support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 16 12 2 2 38
2 VIT 17 12 2 3 38
3 PSV 17 11 4 2 37
4 FEY 16 10 5 1 35
5 AZA 17 9 7 1 34
6 GRO 16 9 3 4 30
7 TWE 16 8 3 5 27
8 HEE 16 5 6 5 21
9 UTR 17 4 9 4 21
10 SPA 17 6 3 8 21
11 FOR 17 5 4 8 19
12 HER 17 5 3 9 18
13 ZWO 17 3 8 6 17
14 VVV 16 4 3 9 15
15 RKC 16 3 4 9 13
16 ADO 17 2 4 11 10
17 WII 16 2 3 11 9
18 EMM 17 0 5 12 5
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 09-01-2021 11:04:00

Marko Vejinovic brengt meteen veel ervaring en overtuiging


"Borst vooruit en gaan"


ADO Den Haag voegde vlak voor de jaarwisseling Marko Vejinovic aan de selectie toe. De 30-jarige middenvelder moet de nummer 17 van de eredivisie de nodige ervaring en overtuiging geven. Hijzelf straalt in ieder geval uit dat hij daar de juiste man voor is.
 
tekst:  Marijn Abbenhuijs
 
 
Wie ADO Den Haag al een tijdje volgt, kan eenvoudig aan Marko Vejinovic zien dat hij nieuw is in de selectie. De 30-jarige middenvelder, die in Nederland al voor AZ, Heracles, Vitesse en Feyenoord speelde en daarna ruim een seizoen met het Poolse Arka Gdynia tegen degradatie knokte, praat met veel overtuiging en luide stem. Ook uit hij maar wat graag dat hij veel kwaliteiten ziet bij zijn nieuwe medespelers. "Ik denk dat wij onderschat worden", zegt hij. "We hebben heel veel in ons mars."
 
Er spreekt geen enkele twijfel uit de middenvelder. En hij wekt ook niet de indruk dat hij zich stilhoudt op het moment dat er iets gezegd moet worden. Iets dat bij zijn teamgenoten in de eerste helft van het seizoen veelvuldig wél het geval was. Het is dan ook niet moeilijk om een inschatting te maken van wat trainer Ruud Brood bedoelt als hij zegt dat er iets is gebeurd in de spelersgroep sinds Daryl Janmaat en Vejinovic er officieel deel van uitmaken.
 
 
Leiderschap
"Als je mij als voetballer kent, weet je wat ik op dat gebied kan toevoegen aan dit elftal", zegt de geboren Amsterdammer met Servische roots. "Met mijn ervaring wil ik daarnaast op gebied van leiderschap een bijdrage leveren. Voor de jonge spelers, zodat zij zich kunnen doorontwikkelen, en om wedstrijden te gaan winnen als groep."
 
Daar hoort dus een bepaalde mindset bij. En die heeft Vejinovic naar eigen zeggen altijd al gehad. Hij hoefde in Polen niet te leren hoe het is om degradatievoetbal te spelen, ook al was hij dat in Nederland niet gewend. "Hard werken staat voorop. Elke wedstrijd honderd procent geven. Je kunt het niet laten afweten als je speelt om niet te degraderen. Ik hoop dat die voorwaarden snel in ons elftal komen. Of ik dat in Polen snel heb opgepakt? Voor mij persoonlijk was het anders. Ik was altijd al een persoon die tot het gaatje ging. En ik heb ook altijd het vertrouwen in mezelf gehouden. Maar het kan voor iedereen iets anders zijn."
 
Dat vertrouwen dat hij in zichzelf heeft, heeft hij ook in zijn nieuwe teamgenoten. Dat uit zich als hem wordt voorgelegd dat ADO een stevige, agressieve verdedigende middenvelder nodig heeft. Een ander type dan hij zelf is.
 
"Daar ben ik het niet mee eens. Wij hebben genoeg spelers die goed als nummer 6 kunnen voetballen en ik zou daar ook kunnen spelen. We hebben een voetballend elftal met voetballende spelers. Daar moeten wij ook van uitgaan. Ons moet je niet alleen maar laten strijden, je moet de kwaliteiten van het elftal kennen. En die kennen we. Als we de juiste formatie vinden, gaan we dat ook laten zien."
 
 
Verleden tijd
De overtuiging die hij in zijn uitspraken legt, kan ADO Den Haag 0op het veld bijzonder goed gebruiken. Want hoe je het ook wendt of keert, de Haagse ploeg werd in de eerste seizoenshelft door de meeste ploegen onder druk gezet en teruggedrongen. Maar dat is volgens Vejinovic binnenkort verleden tijd.
 
"Ik zie op de trainingen dat we heel goed kunnen voetballen", oordeelt hij. "Dat het tot nu toe niet altijd even goed tot uiting is gekomen, kan. Maar we hebben wel de kwaliteit om bepaalde teams onder druk te zetten. Meer dan tot nu toe is gebeurd."
Als dat lukt, zien we Vejinovic de komende maanden vaak in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied, waar hij het beste rendeert. Hij kijkt ernaar uit.
"Ik ga ervan uit dat ik regelmatig op de helft van de tegenstander kan spelen. Daar moeten we zelf ook in vertrouwen. Ik denk echt dat we vooruit kunnen lopen om tegenstanders onder druk te zetten. En ik heb er ook veel zin in om daarmee aan de slag te gaan."
 
Hij is er ook fit genoeg voor. "Ik ben helemaal speelklaar. We moeten nu gewoon onze schouders eronder zetten. Borst vooruit en gaan."