support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 18 14 2 2 44
2 VIT 18 13 2 3 41
3 PSV 18 12 4 2 40
4 AZA 18 10 7 1 37
5 FEY 18 10 5 3 35
6 GRO 18 9 4 5 31
7 TWE 18 8 4 6 28
8 UTR 18 5 9 4 24
9 HEE 18 5 7 6 22
10 SPA 18 6 3 9 21
11 HER 18 6 3 9 21
12 ZWO 18 4 8 6 20
13 FOR 18 5 4 9 19
14 VVV 18 5 4 9 19
15 RKC 18 3 5 10 14
16 ADO 18 2 5 11 11
17 WII 18 2 4 12 10
18 EMM 18 0 6 12 6
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 10-08-2020 00:01:00

Milan van Ewijk: Ik wil laten zien dat ik bij ADO Den Haag thuishoor


Na een korte verhuurperiode afgelopen seizoen bij SC Cambuur, keerde de 19-jarige Milan van Ewijk deze zomer weer terug bij ADO Den Haag. Zoals hij zelf eerder aangaf, is hij bij de club uit Leeuwarden een stuk wijzer geworden en niet alleen op voetbalgebied.


Tekst: Glenn Duijzer


Natuurlijk kijkt Milan van Ewijk met gemende gevoelens terug naar zijn periode bij Cambuur. De ploeg stond op het moment van het staken van de competitie een straatlengte voor op de concurrenten. De KNVB besliste echter op basis van het reglement dat de club niet zou promoveren, maar dat onder andere ADO Den Haag ook niet zou degraderen. Daarom start de voormalig Excelsior Maassluis speler dit jaar weer in de Eredivisie.

Haaglanden Voetbal sprak met de verdediger na afloop van de oefenwedstrijd uit bij Almere City, die zaterdag met 1-2 werd gewonnen.


Het was een aparte wedstrijd van twee blokken per team. Jij startte in het eerste team en speelde 45 minuten. Daarna werd er na de rust nog een kwartier gespeeld, voordat het andere team in actie kwam. Hoe kijk je terug op jouw prestaties tegen Almere City?
"Ik heb de eerste helft naar behoren gespeeld. Het kwartiertje daarna had ik niet veel te doen, maar ik moest er wel bij blijven. Ik zakte misschien een klein beetje weg. Het is onze eerste overwinning. Het was een belangrijke overwinning en dat geeft ons weer de nodige vertrouwen. Dat hebben we nodig richting de trainer en de groep. Ik heb er wel een goed gevoel over."Je werd de tweede seizoenshelft uitgeleend aan Cambuur. Toen is er in Den Haag het nodige gebeurd. Of was je toen al richting Friesland?
"Ik heb daar niet veel van meegekregen. Ik denk niet dat mijn afwezigheid daar van invloed op is geweest. Ik ben nu gewoon blij dat ik weer terug ben bij ADO Den Haag en dat ik kan laten zien dat ik bij deze club thuishoor."


Hoe heb je de periode bij Cambuur beleefd? Een afgebroken seizoen, geen promotie.
"Het was een aparte periode, omdat het coronavirus erbij kwam kijken. Ik heb mij bij Cambuur wel verder kunnen ontwikkelen als speler, maar ook als persoon. Ik ben meer ervaren geworden. Ik heb daar helaas maar twee wedstrijden gespeeld. Dat is wel jammer, de reden daarvoor was iets stoms, persoonlijks. Iets wat ik misschien niet had moeten doen. Ik ben te eerlijk geweest naar de trainer. Ik voelde mij niet 100% fit om gelijk na mijn eerste wedstrijd nogmaals een wedstrijd te spelen. Dat was iets te eerlijk zullen we maar zeggen. Maar in die periode heb ik mij verder ontwikkeld. Fysiek en conditioneel ben ik verder blijven trainen. Dat werpt zijn vruchten af in de wedstrijden, zoals nu tegen Almere en ook in Maastricht tegen MVV."

Wat is er veranderd ten opzichte van vorig seizoen binnen het team van ADO Den Haag?
"Als back moet ik veel meer pendelen tussen aanval en verdediging. Meer aanvallend spelen, maar verdedigend niet verzaken. Het staat achterin nu ook beter. De trainer legt alles haarfijn uit. Ook assistent-trainer Santoni is daar heel goed in. Ik heb vertrouwen in dit team. Voor de rest is er niet veel veranderd ten opzichte van begin vorig seizoen. Er zijn een paar spelers bijgekomen en ik voel mij goed met deze spelers. Ze bewijzen dagelijks een aanwinst voor het team te zijn."


De meer offensievere speelstijl ligt jou ook veel beter?
"Dat klopt. Ik ben meer een aanvallende back en dat zie je terug aan mijn speelstijl. Ik vind het fijn om een bal voor mij te krijgen, zodat ik het spel kan verdelen of zelf langs de lijn kan opkomen. Ik vind deze speelstijl prima."


Kijkend naar de eerste treffer van ADO Den Haag, dan kun jij ook een rol op het middenveld spelen. Is dat een optie?
"Haha, nee ik blijf liever op de backplaats spelen. Maar af en toe een keer mee naar voren, bevalt mij ook. Het was overigens geen toeval. Dat wil de trainer ook. Als ik naar binnen ga, dat dan een andere speler hoger gaat staan of een middenvelder die kan gaan. Maar de oefeningen die we op de training doen, werpen nu al hun vruchten af. Ik hoop dat we zo door kunnen gaan in de Eredivisie en daardoor revanche kunnen nemen voor afgelopen seizoen."


Is het voor jou ook een revancheseizoen? Je kwam als veel belovende spelers, die ook indruk maakte in de eerste wedstrijden. Toch heb je wat wedstrijden gemist door blessures. Bij Cambuur ging het ook niet helemaal, zoals je wilde.
"Dat is gebeurd. Ik heb ervan geleerd. Ik weet nu hoe ik met mijn lichaam moet omgaan. Vorig seizoen was mijn eerste seizoen als profvoetballer. Ik was te gedreven om door te blijven gaan als ik toch last van kleine pijntjes had. Ik weet nu wat ik moet doen. Op dat gebied ben ik verstandiger geworden."


De huurperiode bij Cambuur heeft je dus echt sterker gemaakt. Al was het allemaal maar om in de toekomst niet meer zo eerlijk te zijn?
"Die periode heeft mij zeker sterker gemaakt. Ik weet nu wat ik moet doen bij blessures en hoe ik mij moet opstellen naar de trainer. Wat ik ook mee kreeg van de andere jongens is dat je eigenlijk altijd moet zeggen dat je fit bent om een wedstrijd te spelen. Dan moet je maar over het dooie punt heen gaan, de ‘over mijn lijk’ mentaliteit hebben. Je moet alles geven, totdat je er dood bij neervalt. Dan weet je tenminste zeker dat je alles hebt gegeven."


Had je een slaapplaats in Leeuwarden of reed je op en neer?
"Cambuur had een hotel voor mij geregeld. Daar heb ik de gehele periode verbleven. Na een vrijdagavondwedstrijd waren we meestal het hele weekend vrij. Ik reed dan meestal na de wedstrijd of de volgende ochtend terug naar huis.’’


Wat was het gevoel binnen Cambuur nadat de KNVB haar beslissing had genomen?
"Ik zat in de groepsapp van de selectie en ze waren duidelijk heel boos. Ze vonden het totaal niet verdiend, want het zag er wel naar uit dat Cambuur kampioen zou worden. Dat je dan wordt verteld dat je geen kampioen wordt en zelfs niet promoveert, dat is dan wel heel vervelend."


Jij moet toch ergens een glimlach hebben gehad na het besluit van de KNVB? Uit het zicht van je ploeggenoten natuurlijk.
"Nee, dat niet, meer een mixed gevoel. Ik had een heel goed gevoel bij Cambuur, maar ADO Den Haag is toch weer mijn club. Ik zat in tweestrijd, als ik zou promoveren met Cambuur, zou ADO Den Haag degraderen. Het was een moeilijke periode voor beide teams. Als ik er persoonlijk naar kijk, is het voor mij goed uitgevallen. Ik weet dat Cambuur extra geld heeft gekregen als compensatie, maar dat trekt het niet promoveren niet helemaal recht. Ik wist echter dat ik dit seizoen zou terugkeren bij ADO Den Haag en dan was het wel belangrijk om in de Eredivisie terug te keren."

 

Is het dan niet moeilijk om tussen twee vuren te zitten?
"Ik hoefde geen keuze te maken. Ik ben een gevoelsmens, ik had dus ook gevoelens voor wat er met Cambuur gebeurde. Maar persoonlijk is het belangrijkste dat ADO Den Haag in de Eredivisie is gebleven."