support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 8 6 1 1 19
2 ADO 8 4 3 1 15
3 EMM 8 4 3 1 15
4 VVV 8 4 2 2 14
5 GRA 8 4 2 2 14
6 GRO 8 4 1 3 13
7 CAM 8 4 1 3 13
8 JPS 8 4 1 3 13
9 EIN 7 2 5 0 11
10 WII 7 3 2 2 11
11 DOR 8 2 5 1 11
12 JAZ 8 3 2 3 11
13 JUT 7 3 1 3 10
14 HEL 8 3 1 4 10
15 DBO 8 3 0 5 9
16 MVV 7 2 1 4 7
17 NAC 7 2 1 4 7
18 TOP 7 1 1 5 4
19 TEL 8 1 1 6 4
20 JAJ 8 0 2 6 2
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 19-07-1965 19:52:00

Sterk ADO speelt geroutineerd Borusia naar forse nederlaag


Beslissing zaterdag in het Zuiderpark


Door Frans Hoekstra

Het applaus dat omhoog wervelde uit het tussen eeuwenoude sparren weggezonken voetbalterrein van Sportverein Homburg was bestemd voor ADO De schorre juichkreten van de  Duitse supporters die zovele malen het elftal van Borussia hadden begeleid op de lange weg naar een plaats in de intertoto-competitie golden nu duidelijk voor de tegenpartij Terugkaatsend van de toppen van de bomen die het sportterrein stevig omklemden  werden die wat schelle uitroepen voor de elf ADO’ers die breeduit lachend ’t gras afstapten evenzovele handdrukken ADO het jongste elftal uit de eredivisie speelde de routine van Borussia in het Kiefernwald aan flarden. Doelpunten van Piet de Zoete Henk Houwaart en Theo van der Burch vormden de bekroning van tweemaal 45 minuten constructief voetbal Met deze ruime 3-0-overwinning greep ADO de laatste kans om zich te scharen bij de acht clubs die zich als groepswinnaars het recht mogen toekennen deel te nemen aan de tweede ronde van dit Europese toernooi. De definitieve beslissing valt zaterdagavond in het Zuiderpark ADO contra het Zwitserse FC Lugano waarvan in de uitwedstrijd met 3-0 werd verloren.

Was het wonder dat trainer Ernst Happel en manager Eddy Hartman elkaar langdurig de hand drukten terwijl de spelers zich een weg baanden door de opdringende jeugd. Want belangrijker misschien nog dan deze winstpartij was de bevestiging van de gedachte die in de harten van de ADO-leiders leefde ADO beschikt over een aantal jonge reserve-spelers die in deze wedstrijd bewezen reeds nu het peil van de eredivisie te hebben bereikt.

Aad Mansveld en Harry Vos die samen het linkerverdedigingsblok vormden en er in slaagden met de routiniers Jan Villerius de Freek van der Lee de achterhoede op te bouwen tot een hechte éénheid. Het viertal deed méér zoekend naar ruimte vonden zij met goedgeplaatste passes over de grond de teruggekomen medespelers Joop Jochems Theo v Bureh en Piet de Zoete Vanuit dit middenveld strooide dit trio kwistig met secure trappen Het drietal in de voorhoede Henk Houwaart Lambert Maassen en René Pas accepteerde deze met zorg aangegeven ballen met graagte De Zoete en Van der Burch veelal direct na de opbouw mee in de aanval zagen hun zwoegen terecht beloond met een doelpunt Borussia dat in verband met herstelwerkzaamheden in het eigen stadion in Neunkirchen was uitgeweken naar het kleine stadje Homburg 15 km van Neunkirchen verwijderd
werd bij vlagen volledig overspeeld.

ADO -— zonder de geblesseerde Heijnen Aarts en Aardse en zonder der Smit (vakantie ) trok in het besef dat alleen de volle winst een bezit van waarde was -energiek ten aanval

In de gestaag neerdalende regen gaf Lambert Maassen zijn visitekaartje af met een bruuske hoofdbeweging deponeerde hij de bal uit een voorzet van René Pas in de richting van het Duitse doel. Hij richtte een halve meter verkeerd. Een vloeiende aanval over de linkervleugel via Maassen en Houwaart liep vast op de attente verdedigers van Borussia. Een dergelijke aanval was al te simpel.

Minder eenvoudig was een attaque in de volgende minuut En wederom was Maassen bedrijvig in het midden daarvan de animator. Hij cirkelde met de bal aan zijn rechtervoet rond de Duitse achterhoede en zette toen onverwacht zijn linkervoet onbedaarlijk hard tegen de bal Doelman Ertz zag met enig welbehagen hoe de bal eerst in het bos tot stilstand kwam. Het was slechts de proloog de serie inleidende aanvallen van de Hagenaars die niet versagend storm liepen op de veste van Borussia.

Eerst na een kwartier kwam de eerste Duitse aanval van enige importantie Linksbuiten Kunt schoot glijdend de bal een meter over de lat.

Van twee meter vóór de zestienmeterlijn probeerde Lambert Maassen met een straffe schuiver de kunde van doelman Ertz Ertz werd winnaar van dit duel.

Het doelpunt dat ADO gezien het overwicht moest scoren kwam eerst in de 28e minuut. Het was objectief bezien eigenlijk te laat. Tevoren waren reeds zóvele kansen geschapen dat Borussia zich zenuwachtig verwerend op het punt stond het bos te worden ingedreven Piet de Zoete zeer attent schoot via de voet van doelman Ertz ADO naar 1-0. Het publiek schuilend onder paraplu’s begreep dat er deze avond slechts één elftal voetbalde ADO Het koos onverwijld de zijde van de Hagenaars.

In de 38e minuut schoot Houwaart als een meteoor naar de plaats waar Maassen de bal met een lichte hoofdknik deponeerde De klap waarmee Houwaart zijn linkervoet tegen de bal zette sloeg terug van de Boswand Doelman Ertz had zich nauwelijks verroerd (2-0) De Hagenaars speelden toen een gewonnen wedstrijd. Ook Heide die kort voor de rust de geblesseerde Gllod in de voorhoede kwam vervangen zag geen kans zich aan te passen aan het tempo dat ADO de Duitsers oplegde.

Doelman Ertz kwam na de rust niet terug in zijn plaats kwam Kirsch die enige tijd terug reeds op de lijst van gegadigden voor het Westduitse nationale elftal stond. Hij verdedigde knap al moest eenmaal linksback Schreier hem terzijde staan om met de punt van zijn rechterschoen de bal van de doellijn te werken Dat Jochems toen wat verdrietig in de richting van het Duitse doel staarde deerde de stevig gebouwde Duitser niet in het minst.

Borussia volgde nu de tactiek alles of niets Sterk opdringend moest doelman Ton Thie tweemaal naar de rechterhoek om schoten van Simmet en Pidancet te weren. De Haagse doelman deed dit met grote te zekerheid

Voor Borussia werd het niets Theo van der Burch die deze regenachtige avond met grote bekwaamheid een machtsdemonstratie gaf deponeerde achteloos de bal voor de derde maal in het Duitse doel (3-—0)

Groep 1
Borussia -ADO 0-3
Malmö- Lugano FC 1- 2


Stand
Lugano 5 2 2 16 7-4
ADO 5 2 12 5 7-7
Borussia Neunk 5 2 12 5 7-8
Malmo 5 1 2 2 4 5-7