support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 18 14 2 2 44
2 VIT 18 13 2 3 41
3 PSV 18 12 4 2 40
4 AZA 18 10 7 1 37
5 FEY 18 10 5 3 35
6 GRO 18 9 4 5 31
7 TWE 18 8 4 6 28
8 UTR 18 5 9 4 24
9 HEE 18 5 7 6 22
10 SPA 18 6 3 9 21
11 HER 18 6 3 9 21
12 ZWO 18 4 8 6 20
13 FOR 18 5 4 9 19
14 VVV 18 5 4 9 19
15 RKC 18 3 5 10 14
16 ADO 18 2 5 11 11
17 WII 18 2 4 12 10
18 EMM 18 0 6 12 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 10-08-2020 08:35:00

De backs geven ADO Den Haag vleugels in nieuw 4-4-2-systeem


Kemper geeft assist in eerste duel; Van Ewijk en Meijers knokken zich terug


door Yorick Groeneweg
 
 
Het debuut van Andrei Ratiu laat nog even op zich wachten, maar ook zonder hem valt de nieuwe rol van de backs al op bij ADO Den Haag. Zaterdag werd in een oefenduel Almere City met 1-2 verslagen.
 
Hoofdpijn kreeg ADO Den Haag-trainer Aleksandar Rankovic van de wedstrijd. Niet vanwege het spel, zoals zijn meest recente voorgangers, maar de hoge temperaturen waren de oorzaak. "Want wat positief is, is dat we twee goals hebben gemaakt. Dat hadden er misschien twee meer kunnen zijn, maar gezien de omstandigheden - de hitte, maar ook een tegenstander die al langer bezig is - ben ik niet ontevreden."
 
ADO Den Haag won voor het eerst sinds 19 januari (RKC Waalwijk, 2-0) weer eens een wedstrijd. Wat in het extra lange oefenduel van twee keer zestig minuten vooral opviel, was de rol van de backs. Die gaven ADO Den Haag vleugels in het nieuwe 4-4-2-systeem.
 
Met rechts Milan van Ewijk en links Boy Kemper, maar later ook invaller Aaron Meijers zorgden de opkomende verdedigers voor dreiging.
 
"Daar ben ik wel tevreden mee", zei Rankovic. "De backs hebben in principe als eerste taak verdedigen, maar alles wat ze naar voren kunnen is dan extra. Ik wil dat ze heel dynamisch zijn. We hebben nu goede jongens die dat kunnen."
 
 
 
Hoge voorzet
Het eerste doelpunt van het seizoen kwam er ook uit voort. Van Ewijk dribbelde het middenveld in en opende op links, waarvandaan de ook mee opgekomen Kemper met een hoge voorzet Amar Catic vond. De van Jong PSV overgekomen snelle aanvaller kopte vervolgens raak.
 
"Een aanval uit het boekje", zei Kemper, die zijn eerste opwachting bij ADO Den Haag maakte. Lichte liesklachten zorgden ervoor dat de voormalige Ajax-belofte een week eerder tegen MVV (0-0) ontbrak. Nu had hij in Flevoland een fijne binnenkomer. Op de andere flank manifesteerde wederom Van Ewijk zich. Als het om nieuwe energie gaat, is hij daar misschien wel de personificatie van.
 
"Ik ben blij dat ik terug ben en dat ik kan laten zien dat ik hier thuishoor", zei Van Ewijk. ,,De afgelopen periode was een aparte, ook vanwege corona. Toch heb ik me tijdens mijn uitlening bij Cambuur wel kunnen ontwikkelen, ook al heb ik er maar twee wedstrijden gespeeld. Ik heb vooral aan mijn fysiek gewerkt, zodat ik nu fit ben."
 
Speelwijze
Dat is nodig ook in de nieuwe speelwijze van ADO Den Haag, waar de backs dus weer de middenlijn over mogen. Het is een trendbreuk met de afgelopen periode, waarin Alan Pardew zowel Meijers als Van Ewijk afserveerde. Voor de Engelsman waren ze te aanvallend. De speelwijze van nieuwe trainer Rankovic ligt ze beter, net als Kemper en de deze week van Villarreal overgenomen Andrei Ratiu.
 
Het zorgt ervoor dat ADO Den Haag aanvallend weer wat extra opties heeft. De ploeg die afgelopen seizoen nauwelijks iets creëerde, doet dat nu dus al met verdedigers die op de flank voor een overtalsituatie zorgen. Tot genoegen van Van Ewijk. "We trainen er veel op en dat werpt nu zijn vruchten af. Ik hoop dat we dit kunnen doortrekken, zodat wij ook in de eredivisie kunnen laten zien dat we revanche willen."
 
 
Opstelling ADO Den Haag eerste helft: Zwinkels; Van Ewijk, Beijen, Pinas, Kemper; Boussakou, Immers, Bakker, Goossens; Catic en Bourard.
 
Tweede helft: Havekotte; Polley, Beugelsdijk, Amofa, Meijers; Steijn, Rieder, De Boer, Estevez Tsai; Rottier en Falkenburg (105. Essabri).
 
 
 
Tweestrijd
"Voor mij heeft het goed uitgepakt"
Milan van Ewijk zat in een tweestrijd toen het afgelopen seizoen werd stilgelegd, zo geeft hij nu toe. De 19-jarige rechtsback stond onder contract bij ADO Den Haag, maar speelde op huurbasis bij Cambuur.
 
"Ik had er een gemengd gevoel over", zegt Van Ewijk over de beslissing van de KNVB dat er vanwege de corona-onderbreking geen promotie of degradatie zou plaatsvinden. 
 
 
"Het zag er wel naar uit dat Cambuur in de eerste divisie kampioen zou worden. Ik heb in die groepsapp gezeten, je kon wel zien dat ze boos waren en dat het als niet verdiend op ze overkwam. Cambuur heeft wel geld gekregen als compensatie, al trekt dat niet alles recht. Ik zou terugkomen bij ADO Den Haag en voor mij was het belangrijkste dat ze in de eredivisie zouden blijven, dus voor mij heeft het in die zin goed uitgepakt."