17 TOP 35 10 2 23 32
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 14-12-2020 12:51:00

Vicente Besuijen: Ik ben dankbaar voor de kansen die ik krijg

Op zaterdagavond stond een belangrijke wedstrijd in de kelder van de Eredivisie op het programma: FC Emmen tegen ADO Den Haag. Met als inzet de rode lantaarn. Het ervaren FC Emmen tegen de jonkies van ADO Den Haag, dat het moet hebben van de ervaring van de K3: Koopmans, Kramer en Kishna.

door Glenn Duijzer

ADO Den Haag kwam sterk uit de startblokken en opende snel de score via Vicente Besuijen. “Als je kijkt naar de eerste twaalf minuten, dan waren wij de betere ploeg. Na de onderbreking kwamen we de eerste helft nog niet in de problemen. Na rust was het slordig. Ik zou niet weten wat daar de oorzaak van is. We maken verkeerde keuzes en zijn slordig aan de bal. We hadden brutaler moeten zijn na rust.’’

Treffer
De jeugdige aanvaller die overkwam van AS Roma komt de laatste weken veel in actie. Besuijen geniet het vertrouwen van trainer Ruud Brood. "Ik ben blij dat ik mijn gemaakte minuten kan bekronen met een treffer. Mijn eerste in de Eredivisie, speciaal voor mijn familie, trainers en natuurlijk voor mezelf. We creëerden een aantal kansen en waren gevaarlijker dan Emmen voor rust. We moeten ons alleen nog belonen met meer treffers.’’ ADO Den Haag houdt een dubbel gevoel over aan de uitwedstrijd in Drenthe. Enerzijds omdat ze voor rust het verschil in meer treffers hadden moeten uitdrukken, anderzijds omdat ze na rust ver werden teruggedrongen door de thuisploeg die verdiend op 1-1 kwam. "We hebben een punt erbij. We moeten voortborduren op de eerste twaalf minuten, die waren goed.’’

Positief
Hoewel ADO Den Haag slechts zeven punten heeft, staat de ploeg zeventiende op maar twee punten van nummer dertien Heracles Almelo. De geboren Colombiaan keek niet op tegen de drie uur durende terugreis. "We moeten het zo laten rusten. Maandag verder kijken en de punten bespreken. Hoofd omhoog. We hebben nog twee wedstrijden tot de jaarwisseling." Kritisch kan Besuijen ook op zichzelf zijn. "Ik vond mezelf de eerste helft wel aardig, na rust…. Je moet ook kijken naar jezelf. Wat doe je zelf aan de bal en wat als team. Als we daar nou beter in zouden zijn, dan zouden we elkaar ook vaker bereiken, dan kom ik ook beter in mijn spel. Dus de tweede helft vind ik dat ik meer had moeten brengen. We waren als team slordig, maar ik ook. Dat is jammer. Maar dat doet er niets aan af dat we hier drie punten hadden moeten pakken.’’

Schaduwspits
ADO Den Haag-trainer Ruud Brood laat zich voorafgaande aan de wedstrijden van ADO Den Haag niet teveel in de kaarten kijken. Besuijen stond in Emmen voor het eerst als schaduwspits opgesteld. "Ik hoorde op vrijdag dat ik een vrije rol kreeg. Deze positie is wel gemaakt voor mij. Ik kan dan goed tussen de linies spelen en mijn acties maken. Ik weet dat ik op deze positie kan spelen, maar je moet er wel kans krijgen. Daar ben ik dankbaar voor.’’

Onderbreking
De wedstrijd tussen FC Emmen en ADO Den Haag kreeg tweemaal een rustmoment. Na twaalf minuten vanwege rookontwikkeling van het afgestoken vuurwerk van de Emmen-supporters buiten het stadion, en na 45 minuten speeltijd. In beide gevallen kwam ADO minder uit de kleedkamer. "Dat klopt, we speelden heel sterk tot de eerste break. Daarna wisten niet meer in het ons spel te komen, zoals die eerste twaalf minuten. Toch kregen we nog genoeg kansen op een tweede treffer. Na rust kwamen we veel minder goed terug van de pauze. We waren slordig, maar wisten toch nog een kansje te creëren. Na de gelijkmaker kwamen we weer in de wedstrijd. Dat kwam mede door het spel van Emmen. Die gingen voor nog een treffer en daarmee kwam er voor ons meer ruimte voor de counter.’’

Zelfvertrouwen
Het grootste probleem bij ADO Den Haag is het feit dat de nieuwe spelers overwegend jonge jongens zijn. Die krijgen zelfvertrouwen door goede resultaten. Met slechts één overwinning dit seizoen, is dat wel een probleem. Desondanks is ADO momenteel wel drie wedstrijden op rij ongeslagen. "Als we elkaar goed inspelen komen we beter in de wedstrijd, waardoor we ook zelfvertrouwen ontwikkelen. Als we naar achter worden gedrongen, gaan we de lange bal spelen en verkeerde keuzes maken. We gaan elkaar niet meer over de grond aanspelen en dan krijg je het voetbal, zoals aan het begin van de tweede helft.’’

Ajax
Op jonge leeftijd koos Besuijen voor het avontuur in het buitenland. Vanuit de Ajax-opleiding vertrok hij naar AS Roma. Komend weekend staat voor ADO Den Haag de thuiswedstrijd tegen Ajax op het programma. Voor de doelpuntenmaker een aparte wedstrijd. "Als ik goed blijf trainen is de kans groot dat ik ook tegen Ajax in de basis begin. Maar je weet het nooit. Ik heb in de jeugd van Ajax gespeeld en nu kan ik in de Eredivisie tegen Ajax spelen. Daar droomde ik vroeger wel van, althans, om met Ajax in de Eredivisie te spelen. Ik moet er zondag van genieten. We moeten niet bang zijn en met bluf spelen. Wij kunnen niet verliezen van dit Ajax, alleen maar winnen”, vertelt Besuijen Cruijffiaans.

Supporters en geloof
De Hagenaar is trots op zijn debuut in de Eredivisie. Zijn manier van spelen gaat gepaard met de nodige bluf en risico’s. Acties die eigenlijk publiek verdienen. Juist in die periode van zijn carrière mogen er geen supporters in het stadion aanwezig zijn. "Het heeft voor mij wel invloed dat er geen supporters op de tribune zitten. Zeker in deze wedstrijd tegen Emmen. Als je hier je eigen fans achter je hebt staan, zeker de Haagse supporters, dan krijg je daar een boost van. Helaas moeten we het nu doen zonder fans. Zodra de ze er weer bij mogen zijn, denk ik dat we beter gaan voetballen.’’

Na zijn treffer ging de aanvaller op de knieën en bedankte God. Besuijen is een zeer gelovige jongen, die in het verleden enkele malen de hulp van Hem heeft opgeroepen. Daar kwam deze dank uit voort. "Ik heb God in het verleden vaak om hulp gevraagd, zowel privé als ook op voetbalgebied. Ik heb een goede tijd bij AS Roma gehad, maar daar zijn een aantal dingen gebeurd. Ik moest toen verder gaan kijken en God heeft mij geholpen om de juiste keuzes te maken. Met God spreek ik ook over mijn familie en vrienden. Daarom was het zo mooi om die goal te maken", besluit hij.