Datum plaatsing: 05-10-2020 08:48:00

'Ooievaar' laat ADO eindelijk juichen

Hagenaars pakken bij VVV eerste punten van het seizoen, met dank aan invaller David Philipp

door Marijn Abbenhuijs

ADO Den Haag is van de nul af. Daarvoor dankt het David Philipp (20). De Duitse debutant schoot de Haagse club diep in blessuretijd langs VVV Venlo en eerde zijn nieuwe thuis.
David Philipp stond zaterdagavond in Venlo ineens stil. Met een onbewogen gezicht tilde hij zijn linkerbeen op, met zijn knie naar voren. Zijn beide handen hield hij op schouderhoogte. De imitatie van een ooievaar oogde wat surrealistisch. Zeker als je bedenkt dat hij door een Duitse debutant in het Nederlandse voetbal werd uitgevoerd, drie seconden nadat hij zijn ploeg in de slotseconden van de wedstrijd tegen VVV naar de eerste overwinning van het seizoen had geschoten.

Maar het gebaar van Philipp vertelde wel in een notendop het verhaal van ADO Den Haag. Bij de compleet gerenoveerde, jonge ploeg doen ze momenteel hard hun best om het grote aantal nieuwe spelers een warm welkom te geven. "Het leven als speler van ADO is goed", zei Philipp na zijn winnende doelpunt tegen VVV. "Ik heb het leven in Den Haag door het coronavirus nog niet echt kunnen ervaren, maar ik ben er nu al heel trots op dat ik hier speel. Ik voel me thuis bij ADO. Dat is ook waarom ik me vandaag zo goed voelde."

Het was bovendien de oorzaak van het opvallende juichen van de 20-jarige buitenspeler. "Ik had met wat mensen rondom de club gesproken en beloofd dat ik een ooievaar na zou doen als ik zou scoren", verklaarde hij.

Opluchting
Maar toch. Wie Philipp zaterdagavond in ooievaarshouding zag staan, zal niet direct het gevoel hebben gekregen dat er een doelpunt met een enorme lading werd gevierd. En dat was juist wel het geval. ADO begon aan de wedstrijd tegen concurrent VVV in de wetenschap dat er een resultaat behaald móést worden. Na drie nederlagen in de eerste drie wedstrijden van het seizoen en duels met Vitesse, AZ en PSV in het verschiet groeide de vrees voor een desastreuze seizoensstart. Hoewel de technische staf en de spelers de druk in aanloop naar VVV-uit regelmatig probeerden te bagatelliseren, stond die er onmiskenbaar op.

Dat bevestigde de matchwinner ook. "Deze overwinning is honderd procent zeker een enorme opluchting voor ons", zei Philipp. "Het is voor ons heel belangrijk dat we onze eerste drie punten nu hebben. We zijn een jong team en hadden dit echt nodig. We worden beter en worden steeds meer een team. Dat kon je al zien aan ons spel, maar daar helpt dit resultaat ook bij."

Dat resultaat leek er lange tijd niet te komen. ADO begon in Venlo voortvarend en kreeg al na twee minuten een strafschop, die door Shaquille Pinas werd benut. Maar toen VVV, door een halve omhaal van Georgios Giakoumakis, amper een minuut na de openingstreffer alweer langszij kwam, sloop er langzaam steeds meer voorzichtigheid in het Haagse spel. Met als gevolg dat de wedstrijd dood sloeg en er nauwelijks kansen werden gecreëerd. ADO werd in de omschakeling nog af en toe gevaarlijk, maar net als VVV maakte het vrijwel geen aanspraak op een tweede treffer.

"Toch had ik op de bank het gevoel dat wij de 2-1 konden maken", zei Philipp. In de tachtigste minuut viel hij in en twaalf minuten later kreeg hij zelf de kans om daarvoor te zorgen. "Vinnie (Vicente Besuijen, red.) speelde een heel goede wedstrijd en zette mij vrij voor de keeper. Ik raakte de bal niet perfect, maar scoorde. Het maakt me heel trots dat ik in mijn eerste wedstrijd voor ADO zo'n belangrijk doelpunt heb gemaakt."

En terwijl zijn teamgenoten zich lieten gaan, bevestigde Philipp zijn trots door koeltjes het symbool van zijn nieuwe thuis te eren.