support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 22-12-2020 11:34:00

Ruud Brood: We moeten eerder spelers van elkaar oppakken


Nog niet zo lang geleden was de thuiswedstrijd van ADO Den Haag tegen Ajax, 'de wedstrijd der wedstrijden'. Corona en tegenvallende prestaties van Haagse zijde zorgen ervoor dat het, op dit moment, niet meer is dan één van de 34 wedstrijden in de Eredivisie.


Tekst: Glenn Duijzer     
 
 
Het krachtsverschil tussen beide clubs wordt per seizoen groter. De bezoekers hadden voor deze wedstrijd al 47 goals gescoord in twaalf wedstrijden. Slechts zevenmaal moest doelman André Onana de bal uit zijn doel halen. Met die cijfers zijn de vier tegentreffers verklaarbaar. Daarentegen zijn de twee Haagse treffers ver boven het gemiddelde van wat de landskampioen normaliter moet incasseren. Haaglanden Voetbal praat na met ADO Den Haag-trainer Ruud Brood.
 
 
Bij de aftrap bleek dat je had gekozen voor een andere formatie dan de afgelopen weken tegen FC Utrecht en FC Emmen. In beide wedstrijden werd er gelijkgespeeld. Waarom heb je nu gekozen voor een andere formatie?
"Ïk had voor een andere formatie gekozen, omdat we tegen een zeer sterke tegenstander speelden. We probeerden de verdediging gesloten te houden om vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden in de ruimtes. De eerste twintig minuten bestond uit niet meer dan tegenhouden. Het initiatief lag bij Ajax en tot die 0-1 gaven we niet veel weg. Bij die treffer vergaten we door te dekken en het overnemen van een tegenstander. Dat moet je tegen Ajax niet doen, die maken direct gebruik van de ruimte. Daarna vallen de goals in een vogelvlucht zo snel, te snel en dat mag niet gebeuren."
 
 
De wedstrijd werd binnen twaalf minuten beslist, waarbij de communicatie nogal de wensen overliet.
"We hebben in de rust gesproken over die twaalf minuten, waarin Ajax viermaal scoorde. Als we het beter oppakken, komen we ook vaker in het duel. Dan durven we ook meer te voetballen. Dat hebben we na rust wel laten zien. Misschien nam Ajax wat gas terug. Dat neemt niet weg dat wij wel een heel mooie treffer scoorden. Onze tweede treffer vond ik ook wel mooi. We zochten meer het duel op en daar werden we in beloond. Het resultaat is dan een 2-4 nederlaag. Ik heb na rust een ploeg gezien die wel de rug rechtte. En ervoor zorgde dat het niet na rust ook een slachtpartij zou worden. Ik ben wel content met de prestatie na rust."
 
 
Eerder dit seizoen won Ajax met 0-13 bij VVV Venlo. Daar stond het bij rust ook 0-4. Heb je niet gedacht dat het nu ook een VVV Venlo scenario zou gaan worden?
"Ik heb geen moment aan dat scenario gedacht, misschien de spelers zelf wel. Ik werd juist heel boos hoe we die 0-1 weggaven. Ik ben blij dat de spelers daar hetzelfde over dachten. Dit zag je vooral terug in de tweede helft.”
 
 
De Haagse ploeg kwam gelaten over in de eerste helft. Heb je daar een verklaring voor?
"Ik vond het niet gelaten. Ik heb zelf vroeger ook tegen Ajax gespeeld en je moet wel in de duels komen. Misschien toonden we iets te veel ontzag voor Ajax. Na rust hebben we niet zoveel weggegeven. Ik vond het niet nodig om in twaalf minuten tijd vier goals weg te geven. Het is natuurlijk ook de kwaliteit van Ajax om dat af te straffen. Na rust hebben we met drie verdedigers en de backs naar voren gespeeld. Voorin ging Kramer in de spits spelen met Besuijen eromheen. Daar had Ajax het toch moeilijk mee."
 
 
Ik neem aan dat je wel tevreden bent over de debutant?
"Je bedoelt Jonathan Mulder. Vergeet Jamal Amofa ook niet. Die debuteerde ook als basisspeler. Amofa was het voorbeeld voor de andere spelers in de eerste helft. Hij dualeerde, tackelde en speelde een redelijke bal. Dat wil ik graag zien van meer spelers. Want Mulder betreft: We hadden de opstelling dus iets omgezet, waardoor het iets overzichtelijker werd. Het bleef heel moeilijk, maar hij heeft wel gedaan wat hij moest doen."
 
 
Een andere invaller, Samy Bourard, zorgde wel voor veel meer energie en gevaar.
"Die bracht zeker meer energie in het spel, maar dat wisten we wel. Hij maakte het ook makkelijk voor onze verdediging, omdat de druk meer naar voren werd gezet. Je kunt je natuurlijk afvragen, wat als die 3-4 zou vallen? We hadden die mogelijkheid van Rigo, die de bal hard voorlangs schiet. Dat was één van die spaarzame kansjes op een extra treffer. Maar aan de andere zijde, had Ajax ook genoeg kansen op die vijfde treffer."
 
 
Had je niet het idee dat je het je eigen spelers onnodig moeilijk maakte door met vijf verdedigers te gaan spelen?
"Daar ben ik het niet mee eens. Na rust hebben we nog steeds met vijf verdedigers gespeeld, alleen in een andere opstelling. Die twijfels bij ons waren onnodig. Als ze hun man pakken, krijg je die twijfels ook niet. Durf in te stappen. Dat hebben we na rust wel gedaan. Het aantal verdedigers maakt niet uit. Ik heb ploegen met minder verdedigers ook zien verliezen van Ajax."
 
 
De laatste wedstrijden speelde de ploeg zeer geconcentreerd. Daar was tegen Ajax weinig van over.
"Dat klopt, maar Ajax speelt met vijf tot zes aanvallers, waarbij de backs ook nog eens naar voren komen. Dan moeten we niet blind naar voren lopen. Dan kun je wel een VVV Venlo scenario krijgen. Niet dat dit nu niet had kunnen gebeuren, want die vier treffers vielen ook in twaalf minuten."
 
 
Wat er ook ontbrak was de onderlinge communicatie. Dan denk ik vooral aan de 0-1 en de 0-4, waarbij communicatie de oorzaak van de treffer was.
"Dat niet alleen, ook aan het durven oppakken van een tegenstander. Je kunt niet altijd zonder tegenstander blijven staan. Ajax dwingt ons ook in één-tegen-één situaties. Dan maakt het niet uit of dat buiten de zestien is of daarbinnen. Je moet dan toch spelers gaan dekken. Zeker ook de aanvallers over de zijkant, bij de 0-1. Dat is in het voetbal een A, B, C-tje. Die moeten we gewoon oppakken. Dat is zonde."
 
 
Je wisselde Michiel Kramer en Vicente Besuijen, had je geen vertrouwen meer in beide spelers?
"Ik had nog wel vertrouwen in beide spelers, maar ik had niet meer het idee dat we nog een punt zouden gaan behalen. Op dat moment vond ik de komende wedstrijd van woensdag tegen PEC Zwolle even belangrijker. Ik heb liever dat beide spelers er bij zijn in die wedstrijd. Dus die wissels waren niet op basis van hun prestaties tegen Ajax, maar met het oog op PEC Zwolle thuis."