De Residentiebode

Datum plaatsing: 14-02-1944 12:00:00

ADO verloor onverdiend de onpretige wedstrijd tegen Xerxes

In een onfortuinlijke wedstrijd die na de pauze zelfs ontaardde in allerlei onverkwikkelijke incidentjes, moest A.D.O., geheel onverdiend, den vollen buit aan het Rotterdamsche Xerxes afstaan.

Gedurende het grootste deel van den strijd waren de rood-groenen in de meerderheid, de voorhoede combineerde er aanvankelijk lustig op los, doch aan de afwerking van de zoo goed opgezette aanvallen ontbrak nog wel het een en ander. Een onverwachte uitval van Xerxes, na ongeveer 10 min. bracht het leder via Wilkes bij Koning, die onberispelijk in de touwen schoot. Geheel tegen de verhouding in leidde Xerxes alzoo met 0-1.

Ook na dit doelpunt bleef de thuisclub het spel beheerschen. hoe dapper zich de Rotterdamsche verdediging, met Louwe aan het hoofd, ook weerde, toch kon ie niet verhinderen dat Vreeken. ongeveer een kwartier later, uit een voorzet van Neuteboom, den gelijkmaker in het net schoot. Eenige vergeefsche pogingen van de combinatie Lagendaal-Wilkes werden reeds in de kiem gesmoord. A.D.O. bleef aanvallen, de Rotterdamsche achterhoede kreeg het knap benauwd, een meermalen ingeschoten bal kon nog juist door een Xerxes-been worden gekeerd, maar dan kreeg Vreeken plots een goede kans en met een geweldig schot gaf hij zijn club de leiding.

Na dit doelpunt raakte de strijd een poosje verdeeld, het tempo zakte echter ten gevolge van eenige blunders van den scheidsrechter, die het spel vaak geheel onnoodig ophield. Kort voor de rust werd een algemeene aanval van Xerxes de thuisclub noodlottig. Rijshouwer maakte van een kleine weifeling van Choufoer gebruik en met een keurig schot kwam de gelijkmaker ter wereld. met et dezen stand werd de rust aangekondigd.

Ook da tweede helft begon met een sterk overwlicht van de thuisclub. Maar nu verviel de rood-groene voorhoede in haar oude fout door het spel veel te kort te houden, een kolfje naar de hand van de Rotterdamsche verdedigers, die het systeem huldigden van "weg is weg" en met forsche trappen het terrein suiverden. Een plotselinge doorbraak van Xerxes bracht het leder bij Lagendaal, die met een welgericht schot het derde doelpunt deed noteeren.

Van dit oogenblik af werd de strnd het aankeken nauwelijks waard. De thuisclub was totaal uit het lood geslagen en kon de juiste combinatie niet meer terugvinden, terwijl Xerxes met man en macht den kostbaren voorsprong verdedigde. Mede door 'een reeks onjuiste beslissingen van Dhr. Zwanenveld werd ook de verhouding binnen de lijnen er niet beter op. Inplaats van de zondaars onmiddellijk te straffen kreeg, om beurten, iedere speler een verhaal te aanhooren. Zelfs de altijd zoo kalme Choufoer werd er bij betrokken. Vanzelfsprekend bemoeide ook het publiek zich met deze kwestie en moest na den wedstrijd de bereden politie nog kalmeerend optreden. Een slecht einde van een zoo goed begonnen partij.