Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 21-10-2019 14:13:00

Dion Malone: We hebben dit seizoen meer van dit soort wedstrijden verloren

De uitwedstrijd tegen PEC Zwolle leverde alweer de vijfde nederlaag op rij op voor ADO Den Haag. Tel daarbij de eerste drie nederlagen en de zestiende plaats op de ranglijst van de Eredivisie is te verklaren.

Tekst: Glenn Duijzer

De wedstrijd tegen PEC in Zwolle begon nog zo mooi met een treffer van Michiel Kramer binnen tien minuten. De kansen voor een tweede treffer waren aanwezig, maar het lukte de geel-groenen niet. Gaandeweg nam de thuisploeg de controle van de wedstrijd over. Dat resulteerde in de gelijkmaker voor rust. Na rust liep Zwolle in de laatste twintig minuten uit naar een 3-1 overwinning. Haaglanden Voetbal sprak na afloop met middenvelder Dion Malone en keek terug op het duel.

Het was waarschijnlijk muisstil in de kleedkamer na afloop?
"De teleurstelling is natuurlijk enorm groot als je verliest van je directe concurrent. We staan 1-0 voor en voor ons is er niets aan de hand. Daarna zakken we terug en komt de onrust weer terug in de ploeg. We komen niet meer aan voetballen toe en Zwolle scoort de gelijkmaker. Daarna is het tegenhouden tot de rust. Na de rust proberen we de rollen weer om te draaien en dan krijgen we dat VAR-moment tegen. Ik heb nog geen beelden gezien en ik weet dus niet waarom de VAR werd ingeschakeld. Ik dacht dat het buitenspel was. De VAR keurde de goal goed en daarna was het alles of niets. Die 3-1 vergroot dan de teleurstelling."

Je geeft al aan, dat het begin van de wedstrijd gedomineerd werd door ADO Den Haag. Vergeet je dan niet de 0-2 te scoren?
"Dat denk ik wel. We kregen niet echt een grote kans, maar diverse mogelijkheden om te scoren. Misschien hadden we het beter moeten uitspelen. Dan hadden wel die tweede treffer gemaakt. Ik had ook echt het gevoel dat als we op dat moment de 0-2 zouden scoren, we de wedstrijd op slot zouden gooien."

ADO Den Haag leek zich verder terug te trekken naar de eigen helft toen die tweede treffer uitbleef?
"We hadden van te voren afgesproken dat we PEC op hun eigen helft onder druk zouden zetten. Dat ging goed, het middenveld was van ons en we wisten de ballen over hun verdediging te leggen. Het klopt dat we op een gegeven moment naar achter zakten. Dat kwam mede omdat we wat slordiger gingen spelen. Misschien kwam er wel angst in de ploeg en werd er gekozen om die 0-1 vast te houden. Dat was zonde. PEC ging ook iets anders spelen op dat moment. Bel Hassani ging meer op tien spelen en ze gingen achterin met drie man verdedigen. Ook de flanken werden beter benut."

Je geeft het al aan, die angst? Terwijl je toch met 1-0 voorstaat. Hoe kom je van die angst af?
"Door die 2-0 te scoren. Dan gooi je de wedstrijd op slot. Maar het is nu enkele minuten na de wedstrijd. Ik zit nog volledig in de frustratie en kan daar eigenlijk niet direct een goed antwoord op geven. Maar dat zullen we met z’n allen weer bespreken. Op naar de volgende wedstrijd. Het is zo zuur, want we hebben vaker van dit soort wedstrijden gespeeld dit seizoen. We moeten uit deze negatieve spiraal zien te komen."

Die 2-1 van Zwolle, daar vlagt de assistent scheidsrechter direct voor buitenspel. Ook leek het erop dat Koopmans werd geraakt. Dan beslist de VAR dat het een geldig doelpunt is. De scheidsrechter beslist dan zonder te kijken of het een treffer was. Wat vond je daarvan?
"Je kunt de scheidsrechter niet de schuld geven van de nederlaag. Het was wel zo’n moment dat als alles tegen zit, dan blijft alles tegen zitten. Het is mentaal zwaar als je steeds dit soort momenten tegen krijgt. Er waren de gehele wedstrijd kleine overtredingen van PEC-zijde. Ik heb toen tegen hem gezegd dat een keer geel trekken ook niet verkeerd zou zijn. Dat doet hij dan ineens de laatste minuten. Ik had het gevoel dat hij dat vaker had moeten doen. Dan zou die wedstrijd veel opener zijn. Dan was het misschien iets meer in ons voordeel. Hij had gewoon op sommige momenten eerder geel moeten trekken."

Zoals dat moment in de eerste helft, waarbij jij een vrije doorgang wordt onthouden?
"Precies het voorbeeld wat ik bedoel. Het is misschien vroeg in de wedstrijd. Kramer speelt die bal mee en daarna zou het 2 tegen 2 of misschien wel 2 tegen 1 zijn geweest. Dat is een grote kans die je niet krijgt. Je krijgt een vrije trap en er wordt geen gele kaart bij getrokken. Dan kunnen ze na rust precies zo door blijven gaan, omdat ze toch geen gele kaart krijgen of al geel hebben. Maar dat is nu vlak na de wedstrijd, waarbij de irritatie en frustratie nog door mijn lichaam stroomt. Ik wil absoluut niet de scheidsrechter de schuld geven, want die ligt bij ons allemaal. Niet alleen de trainer of één speler, maar bij ons allemaal die bij het team horen."

De enige remedie om deze negatieve spiraal te doorbreken is een wedstrijd te winnen.
"Dat is zeker. Die hebben we broodnodig. Volgende week staat Vitesse op het programma. Dat is natuurlijk een goede ploeg, maar we moeten er alles aan doen om in Arnhem punten te pakken. Dat hebben we natuurlijk de afgelopen jaren vaker gehad. Dat we punten pakken op plekken waar het niet verwacht wordt. Ook al is het niet met goed voetbal, een overwinning helpt altijd. Een overwinning doet zoveel met het team en het vertrouwen. Ik heb zeker het vertrouwen dat alles nog goedkomt. De kwaliteit is aanwezig, maar we moeten wel heel kritisch naar elkaar en onszelf zijn om te kijken hoe we dit kunnen omkeren."