support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 17 13 2 2 41
2 VIT 17 12 2 3 38
3 PSV 17 11 4 2 37
4 FEY 17 10 5 2 35
5 AZA 17 9 7 1 34
6 GRO 17 9 4 4 31
7 TWE 17 8 4 5 28
8 HEE 17 5 7 5 22
9 UTR 17 4 9 4 21
10 SPA 17 6 3 8 21
11 FOR 17 5 4 8 19
12 HER 17 5 3 9 18
13 ZWO 17 3 8 6 17
14 VVV 17 4 4 9 16
15 RKC 17 3 5 9 14
16 WII 17 2 4 11 10
17 ADO 17 2 4 11 10
18 EMM 17 0 5 12 5
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 06-11-2020 10:01:00

Column: Paladijnencircus Jol is in de stad


Rankovic is 'dead man walking'


SV Honselersdijk, ADO Den Haag oefenwedstrijd Valentijn Driesendoor Valentijn Driessen


Komt dat zien, kom dat zien, het paladijnencircus van Martin Jol is in de stad. In Den Haag bij ADO.
De oud-trainer van onder meer Ajax is hoofd van het technisch hart bij ADO Den Haag en heeft een team met vazallen en slippendragers om zich heen verzameld binnen de club, daarbuiten en in de media.

Van assistent-trainers Santoni en Hoogendorp tot performance & operational director youth Van der Dussen en chief-scout en data-analist Taco van den Velde en van enkele plaatselijke stukjesschrijvers, mensen van TV West en zelfs Voetbal International tot de onvermijdelijke schreeuwlelijk John van Zweden en directeur Mohammed Hamdi aan toe. Die laatste doet het in z’n broek voor Jol.


Alleen de Chinese eigenaren hoor of zie je niet. Die worden door Jol slim buiten beeld gehouden. Hij zei dat de club in Den Haag geleid moet worden. Na hun miljoenendonaties kon je de Chinezen niet langer lastigvallen. Toch zal Hamdi op financieel gebied zijn hand moeten ophouden in Peking na de zware verliezen vorig jaar (2,7 miljoen euro) en het verwachte miljoenenverlies dit seizoen.

Na Jols mislukte Engelse coup met Alan Pardew en een half dozijn miskopen, koos hij voor de 42-jarige onervaren Aleksandar Rankovic als nieuwe hoofdtrainer. Op Pardew had Jol weinig grip, maar de beginnende Rankovic – in december krijgt hij zijn diploma cursus coach betaald voetbal – zou zo in zijn web komen. Alleen distantieerde de trotse Serviër – bij zijn presentatie door Jol gekenmerkt als krijger – zich van de man die hem aanstelde. Snel kreeg Rankovic door dat de enige optie om te overleven was te dansen naar Jols pijpen. Voetbaltactisch en qua aankopen. Op papier mocht de Serviër meepraten in het technisch hart, gehoord werd hij niet.

Twee spelers kwamen op zijn voorspraak. De rest van de buslading met ’versterkingen’ kwam uit alle windstreken, bleek jong, onervaren, niet Eredivisie-waardig, niet wedstrijdfit of geblesseerd. Ondanks ronkende persberichten. Vandaar koos Rankovic z’n eigen pad buiten Jol om.

Intussen ziet Nederland met welk armoedig stelletje Rankovic ronddoolt door de Eredivisie. Wat hij ook probeert, op een enkele opleving na valt er nauwelijks een winnende formatie te formeren of een winnende tactiek te bedenken. Met handen en voeten gebonden aan gebrek aan kwaliteit en fitheid kreeg Rankovic via de band te horen dat Scheveningen (Jols geboorteplaats) vindt dat hij de verkeerde spelers opstelt, een onbegrijpelijke tactiek hanteert en zich doof houdt voor adviezen uit Jols entourage.

Het idee was dat het ’ongeleid’ projectiel Rankovic weg moest als hij niet meer dan één punt zou halen uit de eerste zeven duels. Uit het niets won hij in de 93e minuut bij VVV en vond hij een punt tegen AZ.Uitgezonderd Richard Knopper vertrouwt Rankovic niemand bij ADO. Alles ligt zo in Scheveningen op tafel. Als rookgordijn zijn nu Santoni en Hoogendorp als Jols ogen en oren in de selectie van het eerste afgehaald. Oud-speler Teixeira – trainer van Jong ADO – zou doorschuiven. Rankovic zit echter niet te wachten op de speler, die in 1998 door Jol naar RKC werd gehaald en daar zes seizoenen onder hem speelde. De ambitieuze Teixeira – hij rekent in december evenals medecursist Rankovic op het diploma coach betaald voetbal – stak nooit onder stoelen of banken dolgraag de nieuwe hoofdtrainer te willen worden van ADO Den Haag.

Het terugtreden van Santoni en Hoogendorp is een pyrrusoverwinning voor Rankovic. Het mes staat juist scherper op z’n keel. Wellicht kan hij zich zaterdag tegen FC Twente een slecht resultaat permitteren, maar zeperds na de interlandbreak tegen concurrent Sparta en Heerenveen zullen z’n einde betekenen. Dan is de weg vrij voor Teixeira om z’n droom te realiseren, terwijl ook Santoni en Van der Dussen in bezit zijn van het hoogste trainersdiploma om hoofdtrainer bij ADO te kunnen worden.

In dat geval is sowieso alles weer Jol wat de klok slaat bij ADO. Paradoxaal genoeg valt Rankovic alleen te redden als hij resultaat boekt met de kwalitatief arme, onsamenhangende selectie van mislukkingen, samengesteld door Jol. Hoewel dat Jol zwaar valt aan te rekenen, zal hij daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen. Na ex-directeur Manders, technisch manager Van As, trainers Groenendijk en Pardew schuift Jol nu Rankovic de schuld van ADO’s wanprestaties in de schoenen. Zelf blijft hij buiten schot als schuldige dankzij het paladijnencircus.