support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 04-02-2021 20:52:00

'Degradatiestrijd al langere tijd het lot van ADO? Dat is gewoon onzin'


Waar ADO Den Haag momenteel weer aanmoddert in de kelder van de Eredivisie, pronkte de club nog niet zo heel lang geleden stevig in de middenmoot. Onder leiding van Fons Groenendijk (56).


tekst: Freek Jansen
 
 
In de voorbije periode deed de clubleiding van ADO Den Haag er alles aan om de degradatiezorgen in een breder perspectief te plaatsen. Het was namelijk al jarenlang kommer en kwel op het veld. Toch is het nog niet zo heel lang geleden dat ADO Den Haag twee seizoenen op rij in het linkerrijtje eindigde en zelfs meedeed aan de play-offs om Europees voetbal. Onder leiding van Fons Groenendijk waren de Hagenaars een stabiele middenmoter. Inmiddels is de club verworden tot een duiventil van spelers en vechtend tegen het degradatiespook. "Dat is niet leuk, want ADO blijft toch mijn cluppie. Daar waar ik in het verleden als speler en als trainer een leuke periode heb gehad."
 
 
Hoe kijk je tegen het huidige ADO aan?
"Tsja, daar word je niet vrolijk van. Het is opnieuw een moeilijk seizoen, waarbij het beleid zwalkt van links naar rechts. Afgelopen zomer moesten alle ervaren spelers weg, want jonge spelers moesten het gaan doen voor ADO. In de eerste seizoenshelft hebben we de gevolgen allemaal kunnen zien van die keuze. En nu moeten er in alle haast weer oudere spelers bij, zoals Daryl Janmaat, Gianni Zuiverloon, Marko Vejinovic en Youness Mokhtar. Tel daar een speler als John Goossens bij, die ook nog prima meekan, dan is de mix al veel beter. Het is zonde dat het nu allemaal als herstelwerk moet plaatsvinden, want je moet weer vol in de achtervolging om degradatie tegen te gaan. Het zijn herstelwerkzaamheden voor zwalkend en wispelturig beleid."
 
 
Op 2 december 2019, veertien maanden geleden, stapte je zelf op. Heb je daar nog spijt van gehad?
"Het belangrijkste was dat ADO erin bleef. Daar sta ik nog altijd achter. Ik wilde geleidelijk verjongen, maar dat was niet mogelijk. De beste spelers vertrokken, waardoor ik ook met veel spelers in de kleedkamer te maken had die eigenlijk al waren afgeschreven. Onze wapens waren weg, er moest iets veranderen. En misschien had het ook wel met mijn houdbaarheidsdatum te maken als trainer van de groep in Den Haag. Ik was op het moment dat ik opstapte de langstzittende trainer van de Eredivisie. Ik heb dus geen spijt, maar de laatste periode blijft wel hangen, zo werkt dat nou eenmaal. Tegelijkertijd vergeet ik de rest niet, en dat is dat ik tweeënhalf jaar heel fijn en goed heb kunnen werken met veel goede mensen bij ADO."
 
 
Sinds jouw vertrek is ADO drie trainers en 34 spelers verder.
"Dat bedoel ik met zwalkend en wispelturig beleid. De insteek om meer op jeugd in te zetten is helemaal niet verkeerd, alleen moet dat wel op een goede manier gebeuren. En dan nog zal een jeugdspeler tijd nodig hebben, en ook fouten kunnen maken. Milan van Ewijk is volgens mij de jongeling die nu nog het beste presteert, maar die pikten wij op bij Excelsior Maassluis. En die heeft nu een paar jaar de tijd gehad om zich te ontwikkelen. Zo werkt dat nou eenmaal."
 
 
Volgens de beleidsbepalers is knokken tegen degradatie nou eenmaal al langere tijd het lot van ADO.
"Dat hoor en lees ik ook veel, maar dat is toch gewoon onzin. Drie jaar geleden werden we met ADO zevende, en speelden we de play-offs om Europees voetbal. Twee jaar geleden eindigden we als negende, op doelsaldo net geen play-offs, omdat we twee goals te kort kwamen ten opzichte van FC Groningen. We haalden 47 en 45 punten, wonnen in één maand van AZ, FC Utrecht en Feyenoord. Ja, vorig seizoen was het knokken tegen degradatie, maar de mensen die nu het beleid bij ADO mogen uitstippelen doen net alsof ze in Den Haag al jarenlang onderaan staan. Elke vergelijking gaat mank, maar het zal wel een manier zijn om het publiek te beïnvloeden en het eigen beleid te verdedigen."
 
 
Groenendijk zelf koos na zijn afscheid bij ADO even voor de luwte. Meerdere aanbiedingen kwamen voorbij, maar de trainer laadde even de batterij op. Om vervolgens in de zomer een kortstondig avontuur in de woestijn te beleven, als assistent van Mark Wotte bij Al-Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten. ‘Dat was een bijzondere beleving.’
 
Een reclame van Tempo Team in Abu Dhabi: het waren een paar mooie maanden.
"Haha, zo kan je het wel omschrijven. We zijn er in totaal drie maanden geweest, waarvan we zeker de helft in quarantaine hebben moeten doorbrengen. Toch vond ik die maanden wel een verrijking. Ik had er veel over gehoord, en nu heb ik het zelf kunnen ervaren. Het was prima verblijven in Abu Dhabi, terwijl de voetbalfaciliteiten ook top waren. Alleen het was van korte duur, want na twee oefenpotjes was het al klaar."
 
 
Twee keer verliezen en einde oefening.
"Ja, zo werkt dat. We misten aanvankelijk onze beste zeven spelers, die waren met de nationale ploeg op pad. Dus tijdens ons eerste oefenpotje gooiden we veel jeugdspelers erin en lieten we iedereen ook maximaal 45 minuten spelen. Het was het begin van de voorbereiding, dus we wilden niets overhaasten. We verloren, en daarna merkten we dat het wat onrustig werd vanuit de eigenaren. Tweede oefenpotje hadden we de internationals wel, maar die hadden nog niet getraind, dus waren helemaal niet fit genoeg. Daarna was het klaar. Maar het lag niet alleen aan die oefenpotjes. Een trainer was vrijgekomen, die ze een jaar eerder al hadden willen hebben, dus die moest het gewoon weer gaan overnemen van ons. Zo werkt dat in die landen. Daar kwam bij dat Mark (Wotte red.) tijdens de quarantaine een keertje had aangegeven dat hij wel weer wilde gaan trainen. Dat werd ons niet in dank afgenomen. Het was dus een kortstondig avontuur, maar tegelijkertijd ook wel weer een bijzondere ervaring."
 
Inmiddels is Groenendijk in afwachting op een nieuwe club. Hij heeft bij ADO aangetoond om een ploeg uit geslagen positie omhoog te brengen en zelfs meer dan dat. Spelers als Björn Johnson, Wilfried Kanon, Mike Havenaar, Nasser El-Khayati, Tyronne Ebuehi en Sheraldo Becker ontwikkelden zich onder zijn leiding en een aantal werd met mooie winsten verkocht, terwijl ADO zelf als ploeg boven verwachting presteerde. "Door de coronacrisis is het helemaal een aparte periode om clubloos thuis te zitten."
 
 
De batterij is weer opgeladen?
"Zeker. Doordat het voetbal heeft stil gelegen vorig jaar, heb ik maar een deel gemist, maar het voelt langer. Ik wil weer graag ergens aan de slag, weer lekker op het veld staan. Spelers beter maken, een ploeg beter maken. Daar ben je trainer voor geworden."
 
Clubs als Roda JC en FC Den Bosch kwamen voorbij. Wat zou voor jou zelf de ideale stap zijn?
"Ik denk niet zo snel in beperkingen. Er komt wel het een en ander voorbij, maar het gevoel moet goed zijn. Het buitenland is in deze periode gewoon wat complexer. Door de coronacrisis moet dat plaatje echt helemaal kloppen. Maar ik volg alles en overal waar ik heb gewerkt staat de deur open. Alleen door corona is het niet mogelijk om in stadions naar wedstrijdjes te kijken. Daardoor raak je als werkloze trainer ook een beetje uit beeld. In deze periode merk je ook dat het steeds meer om lijntjes en een netwerk gaat dan dat er echt wordt gekeken naar wat iemand in de kleedkamer of op het veld zelf presteert. Maar ik sta te popelen om weer ergens aan de slag te gaan."
 
 
Seizoen  Eindklassering ADO
 
2015/16 11
 
2016/17 11
 
2017/18 7
 
2018/19 9
 
2019/20 17**
 
2020/21 17*
 
*Positie na twintig speelrondes
 
 
**N.B. Redactie ADOfans: Toen Groenendijk op 2 december 2019 de club verliet, stond ADO met 11 punten uit 15 duels op de 17e plek. In de 11 wedstrijden na zijn vertrek, waarvan 8 onder leiding van Pardew, werden er 8 punten behaald. Daarna werd de competitie vanwege de uitbraak van corona niet meer uitgespeeld.