support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 17 13 2 2 41
2 VIT 17 12 2 3 38
3 PSV 17 11 4 2 37
4 FEY 17 10 5 2 35
5 AZA 17 9 7 1 34
6 GRO 17 9 4 4 31
7 TWE 17 8 4 5 28
8 HEE 17 5 7 5 22
9 UTR 17 4 9 4 21
10 SPA 17 6 3 8 21
11 FOR 17 5 4 8 19
12 HER 17 5 3 9 18
13 ZWO 17 3 8 6 17
14 VVV 17 4 4 9 16
15 RKC 17 3 5 9 14
16 WII 17 2 4 11 10
17 ADO 17 2 4 11 10
18 EMM 17 0 5 12 5
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 02-11-2020 08:25:00

In hart van ADO regeert onrust


Druk op Aleksandar Rankovic neemt toe, trainer laakt openlijk het transferbeleid


De eredivisie is voor ADO Den Haag pas zeven wedstrijden onderweg, maar toch rommelt het alweer bij de club. Rondom het kansloos verloren duel met PSV (4-0) werd er veel gesproken over de positie van trainer Aleksandar Rankovic.
 
 
door Marijn Abbenhuijs
 
Aleksandar Rankovic was er naar eigen zeggen niet op voorbereid. De vragen van FOX Sports-verslaggever Hans Kraay jr. Ze insinueerden dat er binnen ADO Den Haag mensen zijn die de Servische trainer weg willen hebben. "Dit raakt me niet, het maakt me niet nerveus", zei hij, na zijn gesprekken met Kraay, op de persconferentie in Eindhoven. "Ik heb zes jaar bij ADO gespeeld en het is hier altijd rommelig. Misschien is het Haags om naar sensatie te zoeken, maar op dit moment is er niets aan de hand."
 
 
Hij wilde ermee zeggen dat hij niet het gevoel heeft dat zijn positie nu al ter discussie staat. Rankovic vreest niet voor zijn baan. Toch is het onrustig in het hart van de club. Veel meer nog dan de discussie over zijn functioneren, sprak namelijk een andere opmerking van de Haagse trainer tot de verbeelding. Over zijn spelersgroep en hoe die tijdens de afgelopen transferperiode is samengesteld. Slechts twee van de zeventien nieuwe spelers die de club aantrok, stonden op het verlanglijstje van de trainer, zei hij na de wedstrijd. Hij vindt het veel te weinig.
 
 
Rankovic had dus een grotere rol verwacht bij het samenstellen van de selectie. Maar daarvoor is hij net op het verkeerde moment bij de verkeerde club aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begonnen. ADO richtte afgelopen zomer namelijk niet voor niets een technisch hart op. Met Martin Jol aan het hoofd en verder de hoofdtrainer zelf, algemeen directeur Mohammed Hamdi en 'academy director' Albert van der Dussen daarin.
 
 
Alan Pardew
Het orgaan werd gecreëerd om te voorkomen dat één persoon te veel macht kon krijgen over de spelersgroep, hetgeen in januari met Alan Pardew wel gebeurde. De Engelse trainer kreeg de ruimte om een cruciale rol te spelen in het halen van nieuwe spelers. Er kwamen acht nieuwelingen naar Den Haag, veelal spelers uit Engeland. Een paar maanden en slechts één overwinning later waren ze allemaal weer vertrokken.
 
 
Nee, bij ADO Den Haag moet het technische beleid voortaan in goed overleg worden gemaakt. En daar is, met Martin Jol in een prominente rol, ook genoeg expertise voor aanwezig. Maar Rankovic lijkt momenteel vooral zijn eigen beslissingen te willen nemen. Hij gaf na de wedstrijd tegen PSV aan dat hij zich niet laat sturen, ook niet als de druk op hem toeneemt. "Laat ik duidelijk zijn: de opstelling maak ik zelf", zei hij. "Ik werk elke dag met deze jongens, ik weet precies wat voor type spelers zij zijn en hoe ver ze fysiek zijn. Op basis daarvan maak ik mijn beslissing samen met mijn staf. Ik ben geen dictator en overleg zelfs met mijn spelers. Ik luister ook echt wel naar meningen van anderen, maar neem mijn beslissingen zelf." Die houding en zijn opmerkingen over de afgelopen transferperiode, zullen niet met veel enthousiasme zijn ontvangen binnen de club.
 
 
Bovendien leveren zijn keuzes ADO tot nu toe nog niet veel succes op. Na zeven wedstrijden heeft de ploeg pas vier punten. Ook tegen PSV kwam de Haagse ploeg weer zwak voor de dag. ADO stond in de eerste helft weliswaar compact, gaf weinig weg en had de 1-0 achterstand te wijten aan een zeer makkelijk gegeven strafschop, maar in aanvallend opzicht had de ploeg niets te bieden.
 
Tel daarbij op dat ADO zeer matig en angstig aan de thuiswedstrijden tegen Vitesse en AZ begon en je moet welhaast tot de conclusie komen dat Rankovic nog weinig vooruitgang boekt met zijn team. De vraag is nu hoeveel tijd hij nog krijgt om daar verandering in te brengen.