support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 17 13 2 2 41
2 VIT 17 12 2 3 38
3 PSV 17 11 4 2 37
4 FEY 17 10 5 2 35
5 AZA 17 9 7 1 34
6 GRO 17 9 4 4 31
7 TWE 17 8 4 5 28
8 HEE 17 5 7 5 22
9 UTR 17 4 9 4 21
10 SPA 17 6 3 8 21
11 FOR 17 5 4 8 19
12 HER 17 5 3 9 18
13 ZWO 17 3 8 6 17
14 VVV 17 4 4 9 16
15 RKC 17 3 5 9 14
16 WII 17 2 4 11 10
17 ADO 17 2 4 11 10
18 EMM 17 0 5 12 5
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 03-08-2020 07:00:00

Verjonging terug te zien


Vijf eerste indrukken van een nieuw en ander ADO Den Haag


door Yorick Groeneweg

 

Een andere aanvoerder
En nieuw systeem, een betere rechtsback, eindelijk weer een frivole spelmaker en kansen voor de jeugd. Het oefenduel met MVV (0-0) was nog niet je dat, maar anders is het al wél bij ADO Den Haag.

 

Immers aanvoerder
In wat afgelopen seizoen het oudste elftal van de eredivisie was, zijn nog veel gezichten hetzelfde. Toch lijkt de hiërarchie direct anders, zo bleek vrijdag in een snikheet Maastricht. Hoewel Aaron Meijers - begonnen aan zijn negende seizoen bij ADO Den Haag - weer 'gewoon' als linksback speelde, was Immers aanvoerder. Hij moet met collega-middenvelder John Goossens leidinggeven.

Dat de band van arm naar arm gaat, is een vingerwijzing naar wat er aan het veranderen is. ADO Den Haag gaat verjongen en daarbij zijn de verhoudingen niet meer zoals ze lang waren. Zo kan Meijers de komende weken concurrentie verwachten van Boy Kemper, één van de veelbelovende nieuwe krachten. Als de Volendammer straks weer fit is, kan hij voor nog meer verschuivingen in het elftal zorgen.

Tactisch flexibel
Nieuwe trainer Aleksandar Rankovic wil ook pas aan het eind van de voorbereiding over de opstelling beginnen. Dat heeft hij meermaals laten vallen, net als dat hij niet aan een systeem gebonden is. In Maastricht viel op dat ADO Den Haag vanuit 4-4-2 begon, met naast spits Michiel Kramer jeugdspeler Evan Rottier. Zij scoorden niet, maar aan de aanvoer van de flanken lag het niet.

Hoewel Rankovic meerdere speelwijzen gaat uitproberen, wil hij vooral dat zijn team flexibel is. Mocht ADO Den Haag erin slagen Eljero Elia tot een terugkeer te verleiden, ligt het voor de hand om weer met vleugelaanvallers te spelen. Het is natuurlijk waar Rankovic op hoopt. De gesprekken met de linksbuiten lopen, maar voorlopig is het afwachten en dus is er tijd voor probeersels.

 

Betere back
De eerste speler die Alan Pardew afgelopen seizoen naar ADO Den Haag haalde, was de speler waar ADO Den Haag het minst behoefte aan had. Jordan Spence stond opeens rechtsback, de positie waar Milan van Ewijk voor de winterstop juist een van de weinige aangename verrassingen was. Alleen Pardew vond hem te aanvallend en zag stand-in Dion Malone liever op het middenveld.Het gevolg was dat Spence vooral moest tegenhouden, wat overigens amper lukte. Van Ewijk werd verhuurd aan Cambuur, maar is nu terug. Net als de aan FC Dordrecht uitgeleende Robin Polley, die ook weer wat ervaring opdeed. De ook pas 19-jarige Van Ewijk is vooral fitter dan toen hij vertrok. Zag hem opstomen tegen MVV. Vol nieuwe energie, precies waar ADO Den Haag behoefte aan heeft.

 

Frivole spelmaker
Te lang ging het afgelopen seizoen over het gemis van Nasser El Khayati. Een speler die de laatste seizoenen misschien te veel verbloemd heeft, omdat hij wedstrijden met een steekpass of een individuele actie naar zijn hand kon zetten. Voor Rankovic is Samy Bourard wat dat betreft zeker een aanwinst. De van FC Eindhoven overgenomen spelmaker heeft wat frivools in zich, zo bleek vrijdag direct.

Neem de kans voor rust van Yahya Boussakou, één van de weinige hoogtepunten van het moeizame oefenduel. Enige opwinding ontstond na een vroege voorzet van Van Ewijk. Bourard draaide behendig weg bij Shermar Martina om vervolgens van de achterlijn een goede voorzet te geven. De Belg, net zo'n pleintjesvoetballer als El Khayati, creëerde zo een goede kans.

 

Kansen voor de jeugd
De tweede helft tegen MVV leek ADO Den Haag verdacht veel op Jong ADO Den Haag. Natuurlijk kregen jeugdspelers de laatste jaren ook kansen bij ADO Den Haag, maar de laatste die écht doorbrak is nog altijd Danny Bakker. Die liep er nu ook tussen, maar de aandacht ging naar anderen uit. Vooral Sem Steijn. De 18-jarige buffelde op het middenveld en was nog dicht bij het winnende doelpunt.


Een tijdelijke terugkeer naar VVV, of misschien in het spoor van vader Maurice naar NAC: voorlopig lijkt het erop dat de belofte bij ADO Den Haag voor zijn kans kan gaan. Net als de ook pas 18-jarige Rottier. Of wat te denken van buitenspeler Boussakou, die als enige van Rankovic een compliment kreeg. Het bewijs dat er kansen zijn, maar zeker ook komen voor de jeugd.

 

 

ADO In cijfers
 
Acht
Na het doelpuntloze oefenduel met MVV is de volgende wedstrijd van ADO Den Haag zaterdag 8 augustus. Almere city FC is dan in het Yanmar Stadion de tegenstander. De aftrap in Flevoland is om 17:00 uur.
 
Acht
Michele Santoni was in het seizoen 2018-2019 acht maanden hoofd trainer in Almere, voordat hij in maart weg moest. De huidige assistent van Aleksandar Rankovic was eerder jeugd- en assistenttrainer in Nederland en Italië.
 
Nul
Almere speelde afgelopen weekeinde ook al thuis een oefenwedstrijd tegen Jong Ajax (2-0). Daar waren 730 toeschouwers bij aanwezig. Zaterdag is er weer publiek welkom, zij het dat alleen fans van de thuisclub kaarten kunnen kopen. 
 
Twee
In de voorbereiding speelt ADO Den Haag daarna sowieso nog twee oefenwedstrijden. Op zaterdag 15 augustus opnieuw uit tegen een eerstedivisionist (NAC), een week later voor het eerst weer op echt gras in Den Haag tegen Vitesse. 
 
Dertien
De competitiestart is nog heel wat verder weg. Een nieuw seizoen in de eredivisie begint op zondag 13 september om 14:30u uur in Almelo tegen Heracles. De zondag daarop is tegen FC Groningen de eerste thuiswedstrijd.