volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 10 9 0 1 27
2 VIT 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 3 0 21
4 PSV 9 6 2 1 20
5 TWE 10 5 3 2 18
6 HEE 10 5 3 2 18
7 AZA 8 3 5 0 14
8 GRO 9 4 2 3 14
9 UTR 8 2 4 2 10
10 SPA 9 2 3 4 9
11 ZWO 10 1 6 3 9
12 RKC 10 2 3 5 9
13 VVV 10 2 3 5 9
14 WII 9 2 2 5 8
15 HER 9 2 2 5 8
16 ADO 10 1 2 7 5
17 FOR 9 0 3 6 3
18 EMM 10 0 3 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 27-10-2020 09:31:00

'We vinden het echt een drama'


Jacco van Leeuwen vol frustratie tijdens ADO-AZ.


De wedstrijd van ADO Den Haag thuis vanaf de bank bekijken en niet vanuit het stadion. Het is voor de meeste fans geen pretje. Jacco van Leeuwen geeft een inkijkje in hoe hij het duel met AZ vanuit zijn huis ervaart.
 
 
door Marijn Abbenhuijs
 
 
Hij mist normaal gesproken nooit een wedstrijd. Niet als ADO Den Haag thuis speelt, maar ook geen uitwedstrijd. Jacco van Leeuwen gaat altijd mee. Maar nu ontkomt zelfs hij er niet aan. De voorzitter van de supportersvereniging Haagsche Bluf kijkt de wedstrijden van ADO Den Haag vanaf de bank voor de televisie en niet vanuit het stadion. En dat gaat ten koste van een groot gedeelte van de beleving.
 
 
Meer dan een hobby
Wedstrijden in het stadion kijken, is voor Van Leeuwen toch meer dan een hobby. "Ik zit er nu relaxed bij, hier op mijn bank", geeft hij aan. "Af en toe slaak ik een kreet uit frustratie, want je gaat je toch ergeren. In het stadion valt het niet op als je uit je dak gaat, dat doet iedereen. Maar ik heb ooit te horen gekregen dat ik nooit meer een wedstrijd van ADO op televisie mocht kijken als er andere mensen bij zijn. Het was mijn ex, die dat zei nadat ik thuis de wedstrijd zag die ADO met 1-0 van Ajax won door een doelpunt van Wesley Verhoek. Doordat ik zo gespannen was, hebben mijn dochters woorden geleerd die ze niet hadden mogen leren."
 
 
En dus is zijn opstelling voor de thuiswedstrijd tegen AZ sober. Moederziel alleen kijkt hij naar het duel. Met een glaasje water en zonder snacks. Het kijken naar ADO Den Haag is geen ontspannen avondje bankhangen. Het is menens. En regelmatig ergernis. "Het ergste vind ik nog dat ze continu op twee meter afstand staan te verdedigen. Om de coronaregels in acht te nemen, zeker?", roept hij in de rust uit. "Ik zei het ook al in de whatsappgroep: 'Ons geel en groen zijn toch redelijk onderscheidende kleuren. Hoe is het dan mogelijk dat onze spelers de bal niet gewoon bij elkaar kunnen krijgen?' Alleen Milan van Ewijk en Shaquille Pinas spelen goed."
 
 
Van Leeuwen kan niet naar de wedstrijd kijken zonder het te analyseren. Hij ervaart ADO-AZ in plaats van dat hij het duel bekijkt. En dat uit hij door middel van kreten in het luchtledige en berichtjes naar zijn ADO-vrienden. "We zitten allemaal thuis op de bank naar de wedstrijd te kijken en we vinden het allemaal een drama", is hij duidelijk.
 
 
Maar dan begint de tweede helft. En gaat ADO Den Haag steeds beter voetballen. Het levert bij Van Leeuwen iets meer kijkplezier op, maar niet minder ergernis. "Met het resultaat ben ik heel blij", zegt hij na de 2-2. "Ook bij ons in de groepsapp heerst er bij iedereen een hoop tevredenheid. Voor een gelijkspel tegen AZ teken je vooraf, de jongens hebben het maximale eruit gehaald. En wat was Van Ewijk goed, hè?"
 
 
Herkenbare liedjes
Toch heeft Van Leeuwen zich ook na de rust aan het nodige gestoord. Aan het achtergrondbandje met stadiongeluid dat FOX Sports onder de beelden monteert, bijvoorbeeld. "Ik vind dat vreselijk", moppert hij. "Want dat geluid loopt helemaal niet gelijk met wat er op het veld gebeurt." Wel is duidelijk te horen dat het bandje bestaat uit geluiden die uit eerdere wedstrijden van ADO Den Haag komen. "Of ik mezelf heb horen zingen? Nee, want ik zing nooit mee. Maar ik hoor wel herkenbare liedjes. Het is wel Den Haag, wat je hoort."
 
 
Hoe dan ook is de slotsom dat het helemaal niets voor hem is, zo'n wedstrijd vanaf de bank bekijken. "Je probeert ontspannen te zijn, maar als Peet Bijen of Dante Rigo een fout maakt, merk je dat je er dieper in zit dan je zou willen. En dan is het maar goed dat er geen andere mensen bij zijn."