volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 10 9 0 1 27
2 VIT 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 3 0 21
4 PSV 9 6 2 1 20
5 TWE 10 5 3 2 18
6 HEE 10 5 3 2 18
7 AZA 8 3 5 0 14
8 GRO 9 4 2 3 14
9 UTR 8 2 4 2 10
10 SPA 9 2 3 4 9
11 ZWO 10 1 6 3 9
12 RKC 10 2 3 5 9
13 VVV 10 2 3 5 9
14 WII 9 2 2 5 8
15 HER 9 2 2 5 8
16 ADO 10 1 2 7 5
17 FOR 9 0 3 6 3
18 EMM 10 0 3 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-07-2020 07:54:00

ADO Den Haag zet in op terugkeer van Eljero Elia


Aleksandar Rankovic hoopt op meer spelers zoals Peet Bijen die er direct staan
Met nieuwe energie begon de selectie van ADO Den Haag gisteren aan de eerste training van het seizoen. Terwijl in Rijswijk Peet Bijen de meest aansprekende nieuwe speler was, ging het er vooral over Eljero Elia.


door Yorick GroenewegOp een ander sportpark, met een nieuwe staf en al meer dan een handvol nieuwe spelers trapt ADO Den Haag op maandagochtend een nieuwe voetbaljaargang af. Hoopvol, ondanks de zeventiende plek van vorig seizoen. "Voor mijzelf, maar ook de rest van de staf en de spelers voelt dit als een nieuwe start", zegt Aleksandar Rankovic.

De voormalige rechterhand van Henk Fraser bij Vitesse en Sparta is voor het eerst hoofdtrainer en weet dat hij geen makkelijke taak heeft. "Het is duidelijk dat we er nog een paar spelers bij moeten hebben", vertelt de opvolger van Alan Pardew.

De 41-jarige oud-speler krijgt van de clubleiding dezelfde opdracht als de met de noorderzon vertrokken Engelsman: ADO Den Haag voor de eredivisie behouden. Los van de doelstelling doet weinig nog aan de reddingsmissie van eerder dit jaar denken. Van de acht nieuwe spelers van toen is niemand er nog.

"Ook wij staan hier met nieuwe energie om het beter dan vorig jaar te doen", zegt aanvoerder Aaron Meijers. Ook Tom Beugelsdijk staat te trappelen om weer te beginnen. "We hebben lang genoeg niet gevoetbald", vertelt de verdediger.

Vanwege het coronavirus dateert de laatste wedstrijd van 7 maart, een kansloze 4-0 nederlaag bij AZ. Na het stilleggen van de competitie ontsnapt de nummer 17 aan een vrijwel zekere degradatie. Het besef dat het beter moet, is overal aanwezig. De eerste voorzichtige test is volgende week vrijdag, een oefenduel met MVV in Maastricht.

Verloop
"We hebben misschien wel het grootste verloop van de eredivisie en toch hebben we de vaste kern nog bij elkaar. Dat is vrij paradoxaal", zegt Martin Jol. Als hoofd van het technisch hart probeert de Hagenaar de selectie te verbeteren.

Met Peet Bijen dus, maar ook Kees de Boer, Samy Bourard, Amar Catic, Boy Kemper en Emillio Estevez Tsai mogen bewijzen een versterking te zijn. Een groepje fans ziet ze door de bosjes aan de Schaapweg voor het eerst aan het werk. Het valt op hoe De Boer op het middenveld met Lex Immers duelleert en Kemper krachtig over de linkerflank dendert.

ADO zal overigens de komende twee jaar daar trainen, op het Prinses Irene Sportpark. Voor de selectie is geen ruimte in het vertrouwde Zuiderpark en in het stadion moet het gras weer groeien. Alleen de 25-jarige Bijen weet hoe het is om daar te spelen. De verdediger komt transfervrij van FC Twente. Rankovic roemt hem vanwege zijn ervaring. Voor de rest is de eredivisie nog onbekend terrein.

Mutaties ADO Den Haag

Nieuw: Amar Catic (PSV), Peet Bijen (FC Twente), Samy Bourard (FC Eindhoven), Kees de Boer (Swansea City), Emilio Estevez Tsai (York9 FC), Boy Kemper (Ajax).

Weg: Thom Haye (NAC Breda), Thijmen Goppel (Roda JC), Hugo Botermans (FC Eindhoven, verhuurd), Lorenzo van Kleef (FC Eindhoven, verhuurd), Crysencio Summerville (Feyenoord, werd gehuurd), Laurens De Bock (Leeds United, werd gehuurd), Mark Duffy (Sheffield United, werd gehuurd), Sam Stubbs (Middlesbrough, werd gehuurd), Mick van Buren (Slavia Praag, werd gehuurd), Tudor Baluta (Brighton & Hove Albion, werd gehuurd), George Thomas (Leicester City, werd gehuurd), Omar Bogle (Cardiff City, werd gehuurd), Dion Malone (nog niet bekend), Tomas Necid (nnb), Elson Hooi (nnb), Jordan Spence (nnb).


Het valt Jol ook niet mee, zegt hij. Er is weinig budget en dus vist de oud-trainer vooral in de vijver van talenten en transfervrije spelers. Tot die laatste categorie behoort straks ook Eljero Elia, die in Rijswijk en omstreken veel over de tong gaat. Zo wil ADO Den Haag hem deze zomer laten terugkeren. Zo graag dat de club de 33-jarige vleugelaanvaller met een persoonlijk filmpje probeert te verleiden.

"Eljero Elia is een heel grote naam, niet alleen in Den Haag maar ook in het Nederlands voetbal", zegt Rankovic. "Als hij terugkomt, ben niet alleen ik als trainer daar heel blij mee, maar ik denk ook dat de club, de supporters en de stad heel blij kunnen zijn."

 

Creatief
De kans dat het slaagt, is volgens algemeen directeur Mohammed Hamdi fiftyfifty. Rankovic zegt vooral te hopen dat het lukt. "Wij moeten creatief zijn. Dat doen we al door jonge, relatief onbekende spelers binnen te halen. Zo kunnen we bouwen en waarde creëren. In de loop van de voorbereiding hoop ik niet alleen op jonge, maar ook op eredivisiewaardige spelers."

Elia bijvoorbeeld. Hij stond eens in de WK-finale, terwijl nieuwe aanvallers Bourard en Catic alleen bij kenners van de eerste divisie een lampje doen branden. "Jonge spelers kunnen verrassen aan het begin van het seizoen, maar om in de eredivisie te blijven hebben wij spelers nodig met een bepaalde status", zegt Rankovic. "Iedereen beseft dat ADO met veel geluk in de eredivisie is gebleven. Dat is de realiteit, alleen willen wij nu niet hetzelfde seizoen hebben."

Op de eerste training in Rijswijk zijn er mede door de zes nieuwelingen al 28 spelers. Alleen de niet-fitte Robert Zwinkels ontbreekt, maar de doelman kan naar verwachting snel weer aansluiten.

"We beginnen met een grote groep, maar werken de komende weken naar een basis van achttien spelers toe", besluit Rankovic. "Ik heb in mijn hoofd wel een bepaalde speelwijze, maar het elftal moet de komende weken zelf naar voren komen. We hebben nog acht weken. Meer dan genoeg tijd om er straks te staan."