support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 20-09-1954 12:00:00

Timmermans quintet stelde Terlouw voor onoplosbare problemen


Sparta volkomen uit het lood
Vijf en twintigduizend voetballiefhebbers voor het overgrote deel uit de Maasstad afkomstig waren naar Sparta - ADO gekomen om een duel te zien waarvan zij bijna allen zullen hebben aangenomen dat het de volle anderhalf uur zou duren.


Maar wat zij te zien kregen was een boeiende van emotie af en toe overbruisende eerste helft - afgesloten met een 1-3 ruststand in ADO’s voordeel - en een tweede periode waarin bijna niets meer gebeurde Want een goal in de allereerste minuut van de 2e helft doofde Sparta’s hoop op succes vrijwel volledig en bracht bij ADO een tactiek van voorzichtigheid  en „houden-wat-we-hebben op tafel Vandaar een qua spelpeil en spanning afzakkende match die echter de herinnering behield van uitstekend spel in de eerste helft waarbij ADO het leeuwendeel van het applaus in ontvangst mocht nemen ADO heeft geen Wonderploeg en de spelers worden evenmin via inspuitingen-met-apenklieren tot duizelingwekkende hoogten opgedreven.

Maar dat trainer Gutkas en Theo Timmermans veel meer speelkracht begrip techniek en strategie in deze voorhoede hebben gebracht - dat staat boven water gelijk de onvermijdelijke paal....
 
Haagse achterhoede echter lang niet feilloos
Want niet de gehele ADO-pIoeg is van klasse Helaas valt er op de kwaliteit van de achterhoede waarin De Jong na zo lange afwezigheid nog allesbehalve zijn topvorm bereikt had en waarin Jans pas na rust op dreef kwam nog wel iets af te dingen en als Sparta een voorhoede had bezeten waarin stootkracht present was geweest dan was de 0-1 op het scoringbord wellicht een 3 misschien zelfs een 4 geweest. Waar tegenover staat dat in dat geval ADO’s frisse aanval waarschijnlijk ook nog wel 1 of meer treffers zou hebben aangetekend want de dagen dat Terlouw in z’n eentje een kwieke vuurlinie in toom kon houden zijn definitief voorbij.

De "afbraak" in Rinus-de-Rotsspel is duidelijk ingetreden De wijze waarop Verhoek Timmermans en anderen hem af en toe uit het lood brachten via een schijnbeweging of een tussensprintje was veelbetekenend. Vroeger met Landman achter zich kon zo’n zwakke dagnog wel eens onopgemerkt blijven maar nu Dufourné foutjes maakte bleven Terlouws onvolkomenheden voor niemand onzichtbaar. Worsseling de blonde rechtsback was verre zijn meerdere


Fascinerend begin
Vol emotie en geladenheid was de start van beide ploegen Die eerste helft zag men inderdaad voetbal van goed getrainde felle spelers die voelden dat hun club voor een zware opgave stond en om elke meter grond verbitterd streden. ADO was het eerste gevaarlijk en toen Theo Timmermans  net terug uit Nimeswaar hij een wedstrijd ten bate van de familie van een in Noord-Afrika omgekomen ex-collega had gespeeld doorstootte door het midden en feilloos naar Rijnvis passeerde stuitte de kogel van de kleine linksbuiten van de lat terug. Drie minuten later dwaalde een als voorzet bedoelde boogbal van Verhoek precies onder de lat waar Dufourné al z’n kunsten moest vertonen om er een corner van te maken.

Om de Sparta-aanhang compleet in de zorgen te dompelen bonsde een schuiver van Rijnvis via de vallende keeper tegen de paal. Toen de onberekenbare Boot na precies een kwartier spelen een combinatie van het binnentrio der Rotterdammers afrondde met een scherpe schuiver die voor Kok niet te houden was stond het 1-0 keek ADO voor ’t eerst in deze competitie tegen een achterstand aan en warenwij benieuwd of de ploeg dit verdragen kon. Dat bleek spoedig want terwijl het team in hetzelfde rhythme aanviel en opbouwde kwam de beloning nu snel Na een overrompelende aanval over links kwam Verhoek geheel vrij voor doel zijn schot stuitte van de lat terug en de in reflexbeweging uitgestoken voet van Harry Vreken was daar om de volkomen verbouwereerde Dufourné met een tam rollertje te slaan (1-1).


Nu volgde prima voetbal van beide zijden Er waren ogenblikken dat de tot paniekvoetbal snel geneigde Haagse defensie de soms soepel combinerende rechtervleugel Benningshof — v Ede niet kon houden en dan kwamen er hoekschoppen waaruit menig gevaarlijk moment voor Koks doel ontstond. Maar de behendigeADO-aanval soms wat kort spelend maar doorgaans toch Kort en lang spel fraai afwisselend ging nu toeslaan Door grote ijvergedreven draafde Wasmus nog achter een te harde pass op links aan slaagde er nog in de bal binnen de lijnen te houden zette voor en Verhoek na om een Spartaan te zijn heen gedraald schoot uit een moeilijke hoek voortreffelijk in 1-2

Magnifieke goal
Bijna sloeg Sparta terug Jans struikelde over de bal en zijn eigen benen Boot kwam daardoor voor open doel en toen Kok uitliep was een tikje voldoende geweest voor een 2-2 stand Maar Boot is een onbeheerste jongen en wilde met alle geweld een knal lossen. Die vloog precies over de kruising van lat en paal en kwam pas tot rust in de tribune.
Een minuut of tien later bouwde Timmermans op rechts iets heel moois op kwam evenwijdig aan de doellijn staande vrij met de bal trok een pass schitterend voor doel langs juist buiten bereik van allerlei Spartanen naar de meegekomen Rijnvis die de bal precies over de vallende Dufourné heen in de uiterste hoek schoof 1-3.  


Indien de tweede helft iets anders begonnen was zou er nog spanning geweest zijn Maar van de aftrap af forceerde ADO een hoekschop en de boogbal van Vreken werd door Verhoek vlak vóór de toegrijpende vingers van de keeper in de touwen gekopt waarmee ADO veilig stond 1-4 Sparta probeerde daarna nog wel iets maar in veel te laag tempo en via slechte schoten en te simpele combinaties. De fraaie voorsprong had bovendien als een tonicum op het zelfvertrouwen der Haagse verdedigers gewerkt en daar werden nu minder fouten gemaakt dan vóór rust.

Toen Van Ede er eenmaal tussen door slipte sprong Kok goed te hulp door het schot corner te slaan Aan de overzijde maakte Rijnvis eerst een mooie goal die wegens buitenspel terecht geannuleerd werd en vervolgens werd de kleine Hagenaar door de grote Terlouw zó hardhandig aangepakt gepakt dat hij moest uitvallen. Schuurman completeerde de ploeg waarin Timmermans in de 2de helft minder schitterde dan er vóór. Meer tempo bij vrijspelen Theo Dan neemt niemand je de bal af. De slot-minuten werden opgevrolijkt door een laatste prachtige Haagse aanval waarbij Vreken in volle ren net naaste kopte