support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 18 3 2 57
2 PSV 24 15 6 3 51
3 AZA 24 14 7 3 49
4 VIT 24 14 3 7 45
5 FEY 24 12 7 5 43
6 GRO 24 12 6 6 42
7 TWE 24 9 8 7 35
8 UTR 23 8 10 5 34
9 FOR 24 9 4 11 31
10 HEE 24 7 9 8 30
11 HER 24 8 5 11 29
12 ZWO 24 5 11 8 26
13 SPA 24 6 6 12 24
14 RKC 24 5 8 11 23
15 VVV 23 6 4 13 22
16 WII 24 4 5 15 17
17 ADO 24 2 9 13 15
18 EMM 25 2 7 16 13
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 13-02-2021 10:03:00

De excuses zijn op voor ADO Den Haag


Nasser El Khayati (32) is terug bij ADO Den Haag. Wanneer hij inzetbaar zal zijn, is nog de grote vraag, maar de verloren zoon is terug. En iedereen verwacht dat de aanvaller de verlosser is.


tekst:  Chris Tempelman
 
 
Die beoogde verlosser forceerde in de zomer van 2019 zijn vertrek door niet te komen trainen in Den Haag. Een financieel aantrekkelijk avontuur lonkte. Een uitspraak van toenmalig trainer Fons Groenendijk op de eerste training van dat seizoen is altijd blijven hangen. ‘Zolang El Khayati nog contractspeler is van ADO Den Haag kunnen wij geen vervanger halen, het houdt de club in de greep.’ Die vervanger kwam er – qua goals en assists – nooit. Nasser El Khayati is nu ruim anderhalf seizoen later eigenlijk zijn eigen opvolger.
 
Het verleden is vergeten, het gaat om de toekomst. Als dat ergens geldt, dan is het in Den Haag. Maandagmiddag kreeg die toekomst weer wat meer kleur. In december beëindigde El Khayati zijn overeenkomst met Qatar SC, waar hij in totaal slechts zestien wedstrijden speelde. Hij bleef in Qatar omdat de financiële afwikkeling dat noodzakelijk maakte. Zelf moest hij een beslissing nemen over zijn toekomst. ‘Er zijn meer clubs en trainers die hem gebeld hebben’, weet ADO-trainer Ruud Brood.
 
El Khayati liet zijn gevoel spreken, zoals hij dat zelf noemde. ‘Het voelt als thuiskomen. Dit is en blijft mijn club’, klonk het uiteraard. ‘In het verleden is gebleken dat spelers het liefst in goede tijden terugkeren bij hun oude club, maar ik vind dít juist een geschikt moment. De situatie van de club zorgt ervoor dat ik extra gebrand ben om de strijd aan te gaan en alles te geven voor lijfsbehoud. Ik heb contact gehouden met een aantal mensen binnen de club,’ legde El Khayati uit.
 
 
 
Verliefde tieners
Dat contact was er zeker sinds zijn contractontbinding. Al weken draaiden ADO Den Haag en El Khayati als verliefde tieners om elkaar heen. Het was niet de vraag of de vonk opnieuw oversloeg, maar wanneer. Financiële motieven speelden daarbij een voorname rol. Algemeen directeur Mohammed Hamdi en het hoofd van het technisch hart Martin Jol maken met de komst van El Khayati duidelijk alles te hebben gedaan om ADO voor de Eredivisie te behouden. De ervaren spelers die ze eerst lieten gaan, wilden ze naar eigen zeggen in de zomer al vervangen door anderen. Met enige vertraging is dat nu alsnog gelukt.
 
Dat een fitte El Khayati een toegevoegde waarde is voor het aanvallend vaak onmachtige ADO Den Haag (zie kader) staat buiten kijf, maar hoe fit is hij? ‘Ik heb de afgelopen periode elke dag keihard getraind. Ik ben volledig fit, maar het is natuurlijk nog wel zaak om zo snel mogelijk weer ritme op te doen’, zei El Khayati zelf.
 
Brood: ‘Hij mist sowieso ritme, hij heeft een tijd niet gespeeld. We hebben hem zaterdag gelijk getest. Dat zag er redelijk goed uit, maar bezig zijn in een groep is wat anders. We hebben dat gezien bij alle jongens die in januari aansloten. Tomislav Gomelt is een mooi voorbeeld. Die lieten we direct starten, maar kon maar 45 minuten spelen. De fysieke gesteldheid is nu eenmaal een dingetje bij de spelers die wij kunnen halen. Daar moet je mee omgaan. We laten Nasser gedeeltes meetrainen en houden goed in de gaten hoe hij ervoor staat. Maar er zit ook een bepaald idee achter zijn komst.’ Die laatste opmerking vraagt om uitleg. ‘Er is nu evenwicht in de groep, er is concurrentie. Nasser is een speler die ook richting de jonge spelers een rol speelt. Youness Mokhtar heeft dat ook. Daarom zijn ze een toevoeging.’
 
Terug naar het vrijdagse perspraatje, Brood kreeg een vraag over Samy Bourard. De Belgische speler, een van de meest logische aankopen van afgelopen zomer, heeft de ruimte gekregen om rond te kijken bij een Hongaarse club. Brood: ‘Die jongen wil spelen en mag daar kijken. De club denkt mee met hem en ik ga daar niet voor liggen. Je moet wel kijken naar wat het beste is voor zo’n speler. Het zou fijn zijn als er ook voor Elmkies en Faye een oplossing wordt gevonden.’ Ook voor ADO Den Haag. 
 
Ruimte scheppen om toch nog iets te kunnen doen. De transferperiode mag dan wel voorbij zijn, ADO is er nog niet gerust op. De naam Nasser El Khayati viel geregeld, minzame lachjes en ontwijkende antwoorden gaven al een tijdje aan dat er wel degelijk hoop was dat de verloren zoon terugkwam. Ondanks de duidelijke woorden die Jol sprak tijdens de presentatie van Daryl Janmaat, begin januari. ‘El Khayati kunnen we uit ons hoofd zetten, die verdient een salaris dat we hier niet betalen. Streep erdoor, vergeet het maar.’
 
Valt de terugkeer van El Khayati te rijmen met de beleidskeuzes? Ja en nee. Het nieuwe beleid en de nieuwe visie wil men bij ADO maar wat graag uitleggen, de club toekomstbestendig maken door jonge spelers het podium te geven en die op termijn te verkopen belichaamt het nieuwe denken. Die visie gaat alleen niet op als het Eredivisieschap wordt ingeleverd. En dus telt nu de korte termijn, komen er ervaren spelers die ADO moeten redden en zijn spelers als Milan van Ewijk, Boy Kemper en Vicente Besuijen de enige spelers die interessante transferobjecten zijn. Eigenlijk is het paniekvoetbal om later weer door te kunnen bouwen. Zoals iedere bvo met degradatiezorgen dat doet.
 
 
Vraagtekens
Vrijdagavond, nieuwsgierige journalisten uit Hongarije aan de lijn. Fehervar MOL zou bereid zijn ruim drie ton te betalen voor Samy Bourard. De Hongaarse club doet net als ADO Den Haag geen uitspraken over de mogelijke transfersom, maar de speler maakt sneller dan verwacht een stap. Dat ADO na iets meer dan een half seizoen afscheid neemt van Bourard, die door de komst van enkele ervaren spelers buiten de boot dreigt te vallen, is economisch nog wel uit te leggen. Sportief zijn er vraagtekens bij te zetten.
 
‘Heeft ADO dringend geld nodig?’, luidt de vraag uit Hongarije. De collega’s hebben vernomen dat er bij de verkopende partij ruimte gemaakt moet worden voor een andere speler. Naast een fraaie sponsordeal met gokketen Hommerson Casino en de Chinese weldoener is er met de Hongaarse olie- en gasmaatschappij MOL nu dus een derde geldschieter die de herstelwerkzaamheden mogelijk maakt. Zaterdagochtend is daar de bevestiging. Dinsdag maakt ook ADO de transfer wereldkundig. 
Had El Khayati niet veel eerder moeten terugkeren? ‘Als trainer had ik dat graag gewild, maar dat was niet mogelijk’, reageert Brood. ‘Niet vanuit hem en niet vanuit de club.’ Vertaald: El Khayati had zijn geld nog niet en ADO had het geld nog niet. Nu zijn er nog veertien duels te spelen. Aanstaande zaterdag zal El Khayati tegen PSV nog niet meedoen. ‘Voor mij is dat wel een belangrijke wedstrijd, hoor’, lacht voormalig PSV-assistent Brood. ‘Maar, het klopt, daarna komen de belangrijke wedstrijden voor ons.’
 
 
Acht winterse nieuwelingen, de meesten met ervaring: er zijn geen excuses meer. ‘Die waren er toch al niet’, stelt Brood. ‘Ik ben geen man van excuses, keihard werken met z’n allen en de ego’s opzijzetten. De club heeft er alles aan gedaan, ze zijn zeer creatief geweest. Ik denk dat het nu echt klaar is, hooguit dat er nog iemand vertrekt naar een land waar de markt nog open is. Het is aan ons om het nu waar te maken. Excuses zijn er inderdaad niet. Nooit.’
 
 
De offensieve onmacht van ADO Den Haag
Met de komst van de laatste drie nieuwelingen: Youness Mokhtar, Bobby Adekanye en Nasser El Khayati hoopt ADO Den Haag aavallend tot meer in staat te zijn. 
 
 
Bijgaande tabel geeft de offensieve onmacht treffend weer. ADO bezet op basis van deze statistieken niet alleen drie keer de laatste plaats, maar doet dat ook steeds afgetekend. 
AANVALLENDE ACTIES
Club balcontacten
vijandelijke
zestienmeter
schoten schoten
op doel
Ajax 879 429 168
AZ 660 301 118
PSV 631 316 125
Feyenoord 587 327 115
FC Utrecht 559 305 114
Vitesse 494 324 111
FC Twente 462 266 116
SC Heerenveen 447 255 94
Heracles 418 220 71
PEC Zwolle 408 290 95
FC Groningen 388 243 79
RKC Waalwijk 388 242 97
Fortuna Sittard 388 243 103
Sparta Rotterdam 387 256 90
Willem II 349 223 85
VVV Venlo 307 193 68
FC Emmen 294 221 65
ADO Den Haag 203 165 57