Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 08-12-1941 12:00:00

Spaning en sensatie in het Zuiderpark

Niet geheel verdiende 4-3 zege van A.D.O. op V.U.C. Winnende punt in laatste minuten gescoord.

De Zuiderparkers hebben kans gezien om revanche te nemen voor de in het begin van het seizoen geleden nederlaag en in één moeite door hebben ze hun kansen op de bovenste plaats verstevigd. Of de overwinning terecht gekomen is bij de partij, die haar het meest verdiende? Zooveel hoofden, zooveel zinnen: door velen zal die vraag bevestigend beantwoord worden, anderen zullen vinden, dat zwart-wit de zege toekwam. En wij voor ons gelooven dat deze laatsten het niet zoo heel ver mis hebben. Als we eens denken aan de talrijke malen, dat Koeks heiligdom op wonderbaarlijke wijze aan doorboring ontsnapte, dan zou het toch lang niet gek zijn geweest, als uit al die doelworste!ingen twee doelpunten waren ontstaan. De A.D.O.-doelman had ontegenzeglijk vrouwe Fortuna aan zijn zijde. Daar staat tegenover, dat de gastheeren weer onfortuinlijk waren met hun linkervleugel Neuteboom en de Heer moesten zich beiden laten vervangen. Het snelle spel veroorzaakte nogal wat botsingen, al dient direct gezegd, dat de wedstrijd in goede verstandhouding werd gespeeld en de ongelukjes aan toevallige omstandigheden te wijten waren. De leiding van den wedstrijd was trouwens bij den heer van Moorsel in uitstekende handen.

Hoog tempo
Zooals gezegd werd er. vooral in 't begin, in een zeer hoog tempo gespeeld en de talrijke toeschouwers kregen een uitstekenden wedstrijd te aanschouwen Daar de zwart-witte middenlinie er uitstekend in was, vooral Stam was goed op dreef, werden er heel wat aanvallen op het doel van A.D.O. ondernomen, maar de rood-groene achterhoede, waarin de Jong uitblonk, gaf geen krimp. 't viel op, dat de midhail der gastheeren niet in zijn gewonen vorm speelde. Alles wat hij deed liep verkeerd af; 't was voor hem een complete ongeluksdag. Dat de voorhoede daarvan de nadeelige gevolgen ondervond, is te begrijpen.
Daar kwam nog bij, dat Tap zeker opdracht had. B de Harder te bewaken en niet zoo mee optrok als gewoonlijk. Dat desondanks de roodgroene aanval nog kans zag om vier punten te maken, pleit voor deze linie. Vooral de doelpunten vóór de rust waren staaltjes van knap samenspel, gevolgd door een doeltreffend schot. Al zijn er ook 4 tegenpunten. toch kan de V.U.C.-achterhoede op een goeden strijd terugzien.

Ze gingen heel wat zuiniger met den bal om dan hun collega's aan den anderen kant. Twee hoekschoppen op hun doel. niet minder dan 10 aan de anderen kant.

Het was wel bitter voor hen, dat nog uit van die twee corners een doelpunt ontstond, terwijl uit een vrijen schop bijna van de cornervlag af ook doelman Holzenbosch werd gepasseerd.
De aanval der gasten wist zich door knap spel. vooral in de 1e helft, heel wat kansen te scheppen, maar het benutten ervan liet wat te wenschen over. En zoo kon de roodgroene verdediging, zij bet met veel geluk, een aantal zeker schijnende doelpunten voorkomen. Reeds in de 1e minuut gaf de ADO.-verdediging een hoekschop weg en he schot van Stam vloog net naast. Zwart-wit bleef aan bod, maar na 14 minuten kwam er een uitstekende aanval van A.D.O over links naar rechts en de midvoor kreeg een vrije kans (1—0).

Strafschop!
Er waren 21 minuten gespeeld; B. de Harder zeilde door de verdediging heen; schijnbaar werd hem wat al te hardhandig den weg versperd: strafschop! Het slachtoffer plaatste zelf den bal keurig in 't hoekje (1-1). Geluk aan beide zijden; Neuteboom tegen den paal. K. de Harder tegen de lat Op de doellijn ketste de bal op den schoen van de Jong en - kwam toevallig in Koeks handen terecht. Even later ontsnapte het doel van A.D O opnieuw aan een doorboring. Vlak vóór de rust ondernamen Neuteboom en P. Eversteyn een snellen aanval: laatstgenoemde scoorde (2-1). Direct van den aftrap af zetten de gastheeren een reeks aanvallen op, maar de V.U.C.-verdediging hield zich goed.

Overwicht van V.U.C.
Zoo langzamerhand kwamen de gasten in de meerderheid en na 20 minuten kreeg B de Harder den bal goed van Van Hoek, die uitstekend speelde, aangegeven en de stand was gelijk (2-2) Nog geen minuut werd een voorzet van de Harder door Brandes ingekopt (2-3). Zoo had binnen de minuut V.U.C. een voorsprong verkregen. A.D O. zette alles op alles, de Heer werd geblesseerd, werd vervangen door Martens en binnen de minuut had J. Eversteyn gelijk gemaakt (3-3). Zoo waren de gasten hun voorsprong weer gauw kwijt

De beslissing
Alle krachten werden ingespannen om weer voor te komen Maar de vermoeidheid deed zich gelden en 't spel werd er niet mooier op; de spanning bleef er echter volkomen in en werd er niet minder op. toen 2 minuten voor het einde Vreken zijn vereeniging weer aan een voorspring hielp (4—3).
Wat VUC. nog in de laatste minuten probeerde, niets hielp: A.DO.'s overwinning bleef gehandhaafd

A.D.O. gehandicapt
Naar wij na afloop van den wedstrijd vernamen wij dat A.D.O. in de komende weken Neuteboom wegens een blessure aan de wreef zal moeten missen. De trap is nogel hevig aangekomen en is zeer pijnlijk Neuteboom zal door Van der Tas worden vervangen.

Ook de Heer had veel van de blessure aan zijn kuitbeen. doch hoopte, dat hij a.s zondag weer fit zou zijn om aan te treden