support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 18 14 2 2 44
2 VIT 18 13 2 3 41
3 PSV 18 12 4 2 40
4 AZA 18 10 7 1 37
5 FEY 18 10 5 3 35
6 GRO 18 9 4 5 31
7 TWE 18 8 4 6 28
8 UTR 18 5 9 4 24
9 HEE 18 5 7 6 22
10 SPA 18 6 3 9 21
11 HER 18 6 3 9 21
12 ZWO 18 4 8 6 20
13 FOR 18 5 4 9 19
14 VVV 18 5 4 9 19
15 RKC 18 3 5 10 14
16 ADO 18 2 5 11 11
17 WII 18 2 4 12 10
18 EMM 18 0 6 12 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 14-08-2020 16:34:00

Virgilio Teixeira: Doelstelling blijft spelers voor het eerste afleveren


Het vlaggenschip van ADO Den Haag had afgelopen seizoen het geluk dat het niet kon degraderen. Jong ADO Den Haag was wel de pineut. Het team van trainer Teixeira was bezig aan een mooie serie.Het stond op het moment van staken op een verdienstelijke tweede positie in de zondag Derde Divisie.


Tekst: Glenn Duijzer          |  


Dat alleen was niet genoeg om promotie af te dwingen. Er moest in de Tweede Divisie ook een ploeg bij de laatste vijf eindigen. FC Volendam was aan een wat mindere periode bezig. Het kwam op de één na laatste plaats te staan. Maar net zoals in de Eredivisie, kon er niemand promoveren of degraderen.


Het team van ADO Den Haag van vorig seizoen bestond uit spelers onder de 23 jaar. Dit seizoen bestaat het team uit spelers van onder de 21, met een drietal dispensatiespelers. Voor coach Teixera verandert er niets.  De doelstelling blijft om spelers voor het eerste team af te leveren. Tussendoor is de 47-jarige coach ook in de eindfase van zijn opleiding Coach Betaald Voetbal. Na afloop van de oefenwedstrijd op De Aftrap tegen PEC Zwolle (3-2 winst) sprak Haaglanden Voetbal met de op die dag jarige coach.De tweede wedstrijd in de oefencampagne. Hoewel je nog niet veel kunt opmaken uit deze korte periode, ben je tevreden?
"Ja, over het algemeen ben ik tevreden. Ik speel de wedstrijd altijd na afloop nog even af in mijn hoofd. Ik denk dat we heel goed begonnen in het eerste blok (De wedstrijd bestond uit 3 x 30 minuten – red). Ik vond wel dat we ons te weinig beloonden in die fase. We stonden een paar maal één-op-één met de keeper. Die kansen moesten we gewoon afronden. Dat gebeurde  niet, waardoor Zwolle op voorsprong kon komen. In het tweede blok werd Zwolle beter. Wij kwamen onze de afspraken niet meer na, de vermoeidheid sloeg toe door het weer. Hierdoor werd Zwolle sterker en kwam het ook verdiend tot scoren. Zwolle wisselde halverwege het tweede blok ook de gehele selectie. Wij wisselden helemaal niet. Ondanks dat Zwolle met frisse energie begon, blijf ik erbij dat wij onze afspraken hadden moeten nakomen. Ik vond ook dat we verkeerde keuzes aan de bal maakten. We bleven te lang lopen met de bal. Dan moet je het juist simpel houden. Dat heb ik ook in de rust voor het derde blok aangegeven. De laatste dertig minuten hebben we er weer voor geknokt. Dan zie je toch dat we de overwinning over de streep konden trekken."


Die laatste twee treffers werden door Nino Noordanus gescoord. Jij hebt nog met zijn vader gevoetbald.
"Dat klopt, daar heb ik nog samen mee gevoetbald. Dat is dan wel leuk. Ik moet eerlijk zeggen dat die derde treffer, het tweede van Nino een schitterende was. Mooie bal, mooie loopactie, de bal laten vallen en dan in de verre hoek schieten. Perfect."


Je hebt een sterke voorbereiding op het nieuwe seizoen. Allemaal onder 21-teams en wederom het Duitse Wolfsburg.
"We hebben een prima voorbereiding. Maar als je de lat hoog legt voor je spelers, dan moet je ook tegen sterke tegenstanders spelen. We hebben daar de spelers ook voor. De eerste wedstrijd spelen we tegen NEC gelijk, nu winnen we van Zwolle. Komende zaterdag gaan we op bezoek bij Feyenoord. Ik begreep dat Zwolle een drieluik met Feyenoord heeft gespeeld. Zwolle speelde 0-0 tegen Feyenoord en Feyenoord verloor met 4-0 van Staphorst. Dat zegt wel wat. Feyenoord legt een enorme druk op dit team en dat moet het dan maar waarmaken. Dat is een ander soort druk. Zij moeten en wij willen."


De selectie van deze wedstrijd vergelijken met die van vorig seizoen, dan zitten er maar vier  of vijf namen bij, die er vanaf het begin van het vorig seizoen ook bij waren. Was de rest te oud?
"Ook, maar met een aantal spelers zijn we ook door gaan selecteren. Dus het is een combinatie van beide. Dit seizoen mogen we maar drie dispensatiespelers gebruiken. Tel daarbij dat er een aantal jongens bij het eerste op het randje zit. Inderdaad een vrij nieuw team. Een mooie taak om er voor ons weer een team van te maken en spelers te laten doorstromen naar het eerste. Dat is uiteindelijk waarmee we waarde creëren voor de club."


Behalve een nagenoeg nieuwe selectie ook een nieuwe staf op de elftalleider na dan.
"Levi Schwiebbe zat al wel bij de club, maar niet bij dit team. Gerard Ruitenburg is ook nieuw. Ik moet zeggen dat het een prima staf is. We werken leuk samen en vullen elkaar goed aan."


De doelstelling voor komend seizoen zal niet veel anders zijn dan van het afgelopen seizoen.
"De doelstelling is duidelijk, spelers afleveren voor het eerste. Dat ze de stap gaan maken naar het eerste. Dat zal dan beginnen met meetrainen. Je kunt niet verwachten dat een speler direct overstapt van O21 naar het eerste. Hopelijk dat er straks een speler van ons team op de bank zit en wat minuutjes pakt. Tegen Almere City heeft een aantal spelers al minuten gemaakt, maar die moeten nu een stabielere factor worden. Wat mijn eigen ploeg betreft, ik wil eerst wat meer wedstrijden spelen om daar een juist beeld over te vormen. Dan kan ik ook de kracht inschatten van onze tegenstanders. Daarna gaan we intern wel beslissen waar we moeten of willen eindigen. Het moet wel een realistische doelstelling zijn."


Is dit de selectie waarmee je de competitie begint of komt er nog iets bij?
"Dat weet je nooit. Er kan altijd nog iets bij komen. Dat kan ook bij het eerste zijn, waardoor er weer een jongere speler terugvalt naar de O21. Maar het kan ook een jonge aanwinst zijn, die bij de O21 gaat starten. Je hebt ook nog de spelers die niet spelen bij het eerste, die kunnen wij inzetten. Ik weet nu nog niet precies wat de regels zijn over het meespelen in beide teams. Ik weet alleen dat het spelers van onder de 23 jaar moeten zijn. Ik mag maar drie  dispensatiespelers opstellen. Dat was vorig seizoen wel anders. Maar dat moet ik nog goed uitzoeken."


Je gaf net je taak al aan, dat je moet opleiden voor het eerste elftal. Dat doe je nu voor het vierde seizoen op rij. Dan vraag ik mij af, wanneer ga jij je stap maken?
"Dat weet ik nu nog niet. Daar moet je klaar voor zijn, je moet de kansen krijgen. Het moment moet er zijn. Ik heb als motto dat ik wil leren, ik wil mij ontwikkelen. Dan zijn er nog genoeg facetten in het trainersvak waarin ik mij verder kan ontwikkelen. Zolang ik daar nog stappen in kan maken en ook maak, dan hoef ik nog geen hoofdtrainer te worden. Als het goed is, komt dat wel."


Had ADO Den Haag nog een O23-team gehad in de Tweede Divisie als er geen Corona was geweest?
"Dat is moeilijk te zeggen. Die situatie is er nu niet meer en die kunnen we ook niet meer terughalen. Het gaat niet meer gebeuren, dus heeft het nut om het erover te hebben. We waren goed op weg. We stonden stabiel en hadden vertrouwen, maar waar we zouden eindigen, is onbekend. Mede door de prestaties van Volendam hadden we wel een grote kans."


Je liep stage bij Fons Groenendijk, is dat bij Alan Pardew ook doorgegaan?
"Daar heb ik ook stage bij gelopen. Toen kwam het Coronavirus en kwam alles stil te liggen."
 

Hoeveel heb je in die periode van Pardew – met alles eromheen – geleerd ten opzichte van een ‘normaal’ jaar?
"Ik heb toen heel veel geleerd. Groenendijk en Pardew zijn heel verschillende trainers. Daar leer je dus al. Verder leer je van die Engelse aanpak. Dat is wel interessant hoe een internationale coach dat allemaal oppakt."


Hoe staat het met je opleiding CBV?
"Die heeft ook stil gelegen tijdens de coronaperiode. We hebben wel wat online-sessies gehad, maar het praktijkgedeelte heeft helemaal stilgelegen. Dat zal vanaf september weer beginnen als we weer competitie gaan spelen. Tot oktober hebben we de tijd om het praktijkgedeelte af te ronden. Dan zit het er als het goed is op."


Wat is jouw persoonlijke doelstelling? Je bent in oktober klaar met je opleiding en geeft aan dat je nog zoveel mogelijk wilt leren van andere trainers.
"Ik heb geen planning dat ik over drie jaar weet waar ik wil staan. Mijn doel is om uiteindelijk hoofdtrainer te worden, anders doe ik die opleiding niet. Wanneer ik hoofdtrainer wordt, hangt af van meerdere factoren. Enerzijds krijg ik de kans om hoofdtrainer te worden, anderzijds voel ik mij klaar om hoofdtrainer te worden? Misschien moet ik eerst wel een tussenstap maken. Dat ik eerst assistent wordt of een andere functie binnen de organisatie ga vervullen. Misschien wel een andere club dan ADO Den Haag. Dat weet ik nu allemaal nog niet. Wat ik weet is dat ik het naar mijn zin heb bij de club. Er heerst een nieuwe frisse wind door de club, alles is anders. Ik heb zeker na die lange periode van niet voetballen er weer enorm zin in. En wat die lange termijn betreft; ik word hoofdtrainer en dat zal binnen vijf jaar gebeuren. Ik moet wel, anders word ik te oud en kan ik beter naar een andere rol doorgroeien."


Je zegt dat je er klaar voor moet zijn en de kans moet krijgen. Maar je bent er toch altijd klaar voor?
"Daar ben ik het niet met je eens. Als ik het goed wil doen, dan moet ik nog wel een aantal dingen leren. Dan ben ik er nog niet klaar voor."


Dan ben je wel één van de weinige trainers die dat durft te zeggen. Ik denk dat de meeste trainers hun kans grijpen.
"Het wil niet zeggen dat ik de kans niet zou grijpen. Dat is een ander verhaal. Alleen vind ik mijzelf nog niet helemaal 100% om het echt goed te doen. Een aantal facetten beheers je een aantal andere niet. Er komt best nog wel wat bij kijken. Het managen van je team. Het is maar net hoe je het invult. Dat je meer een manager bent of meer een veldtrainer. In dat laatste geval laat je het managen meer aan je teammanager over. Sommige trainers doen bijna geen veldwerk meer en doen alleen de tactische besprekingen nog. Het is maar net waar je kracht ligt en waar je het prettigste bij voelt."