support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 17 13 2 2 41
2 VIT 17 12 2 3 38
3 PSV 17 11 4 2 37
4 FEY 17 10 5 2 35
5 AZA 17 9 7 1 34
6 GRO 17 9 4 4 31
7 TWE 17 8 4 5 28
8 HEE 17 5 7 5 22
9 UTR 17 4 9 4 21
10 SPA 17 6 3 8 21
11 FOR 17 5 4 8 19
12 HER 17 5 3 9 18
13 ZWO 17 3 8 6 17
14 VVV 17 4 4 9 16
15 RKC 17 3 5 9 14
16 WII 17 2 4 11 10
17 ADO 17 2 4 11 10
18 EMM 17 0 5 12 5
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 02-11-2020 20:00:00

Clubleiding ADO Den Haag in gesprek met spelersgroep


Rankovic staat voor cruciale fase


De situatie bij ADO Den Haag is wankel. De ploeg oogt chaotisch en laat weinig groei zien, terwijl trainer Aleksandar Rankovic minder voor ADO Den Haag Aleksander Rankovicadvies openstaat dan de clubleiding had gehoopt. Maar zijn mentaliteit spreekt voorlopig nog voor hem.

 

Door Marijn Abbenhuijs


Dante Rigo was zondagavond duidelijk na PSV-ADO Den Haag (4-0). De Belgische middenvelder had nog van niemand binnen de club vragen gekregen over het functioneren van Aleksandar Rankovic. Maar als hij die vraag alsnog zou krijgen, wist hij wel wat zijn antwoord daarop zou zijn. ,,Wij staan als spelersgroep honderd procent achter de trainer”, zei Rigo.

Hij, en met hem de rest van de selectie, mocht die opvatting een dag na de wedstrijd alsnog uitspreken. Want gisteren vond er dan toch een gesprek plaats tussen de ADO-spelers en het bestuur van de club. Zondagavond was duidelijk geworden dat er wat ruis van de lijn moest worden gehaald. Enerzijds omdat bij FOX Sports het beeld was geschetst dat er binnen de club mensen zijn die Rankovic willen zien vertrekken, hetgeen binnen ADO overigens wordt ontkend. Maar voornamelijk omdat de ploeg tegen PSV niet voor het eerst dit seizoen geen enkele vorm van lef toonde.

 

Wankele situatie
Het zorgt voor een wankele situatie tussen de trainer en de club. En die wordt maar gedeeltelijk veroorzaakt door de sportieve prestaties. Want waar de vier punten die ADO in de eerste zeven wedstrijden pakte niet tot de verbeelding spreken, gelden er op dat vlak ook verzachtende omstandigheden. ADO speelde al tegen Feyenoord, Vitesse, AZ en PSV. Bovendien heeft de ploeg na de metamorfose van afgelopen transferperiode (24 spelers vertrokken bij de club en er werden 17 aangetrokken) tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken. Daarnaast zijn niet alle versterkingen topfit in Den Haag aangekomen.

Daartegenover staat dan weer dat de steeds wisselende samenstelling van het elftal, dat ook nog eens regelmatig in verschillende systemen speelt, een chaotische indruk achterlaat. Eentje waar tot nu toe maar nauwelijks een vorm van groei in kan worden ontdekt. Maar daarover constructief overleg voeren, gaat bij ADO op dit moment niet. Het contact tussen Rankovic en de andere leden van het technische hart is summier. En dat komt voornamelijk omdat de trainer zich niet wil laten beïnvloeden in het maken van zijn keuzes.

 

Technisch hart
Tegelijkertijd is dat nu juist één van de redenen waarom het technische hart afgelopen zomer in het leven is geroepen. Enerzijds om vanuit meerdere perspectieven de spelersselectie opnieuw in te richten. Maar ook om Rankovic de kans te geven om regelmatig met Martin Jol te sparren. De ervaring en expertise van het hoofd van het technisch hart kunnen voor de 42-jarige Serviër waardevol zijn tijdens zijn eerste klus als hoofdtrainer. Maar Rankovic staat veel minder open voor adviezen dan ze bij ADO hadden gehoopt.


Hem nu alweer de laan uitsturen, is niet wat de leiding van ADO Den Haag wil. De Serviër is met het volle verstand aangesteld en is bovendien populair bij de aanhang. Hij groeide in zijn tijd als speler al uit tot publiekslieveling en werd bij zijn presentatie ‘een strijder’ genoemd. Dat imago is ook wat nu voor hem spreekt.

 

Wilskracht

Ook de clubleiding ziet dat Rankovic wilskracht bij zijn ploeg heeft gecreëerd. In de competitie tegen AZ kwam de ploeg op doorzettingsvermogen tot twee keer toe terug van een achterstand. Drie dagen later worstelde ADO zich met diezelfde mentaliteit langs Sparta naar de tweede ronde van het bekertoernooi.

En uit het gesprek met de spelersgroep bleek gisteren bovendien wat Rigo een dag eerder al had aangegeven. Dat de spelers het nog helemaal zien zitten met Rankovic. Het sterkt de clubleiding in hun overtuiging dat ze voor de korte termijn vooral willen proberen om iedereen dichter bij elkaar te krijgen. Maar dat ADO nu een cruciale periode voor de boeg heeft, staat buiten kijf. Daarin moeten de spelers en de staf laten zien dat ze goed genoeg zijn om de Haagse club in de eredivisie te houden.