support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-02-2021 09:54:00

'God zegene de greep, dat is het nu'


Worstelende nummers 16 en 17 Willem II en ADO Den Haag strijden vandaag om uitzicht op handhaving te behouden


tekst: Marijn Abbenhuijs 
 
 
Willem II-ADO staat vandaag onder hoogspanning: de winnaar vergroot de zorgen bij de ander. Bij beide traditieclubs zou degradatie keihard aankomen. Hoe liggen de verhoudingen voor de kraker?
 
 
Kwaliteit
Toen Robert Maaskant eerder deze maand de vier voornaamste degradatiekandidaten FC Emmen, ADO Den Haag, Willem II en RKC beoordeelde voor ad.nl, was hij over één ding heel stellig: Willem II gaat zich handhaven. Volgens de voormalig trainer van de Tilburgers toonde het aantal doelpunten dat de huidige nummer 16 van de eredivisie maakt aan dat er daar genoeg kwaliteit in huis is.
 
Maar de pijnlijke realiteit is dat Willem II sinds de woorden van Maaskant twee keer in actie kwam en die duels met 5-0 en 6-0 verloor. "Dat zij het dit seizoen zo slecht doen, is ongrijpbaar", oordeelt ESPN-analyticus Kees Kwakman. De voormalig speler van onder meer FC Volendam, NAC en FC Groningen vindt het moeilijk om de tegenvallende prestaties van de Tilburgers te verklaren, gezien het feit dat ze vorig seizoen vijfde werden en het team sindsdien nauwelijks veranderde. "Het is heel moeilijk om de vinger op de juiste plek te leggen. Ook het feit dat ze nu een nieuwe trainer hebben, heeft nog niet geholpen. Ik ken Zjelko Petrovic niet, maar volgens mij zijn heel veel mensen heel positief over hem. Hoe ze afgelopen weekend met 6-0 van FC Utrecht verloren, zonder zelf ook maar een kans te creëren, is pijnlijk. Maar daar moet je Petrovic nog niet op afrekenen."
 
Toch blijft het zo dat dit Willem II vorig seizoen liet zien dat het wel degelijk kwaliteit heeft. En hoewel ADO sinds de afgelopen transferperiode flink wat spelers op het veld heeft staan die in het verleden ook hebben laten zien dat ze een hoog niveau kunnen halen, komt de club inmiddels al ruim 1,5 jaar lang heel matig voor de dag. "Er zit gewoon heel weinig in bij ADO", vindt Kwakman. "Er zijn nu heel veel nieuwe spelers bij, er is in ruim een jaar tijd meerdere keren een nieuwe trainer gekomen. Maar ga hier maar eens een team van maken. Het is god zegene de greep. Nu hebben ze het qua selectie een beetje voor elkaar, maar zijn er weer een paar niet fit. Daar heb je mee te maken als je spelers haalt die geen wedstrijdritme hebben."
 
 
Mentale weerbaarheid
Dat het er op voetballend vlak momenteel helemaal niet uitkomt bij Willem II en ADO, is wel duidelijk. Des te meer kan het straks de doorslag geven als je mentaal gezien op de juiste manier weet om te gaan met de opeenstapelende nederlagen. Het was in Den Haag deze week een belangrijk onderwerp van gesprek.
 
Completer dan afgelopen zaterdag in het duel met Fortuna Sittard waren het Haagse middenveld en de voorhoede dit seizoen nog niet. Maar met Marko Vejinovic, Nasser El Khayati, Bobby Adekanye en Youness Mokhtar creëerde ADO alsnog geen enkele kans. Het was misschien wel de grootste tegenvaller van het seizoen en had een flink aantal gesprekken tot gevolg. El Khayati predikte positivisme, Vejinovic gaf aan dat het vuur er tegen Willem II zal zijn. Het feit dat de meeste basisspelers bij ADO elkaar nog niet of nauwelijks kennen, geeft ze ook de ruimte om nog naar elkaar toe te groeien. Dat kan die ploeg in mentaal opzicht sterker maken.
 
Bij Willem II wordt dat een stuk lastiger. Juist omdat de meeste spelers al een tijdlang teamgenoten van elkaar zijn, met elkaar goede prestaties hebben geleverd en zelfs Europees voetbal hebben afgedwongen, maar ook al het hele seizoen proberen om de negatieve tendens te doorbreken en daar niet in slagen. Uitzichtloosheid dreigt. "Maar als het om het mentale aspect gaat, kan het snel omslaan", nuanceert Kwakman. "Met één of twee overwinningen kan het vertrouwen ineens weer terugkeren."
 
 
Het doemscenario
Dat ten minste één van de twee clubs aan het einde van dit seizoen degradeert, dat is al bijna onontkoombaar. Nummer 15 RKC heeft het gat met Willem II en ADO inmiddels immers flink vergroot. Wie vandaag verliest, blijft op negen punten van de veilige vijftiende plek steken. En degradatie zal voor de grote traditieclubs die Willem II en ADO zijn, hard aankomen. De Hagenaars spelen sinds het seizoen 2008-2009 onafgebroken in de eredivisie, terwijl in Tilburg met vorig seizoen in het achterhoofd niemand rekening zal hebben gehouden met degradatie.
 
"Daarom denk ik dat de klap voor Willem II het hardst zal zijn", oordeelt Kwakman. "Dat is de grootste club van de twee, ook qua supportersschare. En ik denk ook niet dat zij in de begroting rekening hebben gehouden met dit scenario. Maar ADO heeft volgens mij ook geen goedkope huishouding.''
 
Daarbij stelt Kwakman ook nog dat degradatie lang kan doorwerken. "Ik denk dat het helemaal niet makkelijk is om snel terug in de eredivisie te komen. Ze moeten niet in paniek raken, maar dat is heel moeilijk."