support Casper
 COMPETITIESTAND
2021-2022   w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA (j) 0 0 0 0 0
3 ALM 0 0 0 0 0
4 AZ (j) 0 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0 0
8 EXC 0 0 0 0 0
10 FCU (j) 0 0 0 0 0
11 GRA 0 0 0 0 0
12 HEL 0 0 0 0 0
13 MVV 0 0 0 0 0
14 NAC 0 0 0 0 0
15 PSV (j) 0 0 0 0 0
16 RJC 0 0 0 0 0
17 TEL 0 0 0 0 0
18 TOP 0 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0 0
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 22-11-2019 07:55:00

Als het boven regent, dan druppelt het beneden


ADO Den Haag: Losse puzzelstukjes en extra druk
Die uitspraak is gemeengoed bij clubs waar het bestuurlijk rommelt en de prestaties op het veld achterblijven bij de verwachtingen.


De voorbije jaren moesten FC Twente, Roda JC, NEC, Sparta Rotterdam en NAC Breda het noodweer in de hogere geledingen van de club bekopen met degradatie.De problemen hebben overduidelijk hun invloed gehad, de vicieuze cirkel bleek niet te doorbreken. In alle gevallen leidde het tot een trainersontslag, maar van een schokeffect was geen sprake omdat het bleef regenen: soms met bakken uit de hemel, soms een miezerbui.


Dit seizoen is ADO Den Haag de club waar het boven regent en dus beneden druppelt. De bestuurlijke chaos en de Chinese invloeden maken dat het bij ADO Den Haag nooit rustig is. De manier waarop trainer Fons Groenendijk en zijn selectie zich verre van het gerommel proberen te houden, valt te prijzen. De perikelen op het pluche hebben uiteindelijk rvc-voorzitter Ad Melkert tot opstappen gedwongen en met Mohammed Hamdi is er een nieuwe directeur aangesteld. Alleen als het ophoudt met regenen, vallen ook de druppels niet meer.


De voorbije seizoenen eindigde ADO Den Haag als zevende en negende. In zijn derde volledige seizoen gaat Fons Groenendijk, die in februari 2017 instapte en de club van de zestiende plaats naar een veilige positie in de eindklassering leidde, het linkerrijtje niet halen. Het grote verschil met voorgaande jaren is dat ADO Den Haag in het verleden kon terugvallen op spelers met individuele kwaliteiten. Ook voor Groenendijk is het confronterend dat hij te maken heeft met een mindere ploeg. Het gemis van Nasser El Khayati hoeft niemand uit te leggen, maar ook Sheraldo Becker wordt node gemist. De vervangers zijn niet gekomen, of beter gezegd: zijn (nog) niet de vervangers gebleken.


Het wachten is op het moment dat spelers als Thom Haye en Pawel Cibicki hun kans krijgen en grijpen. In een besloten oefenwedstrijd tegen Antwerp FC (3-2 voor de Belgen) kregen ze speeltijd, maar of ze indruk maakten weet niemand. Officieel op uitdrukkelijk verzoek van de Belgische club mocht er niemand een kijkje nemen. ‘We hebben deze week geen wedstrijd die open is voor publiek en pers’, luidde het antwoord op de vraag wat de selectie deze interlandweek op het programma had staan. Een verkapte bevestiging van een geheim potje dus.


De erkende slowstarter ADO Den Haag komt maar niet op gang. In de eerste seizoenen onder Groenendijk was het begin ook matig, maar eenmaal ingespeeld ontstond er een elftal dat moeiteloos het vege lijf redde. En dat is nu juist het probleem: Groenendijk heeft de puzzelstukjes nog altijd los van elkaar op de tekentafel liggen. Zo is er de spitspositie. Michiel Kramer kreeg de laatste duels de voorkeur, maar met Tomás Necid is er een spits die gemakkelijker scoort. Als vóór de winterstop de puzzel niet wordt gelegd, gaat de tijd ontegenzeggelijk dringen. En gaat de druk, zoals dat rond ADO Den Haag altijd het geval is, een rol spelen. De favoriete Eredivisie-tegenstander van de Hagenaars – Willem II werd zeven competitieduels op rij geklopt – moet die toenemende druk enigszins verlichten.


Niemand in Den Haag mag echter de ogen sluiten. Dat ADO Den Haag simpelweg een minder elftal heeft dan in voorgaande seizoenen, mag technisch directeur Jeffrey van As zich aanrekenen, al moet worden gezegd dat hij met handen en voeten gebonden lijkt. De club draait nog altijd verlies en de verkoop van belangrijke krachten is noodzakelijk. Zorgelijk voor de toekomst is ook dat de eigen jeugd maar niet doorbreekt. Een ander probleem is dat veel spelers zich tussen neus en lippen door laten ontvallen dat het allemaal wel goed komt. Tom Beugelsdijk onderstreepte laatst dat dat niets te maken heeft met gemakzucht of arrogantie, maar met vertrouwen in een goede afloop. Dat is te prijzen, maar de houding dat ADO Den Haag aan het eind op een veilige plek staat, is gevaarlijk. Zeker omdat de grilligheid maar aanhoudt. Groenendijk ergerde zich er onlangs al aan. Er is geen garantie, het is nergens op gebaseerd. We moeten beseffen dat het niet zo makkelijk zal gaan als in voorgaande jaren.Ook in Den Haag is het dus crisis. De rust wordt gepredikt, Van As verwoordde het als volgt: ‘Dat het lastig is, is duidelijk. Natuurlijk hebben we zorgen.’ Volgens hem is de positie van Groenendijk daarbij geen onderwerp van discussie. Van As ziet gemotiveerde mensen die er alles aan doen onderin weg te komen. Dan zijn maatregelen vaak een kwestie van tijd… Maar net nu het bestuurlijk wat rustiger lijkt te worden, zou een trainersontslag nieuwe onrust veroorzaken. Als ze dat bij ADO Den Haag begrijpen, is niet ingrijpen verklaarbaar.