support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 17 13 2 2 41
2 VIT 17 12 2 3 38
3 PSV 17 11 4 2 37
4 FEY 17 10 5 2 35
5 AZA 17 9 7 1 34
6 GRO 17 9 4 4 31
7 TWE 17 8 4 5 28
8 HEE 17 5 7 5 22
9 UTR 17 4 9 4 21
10 SPA 17 6 3 8 21
11 FOR 17 5 4 8 19
12 HER 17 5 3 9 18
13 ZWO 17 3 8 6 17
14 VVV 17 4 4 9 16
15 RKC 17 3 5 9 14
16 WII 17 2 4 11 10
17 ADO 17 2 4 11 10
18 EMM 17 0 5 12 5
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 15-08-2020 08:30:00

Rood-wit? Mij staat helemaal niks, joh


ADO-icoon Beugelsdijk (30) over de andere wereld die hij bij Sparta betreedt


Geel-groen zal zijn hart voor eeuwig blijven, bezweert Tom Beugelsdijk. Maar vanaf nu is de ADO-icoon Spartaan. Gisteren maakte hij zijn eerste trainings-meters."Ik ben klaar om te gaan knallen."
 
 
 
door Dennis van Bergen
 
 
Tom Beugelsdijk (30) heeft net zijn eerste training als Sparta-speler achter de rug, als er meteen al een stevige dosis Haagse humor door Het Kasteel waait. Dat is als het ADO-boegbeeld de vraag krijgt of het hem eigenlijk een beetje staat, zo'n rood-wit gestreept shirt. "Ik heb één groot probleem", zegt de verdediger. "Mij staat helemaal niets, joh. Ik vrees dat ik daar voor eeuwig mee zal moeten leven."
 
Zijn vertrek naar Sparta leidde de afgelopen dagen tot nogal wat verbazing. Hij, Beugelsdijk, zo'n beetje de verpersoonlijking van de kleurrijke Haagse volksclub die hij 17 jaar diende. De man die al heimwee voelt als hij in Delft naar de tandarts moet. Uitgerekend die speler maakt de overstap naar een club die normaal gesproken als concurrent geldt in het rechterrijtje van de eredivisie? "Het kan raar lopen, hè", stelt Beugelsdijk. "Maar voor mij voelt het nu echt zo dat ik graag eens wat anders wil dan ADO. En Rotterdam-West is dicht bij huis, hè. Negentien minuutjes rijden, dan sta ik weer lekker in Den Haag."
 
 
Het is een mooi gezicht om de opvallend fitte Beugelsdijk (vetpercentage 6 procent) vandaag aan het werk te zien in het Rotterdamse stadion. Met een hoofd zo rood als een vleestomaat coacht, motiveert en complimenteert hij zijn ploeggenoten aanhoudend en geduldig. Het is een entree die een stuk gemoedelijker verloopt dan die bij FSV Frankfurt in 2014, het enige jaar in zijn leven dat Beugelsdijk de stad achter de duinen moest missen. Nadat de aanvoerder van de Duitse club het vertikte om de blonde nieuweling een hand te geven, vond hij zich even later tijdens de training met een pijnlijke ribbenkast terug op het trainingsveld. "Dat was toen effies nodig, zo'n kekie", zegt Beugelsdijk nu. "Als je niet met respect welkom wordt geheten, moet je terugbijten. Anders ben je het hele seizoen de lul."
 
 
Sympathie
Een 'nette, mooie, traditionele club'; zo betitelt Beugelsdijk Sparta. Een club ook waar hij, zegt hij, 'altijd al sympathie voor heeft gehad'. En een club waar hij zich snel in de harten van de aanhang wil spelen. "De Sparta-supporters kunnen op me rekenen." En toch: het wordt een cultuurshock. Sparta, daar waar businessclubleden zich in driedelig grijs hullen - en niet in trainingspakken. Waar voor wedstrijden de Sparta Marsch klinkt, in plaats van de zoetgevooisde stem van volkszanger John Medley. En waar doorgaans rust heerst. Beugelsdijk, geconfronteerd met zijn ADO-dna: "Ik krijg kippenvel als je het zegt, hou enorm van de club. Alleen: nu begint mijn avontuur bij Sparta. En daar heb ik onwijs veel zin in. Ik ben klaar om te gaan knallen."
 
 
Dat straalt hij voortdurend uit. Wanneer hij na de training lol trapt met Sparta-doelman Benjamin van Leer. Wanneer hij later vrolijk het voor Sparta-begrippen forse perslegertje te woord staat. En wanneer hem gevraagd wordt of hij, net als kersvers ploeggenoot Bart Vriends, mee gaat doen aan De Slimste Mens. Lachend: "Alleen als het multiple choice-vragen zijn."
 
 
Smeerlap. Sloopkogel. De stereotyperingen vallen ook deze tropische vrijdagochtend in Het Kasteel. Passend bij het beeld dat van Beugelsdijk bestaat. Hij is geen voetballer die Sparta per se technische finesse zal brengen, wel een flinke dosis strijd en passie. Er is, zo grapt technisch manager Henk van Stee, maar één minpuntje aan de verdediger met het ongepolijste voorkomen. Op de elftalposter van Sparta zal hij uit de toon vallen, tussen al die keurige jongens met hun scheidingen. "Ik ken Henk alleen maar gelijk geven", zegt Beugelsdijk. "Gelukkig heb ik al een vriendin en een kleine. Ik hoef de vrouwenmarkt niet meer op."
 
 
 
Corona: streep door oefenduel Sparta - Lens
Ook bij Sparta zijn twee personen uit de staf/selectie positief getest op het coronavirus. Dat maakte de club gisteren bekend. De betreffende personen gaan in quarantaine. De club meldt niet wie het zijn. Het oefenduel dat Sparta zaterdag in Frankrijk zou spelen met Lens is afgelast.