volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 10 9 0 1 27
2 VIT 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 3 0 21
4 PSV 9 6 2 1 20
5 TWE 10 5 3 2 18
6 HEE 10 5 3 2 18
7 AZA 8 3 5 0 14
8 GRO 9 4 2 3 14
9 UTR 8 2 4 2 10
10 SPA 9 2 3 4 9
11 ZWO 10 1 6 3 9
12 RKC 10 2 3 5 9
13 VVV 10 2 3 5 9
14 WII 9 2 2 5 8
15 HER 9 2 2 5 8
16 ADO 10 1 2 7 5
17 FOR 9 0 3 6 3
18 EMM 10 0 3 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-10-2020 09:01:00

Milan van Ewijk: 'Ik heb veel gehad aan dat dipje'


Rechtsback Milan van Ewijk is terug bij ADO Den Haag en nog in een bepalende rol ook.


ADO Den Haag Vitesse Arnhem Oefenwedstrijd MIlan van EwijkMilan van Ewijk kwam ruim een jaar geleden van amateurclub Excelsior Maassluis naar ADO Den Haag. Onder Fons Groenendijk kreeg de rechtsback meteen een basisplaats. Nu moet hij in het systeem van Aleksandar Rankovic zelfs al een bepalende rol oppakken.



door Marijn Abbenhuijs

 

Jonas Svensson is er, na zijn rode kaart van vorige week tegen VVV, niet bij als AZ morgenavond naar Den Haag komt voor het eredivisieduel met ADO. Toch is het in aanloop naar die wedstrijd de moeite waard om het even over de Noorse rechtsback te hebben. Svensson is volgens ADO-trainer Aleksandar Rankovic namelijk een voorbeeld voor zijn eigen rechtsachter, Milan van Ewijk (20).

"Als je naar de rechtsback van AZ kijkt, is dat wat de top van een speler op die positie vraagt", legt de Serviër uit. "Hij is een voorbeeld voor een speler als Milan. Ik vind Milan op dit moment redelijk stabiel, maar op aanvallend vlak kan hij zich nog wel verbeteren als hij later in zijn carrière weer een stap wil maken."


Drive naar voren
Die analyse schetst in een notendop de situatie van de jonge ADO-verdediger. Want juist omdat Rankovic in aanvallend opzicht veel van hem verwacht, voelt hij zich weer helemaal op zijn plek in Den Haag. Zijn loopvermogen en zijn drive naar voren waren namelijk de dingen die in positieve zin opvielen in zijn eerste maanden in de eredivisie. Hij was daarmee één van de lichtpuntjes in het elftal van Fons Groenendijk.


"Dat ik toen meteen een basisplaats kreeg, had niemand eigenlijk verwacht", kijkt Van Ewijk terug. "Ik kwam van de amateurs en dacht nog wat tijd nodig te hebben. Dat de wedstrijden gelijk redelijk goed gingen, daar ben ik trots op. Ik heb een goede eerste indruk achtergelaten."

Maar toen Groenendijk vlak voor de winterstop bij ADO Den Haag vertrok en de Engelsman Alan Pardew het van interim-trainer Dirk Heesen overnam, bleek die eerste indruk weinig waard. Pardew vond Van Ewijk te aanvallend en was kritisch op de jonge rechtsback.

Op het netvlies staat een training in het Spaanse Alhaurín el Grande, waar het trainingskamp van ADO in de winter plaatsvond. Van Ewijk maakte een aantal fouten en kreeg dat te horen van Pardew.

"Ik wil niet zeggen dat ik er onzeker van werd, maar het was duidelijk dat ik nog beter moest leren omgaan met kritiek", schetst hij nuchter. "Ik kon mezelf in zo'n situatie afsluiten en dan maakte ik mezelf gek, was ik niet meer vrij in mijn hoofd." Wat volgde, is dat Pardew geen plaats voor Van Ewijk zag in het basiselftal van ADO en hij werd verhuurd aan eerstedivisionist SC Cambuur.



Blijven doorgaan
"Ik heb veel gehad aan dat dipje", zegt Van Ewijk over die periode tijdens het afgelopen seizoen. "Je moet altijd blijven doorgaan. Als het goed gaat, is het makkelijker om je te ontwikkelen. Maar hoe ga je ermee om als het even tegenzit? Ik ben er nog steeds mee bezig, maar het lukt me steeds beter om de knop om te draaien. Dan zeg ik tegen mezelf dat ik er al eens gestaan heb, dus waarom nu niet? Ik weet dat ik het kan."


En dat weet zijn huidige trainer ook. Rankovic vindt zelfs dat hij zich op aanvallend vlak nog kan verbeteren. Een wereld van verschil voor de weer helemaal opgeleefde Van Ewijk. "Het is lekker als een trainer je jouw spel laat spelen. Dan kom je in je kracht. Als speler wil je niets liever dan dat."