Datum plaatsing: 22-02-2020 21:40:00

Verslag en foto's: ADO Den Haag pakt punt in Heerenveen

ADO Den Haag heeft in Heerenveen een punt gepakt. De uitwedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, nadat ADO eerst met 0-2 had voorgestaan.

Beide clubs hebben de laatste wedstrijden maar weinig punten gepakt. Heerenveen won 8 december voor het laatst en in de daarop volgende zeven wedstrijden pakte het maar 2 punten. ADO won voor het laatst op 19 januari en heeft uit de laatste zeven duels 5 punten overgehouden. Vorig seizoen eindigde het duel in Heerenveen in 1-1.

Voor ADO is de druk om punten te pakken enorm. Met maar 17 punten uit 23 wedstrijden staat ADO nog steeds op de 17e plek die dit jaar rechtstreekse degradatie oplevert. Ook bij winst blijft ADO nog steeds op die gehate 17e plaats, maar heeft wat meer uizicht op de 16e plek die momenteel door PEC Zwolle bekleed wordt. Winst zal in ieder geval weer wat zelfvertrouwen opleveren om uit de degradatiezone te komen.

Trainer Alan Pardew voerde, deels noodgedwongen door de geblesseerde Immers en Summerville weer enkele wijzigingen in de basisopstelling door. Summerville zat overigens gewoon op de bank en zou later in deze wedstrijd in het veld komen.
Tom Beugelsdijk is dusdanig hersteld van een driedubbele polsbreuk die hij in december opliep, dat hij deze wedstrijd na ruim twee maanden herstel weer bij de selectie kon behoren, hoewel hij op de bank moest beginnen.

Heerenveen voerde de druk in de wedstrijd flink op en had veruit de meeste kansen. Pardew moest in de 12e minuut al wisselen toen Dion Malone gebleseeerd het veld moest verlaten, voor hem kwam Spence in het veld. In de 28e minuut kwam ADO Den Haag op voorsprong. Een vrije trap  van Goossens werd door Bogle die vlak voor het goal stond verlengd: 0-1.  Heerenveen bleef daarna druk zetten op de Haagse verdediging en kreeg een hand vol kansen op de gelijkmaker maar geen van die kansen werd benut. Toch bleef vooral Chidera Ejuke een plaag voor de Haagse verdediging.Tien minuten na de 0-1 was er weer een vrije trap voor ADO Den Haag en ook deze trapte Goossens in een keer fraai in het doel, maar ook daar zat net een speler tussen. Dit keer Kongolo en dus kwam het doelpunt op naam van de Heerenveenspeler als eigen doelpunt.

Mede door de blessure van Malone kwamen er 4 minuten bij de eerste helft. In de laatste minuut van die blessuretijd wist Veerman de 1-2 te scoren. Keeperstrainer Raymond Mulder protesteerde en kreeg van scheidsrechter vd Kerkhof de rode kaart. Direct daarop was het rust.

De tweede helft was iets grimmiger van aard.  De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker terwijl ADO uiiteraard juist de voorsprong wilde vergroten. Heerenveen bleef druk zetten, waar door er felle duels werden gestreden die soms iets te fel waren en een gele kaart opleverde.  Heerenveen kreeg opnieuw veel kansen  maar ook die werden niet benut. Tien minuten na de rust kwam Summerville voor Duffy in het veld.  Op slag van het Haags kwartiertje bracht Allan Pardew Beugelsdijk voor De Bock, waarna PInas op de linksback positie ging spelen.

De gelijkmaker die de hele tijd op de loer lag kwam uiteindelijk in  de 78e minuut door invaller Halolivic. Een overigens fraai doelpunt van buiten de 16 kruislings in de verre bovenhoek. Hoewel Heerenveen overwicht bleef houden kwam het niet meer tot scoren, ook niet in de zes minuten blessuretijd toen Heerenveen het ADO Den Haag keeper Luuk Koopmans diverse keren lastig probeerde te maken.

Er resteerden gemengde gevoelens na de wedstrijd. Toch een punt behaald ondanks de vele schoten op doel van Heerenveen. Dat geeft weer wat vertrouwen. Maar ADO heeft wel een voorsprong van 0-2 weggegeven en een punt is niet genoeg nu de concurrenten punten blijven pakken.

Volgende week zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen Heracles, dan moeten er echt drie punten behaald gaan worden, wil ADO rechtstreekse degradatie willen ontlopen.