Vansen heeft geleid tot de toenadering van het Zwitsers/Nederlandse investeringsbedrijf richting de Chinezen. De gesprekken zijn serieus. De precieze hoogte van de lopende schulden en hoe die af te lossen zijn een bespreekpunt. Eigenlijk hoopt iedereen dat de deal snel wordt beklonken. De clubleiding wil duidelijkheid, een streep onder het Chinese avontuur en de blik vooruit.
 

Het klinkt allemaal heel logisch, maar er heerst ook onzekerheid. Wie is de nieuwe eigenaar precies? Wat wil hij met de club? Voor wie op de werkvloer heeft het gevolgen? En hoe snel kan het allemaal geregeld zijn? Eén ding is zo langzamerhand duidelijk: de nieuwe eigenaar kan met bouwen beginnen in de Keuken Kampioen Divisie. Het Eredivisieschap van ADO Den Haag hangt immers aan een flinterdun draadje.


Niemand zal het hardop kunnen en willen zeggen, maar misschien is degradatie wel de uiteindelijke redding. Algemeen directeur Mohammed Hamdi liet zich in een andere context al eens ontvallen dat het misschien beter zou zijn een nieuwe start op een lager niveau te maken. Die uitspraak dateert uit de tijd dat hij vanuit China de toezegging had gekregen dat de geldschieter ook bij eventuele degradatie de club zou blijven steunen. Wat woorden uit China waard zijn, weet Hamdi inmiddels ook. Dat zijn hoop inmiddels op een overname is gevestigd is overduidelijk. ‘De club is de allergrootste’, zei Hamdi zaterdag voor de camera van ESPN. ‘Het moet iemand zijn die de club de komende jaren verder kan helpen.’


Stroomversnelling
Toen Hamdi, nota bene door de Chinezen voorgedragen en aangesteld om alles in goede banen te leiden na jaren van onrust, vorige week werd geconfronteerd met het nieuws van de financiële problemen vanuit China en de aangekondigde rechtszaak om toch aan het beloofde (en reeds uitgegeven en dus benodigde) geld te komen, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Goede contacten met de Chinezen bleken niets waard. Op de achtergrond voelt Hamdi zich in de steek gelaten door mensen rondom de club die de Chinese deal altijd hebben verdedigd. Net nu Hamdi in de winterse transferperiode (samen met de inmiddels in zijn rol als adviseur teruggekeerde Martin Jol) in zijn ogen noodzakelijke uitgaven heeft moeten doen om de selectie op peil te brengen, zodat lijfsbehoud nog realistisch mocht worden genoemd. Geld uitgeven voordat het op de rekening staat is en blijft risicovol ondernemen, hoe zeker je ook denkt te zijn van de storting.
Mo Hamdi Directeur ADO Den Haag

Naar nu blijkt is het onverantwoord geweest. Twee lucratieve sponsordeals zorgen ervoor dat aan de meest acute verplichtingen – zoals het betalen van salarissen – kan worden voldaan, maar extra financiële armslag is noodzakelijk om een grotere chaos te voorkomen. De rol van Hamdi tijdens het overnameproces is onduidelijk, maar uit veel zaken blijkt dat hij als directeur de nieuwe beoogde grootaandeelhouder aanmoedigt en steunt.
 

Intussen verloor ADO afgelopen zaterdag met 1-2 van Heracles Almelo. Zelfs als de arbitrage een keer meezit – bij ADO vinden ze dat ze structureel pech hebben met scheidsrechterlijke beslissingen – volgt er een nederlaag. Die klap is keihard aangekomen. Optimisme en positiviteit maken langzaam plaats voor realisme en negativiteit. Het aanstaande overnamenieuws zou wellicht enige rust kunnen geven, omdat de blik dan echt op de toekomst gericht kan worden in plaats van dat er weer noodgrepen moeten volgen om van degradatiesores verschoond te blijven.
 

Eigenlijk was die ene zin die Michiel Kramer uitsprak na de wedstrijd tegen Heracles alleszeggend. Op de vraag of het nieuwste rumoer rondom de club de prestaties beïnvloedt, was de spits eerlijk. ‘Hier is het altijd onrustig, dat mag geen excuus voor slechte prestaties zijn.’ Zonder met de ogen te knipperen sloeg ervaringsdeskundige Kramer de spijker op de kop. Bij ADO is het nooit rustig. Punt. Financiële chaos, bestuurlijke onrust, spelers die komen en gaan, trainers onder druk, je kunt het niet verzinnen of het komt van tijd tot tijd voor.
 

Nu de club sportief op een nieuw dieptepunt afstevent en de Chinese eigenaar niet meer blijkt te willen betalen, is het einde van het in 2014 begonnen Chinese drama in zicht. Er was terloops weleens wat belangstelling, de lokale politiek trok inmiddels de handen ervan af en prominente Hagenaars zijn er nooit in geslaagd de handen ineen te slaan. Een Amerikaans bedrijf sprak met de Chinese eigenaar, maar meer dan een informatief kennismakingsgesprek werd het niet. De Amerikanen zouden zich in dezelfde branche als de Chinezen bevinden, maar het gevraagde overnamebedrag in combinatie met de weinig florissante cijfers hadden eerder een afschrikkende werking dan dat ze motiverend waren.


Aandelenoverdracht
De Chinezen houden ondertussen hun kaken stijf op elkaar. Ze beloofden na de eerste berichten deze week met een verklaring te komen. Maar ja, Chinese beloftes… De verwachting is dat ze die verklaring niet zullen gebruiken om uit te leggen waarom er opnieuw geen geld is overgemaakt, maar dat het een statement over de aandelenoverdracht gaat zijn. Dat nieuws zal in Den Haag met blijdschap ontvangen worden, terwijl de andere antwoorden alleen maar tot zorgen en woede leiden. Over de reden van het niet-betalen is het slechts gissen, zolang er geen duidelijkheid wordt verschaft. De coronacrisis is ook in China voelbaar, zeker in de branche waarin United Vansen opereert, de evenementenbranche.


Maar er is nóg iets. Hamdi presenteerde na zijn aanstelling als algemeen directeur een meerjarenplan waarin hij China duidelijk maakte hoe ADO Den Haag in de toekomst als een inkomstenbron voor de Aziaten zou kunnen werken. Dat wordt altijd een interessant verhaal gevonden door een investeerder en het leverde hem applaus en complimenten op. Hulp bieden en geld schenken is tot daaraan toe, het gaat wel om geld verdienen door middel van een plan. Jonge spelers halen, opleiden en ontwikkelen, zorgen voor de faciliteiten en in een later stadium met winst verkopen.



Een mooi verhaal, door ja-knikkende Chinezen omarmd, maar in de winterstop waaide er ineens een andere wind. Er kwamen plotseling ervaren spelers om de situatie te redden. Of China maar even wilde betalen. De geluiden in de raad van commissarissen waren destijds al duidelijk.


Was dit het plan? Was dit de afspraak? Het is niet onaannemelijk dat de weigering te betalen niet alleen een financiële (door corona ingegeven) beperking was, maar dat er ook een zekere weerzin ontstond tegen de gewijzigde koers. Geschonden beloftes, daar houden Chinezen niet van. Alleen als ze dat zelf doen.


Hamdi moet meer dan hem lief is op zijn tong bijten, hij wil immers een rechtszaak aanspannen en over de overname van de aandelen heeft hij in wezen niets te zeggen. Dat maakte enkele uitspraken voor de camera ook interessant en merkwaardig. ‘Ik vind dat een nieuwe grootaandeelhouder zich moet schikken naar de club. Daar kijken we als directie naar. De nieuwe eigenaar moet goede intenties hebben. Dan staan we er met z’n allen achter.’ Dat impliceert dat de directie van ADO de nieuwe eigenaar wil vertellen wat er moet gebeuren. Hamdi is feitelijk een werknemer van de club en zal opdrachten moeten uitvoeren. Net zoals hij dat voor de Chinezen moest doen.


Haagse roots
Hamdi reageerde nadat de naam van een potentiële koper was opgedoken. Het gaat om het Zwitsers/Nederlands investeringsbedrijf Cosinus Group Capital Partners. Ingewijden verwachten zelfs een snelle deal. Anthony Rothengatter zou de man zijn die ADO Den Haag namens de investeringsmaatschappij financieel gezond en toekomstbestendig moet maken. Voor het kritische Haagse publiek is de link met de in Zürich woonachtige Nederlander die Haagse roots en een zwak voor ADO heeft natuurlijk hoopgevend. Maar wellicht is het verstandig door dat groen-gele bericht heen te lezen.


Over Cosinus is niet veel te vinden, contactpersonen worden op Facebook en in een andere social media niet genoemd, op mails wordt niet gereageerd. In deze fase van de onderhandelingen ook logisch, wellicht. Wel is duidelijk dat het om een bedrijf gaat dat bedrijven koopt om ze met winst door te verkopen. De zakenman met een ADO-hart is vooral een zakenman wiens bankrekening belangrijker is dan de prestaties van een voetbalclub.


In de zoektocht om meer te weten te komen over het investeringsbedrijf, stuiten we op enkele zaken uit het verleden. Frauduleuze handelingen en verdachtmakingen omtrent financiële malversaties komen we tegen, maar weinig sluitend bewijs. En een faillissement van een bedrijf in Nederland. IT-bedrijf Parity Solutions in Nieuwegein was een detacheerder die deel uitmaakte van het Britse moederbedrijf Parity Group dat nauwe banden onderhield met Cosinus Group. Bij de jaarcijfers over 2002 bleek 2,3 miljoen euro aan debiteurenposten bij de financiële dienstverlening niet terug te vinden. Onderzoek naar aanleiding van Engelse aangiften wees uit dat het ging om spookschulden, niet bestaande omzet opgevoerd via debiteurenposten die open bleven staan.



Overigens zou Anthony Rothengatter een bescheiden netwerk in de voetballerij hebben en lijkt hij zijn pijlen al langere tijd gericht te hebben op een rol bij een Nederlandse bvo. Uit welingelichte kringen vernemen we dat er een band is met FC Eindhoven. Niet officieel, wel officieus. Of het meer is dan een vriendschapsband met een leidinggevende aldaar of dat er een financiële basis is, wordt (nog) niet duidelijk. In het Eindhovense wordt beweerd dat als de deal met ADO doorgang vindt, er mensen uit de organisatie aan de Aalsterweg de stap naar de Residentie zullen maken om daar een stabiele organisatie neer te zetten.


Dat laatste duidt andermaal op de intentie om met nieuwe kapiteins (of matrozen?) het schip te bemannen. Dat is een logische stap als je door de ogen van een nieuwe eigenaar kijkt. Opnieuw beginnen in de Eerste Divisie. Wat zal er eerder zijn: de nieuwe eigenaar of de degradatie?