support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 28 23 3 2 72
2 PSV 29 18 7 4 61
3 AZA 29 18 7 4 61
4 VIT 29 17 5 7 56
5 FEY 29 15 9 5 54
6 GRO 29 13 7 9 46
7 UTR 28 11 10 7 43
8 HER 29 11 6 12 39
9 TWE 29 9 10 10 37
10 HEE 29 9 10 10 37
11 SPA 29 9 7 13 34
12 FOR 29 10 4 15 34
13 ZWO 29 7 11 11 32
14 RKC 29 6 8 15 26
15 WII 29 5 7 17 22
16 VVV 29 6 4 19 22
17 EMM 29 4 9 16 21
18 ADO 29 2 10 17 16
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 06-08-1966 17:09:00

ADO vertrouwt blindelings op inzicht van Ernst Happel


Uittocht van vedetten opgevangen met jeugd
Aan het einde van het seizoen 1961-1962 stond voetbal minnend Den Haag ontzet overeind,


Hoe was het mogelijk dat ADO, zéér geliefd in de residentie, een ware exodus van prominente spelers propageerde? Waarom wilde men breken met jarenlang erkende vedetten als Carol Schuurman, Guus Haak, Henny den Engelse, Mick Clavan en Maarten Trommel?

Er heerste groot wantrouwen toen de bedoelingen van ADO's bestuur openbaar werden. Er ontstond zelfs lichte paniek toen de plannen werden gerealiseerd en de gevestigde voetballers één voor één naar andere clubs overgingen. ADO, zo oordeelde men, was bezig aan de ondergang. Ook in de club zelf was een stroming die het beleid niet wenste te aanvaarden. Maar de verhitte debatten, kritieken en zelfs een turbulent verlopen ledenraad-vergadering brachten in de situatie geen verandering. ADO zou het eens zónder coryfeeën gaan proberen. Het bestuur, met de wat stuurs kakende Nico den Doelder aan het hoofd, stond pal.


Wij schrijven augustus 1966: ruim vier jaar na de geruchtmakende „uitverkoop" en één week voor de start van de nieuwe competitie. ADO heeft twee seizoenen achtereen een derde plaats in de eredivisie veroverd. Het bereikte la de afgelopen vier jaar tweemaal de Anale om de beker. Het streed tweemaal in de Intertoto-competitie en komt ditmaal daarin in de kwartfinale tegen het Zweedse IFK Gotenborg. Het ondervond totaal geen moeilijkheden met het opnieuw contracteren van de spelers aan het eind van het vorig seizoen. Het heeft een eerste elftal met een gemiddelde leeftijd van drieeëntwintig jaar, voor het tweede ligt dat moyenne nog lager: eenentwintig jaar. En ADO heeft zich bovendien op financieel gebied uitstekend kunnen redden — het heeft per thuiswedstrijd ongeveer achttienduizend toeschouwers op de tribune. ADO is een gezonde club, die ook organisatorisch voortreffelijk draait.


Er is intussen in de structuur van de vereniging ook bij ADO het een en ander veranderd. Over één ding is men het in Den Haag wel eens: de visie van Den Doelder c.s., nu al weer vier jaar geleden, was de juiste. Wat weinigen zullen weten is dat ADO's leiding in die woelige periode blindelings afging op de mening en de adviezen van één man: de Oostenrijkse ex-International en oefenmeester Ernst Happel. De Wener zag na één seizoen, waar het bij het met talent rijkelijk bedeelde, maar mentaal zo zwakke ADO aan mankeerde. Hij legde zijn bezwaren neer in een wrange aanklacht. Dat sommige spelers al fikse bedragen kregen uitgekeerd, vóór zij ook maar één oefenwedstrijd hadden gespeeld. Dat ADO's sterren zich vaak onvoldoende inspanden. Dat zij rondliepen met té grote allure. Dat de stemming niet goed was. Dat daarom de jeugd niet kon worden opgevangen op de topselecties. ADO begréép. Het moedige, blindelings vertrouwen in de vakman is tenslotte rijkelijk beloond.

    
Onherkenbaar

Het ADO van nu is dan ook onherkenbaar in vergelijking met het elftal van toen. ADO heeft geen echte uitblinkers. Het heeft wel een elftal met harde werkers. Met Jonge, eerzuchtige spelers, bereid tot offers en grote inspanningen. Gerard Slager (29), secretaris betaald voetbal en een van de jongste bestuurders in de Nederlandse betaalde sector, stelt vast: „Het publiek ziet liever jongens die blijven knokken voor elke bal. Een mooi voorbeeld daarvan is onze rechtsbuiten Harry Heijnen. Bepaald geen groot voetballer, ook niet begiftigd met een rijke techniek. Maar wel een geweldige terriër. Toen hij enige tijd geblesseerd was geweest kreeg hij bij zijn terugkomst van een gedeelte van de toeschouwers een cadeau aangeboden. Ik betwijfel sterk of dat ooit met een Clavan of een Schuurman, hoe talentvol ook, gebeurd zou zijn."

ADO heeft vorig jaar een rigoureuze verandering ondergaan. Er is nu een algemeen bestuur, bestaande uit de heren N. den Doelder, H. Bliek en H. Choufour. Daarnaast werden de secties betaald- en amateurvoetbal gecreëerd, die autonoom kunnen werken. ADO kent ook de figuur van de manager: Eddy Hartmann houdt nauwe contacten met bestuur, spelen en trainer. De Haagse club heeft een begroting van ongeveer een half miljoen gulden, dat bereikt zou worden met een toeschouwersgemiddelde van twintigduizend. Niettemin komt ADO rond. Verwacht mag worden dat volgend jaar zo'n zestigduizend gulden uit de reclame kan worden getoucheerd. In ADO-kringen hecht men grote waarde aan de kracht van de reclame. Als specialist werd ir. Kau aangetrokken. Vooral dankzij diens activiteiten kan ADO zulke bedragen bereiken. Een primeurtje op dit gebied is bijvoorbeeld het entreekaartje, daar staat aan de voorkant een sigarettenmerk; aan de achterzijde probeert die zelfde firma in een annonce personeel voor de fabriek te werven. Slager: "Dat idee hebben we gekregen naar het voorbeeld van FC Keulen. Wij hebben nu ook wat meer mogelijkheden gekregen. Voorlopig hebben de overdekking en uitbreiding van de lange zijtribune voorrang. Wij gaan uitbreiden tot een capaciteit van 30.000."

ADO heeft 26 contractspelers, die allen een nevenberoep hebben. Zij verdienen 300 gulden voor een gewonnen wedstrijd, 150 bij een gelijkspel en niets in het geval van een nederlaag. De training berust bij Happel, geassisteerd door oud-speler Rinus Loof en de jonge Rob Baan, die de jeugd intensief onderhoudt. Er wordt vier maal per week getraind. Donderdags en zaterdags krijgen de spelers een diner aangeboden.

Slager: "Wij blijven op de beker mikken. Wij hopen opnieuw in de bekerfinale te komen en dan eindelijk, bij de vijfde keer, de beker ook te veroveren. Bovendien mikken wij op de intertoto-competitie, die ons zeer goed is bevallen."

Ernst Happel, een rustige geblokte Oostenrijker, die grote populariteit geniet en volgend seizoen aan zijn zesde seizoen bij ADO begint, zegt: "Ik had onze ploeg eigenlijk op enkele plaatsen willen versterken. Maar ik begrijp dat het bestuur andere zaken belangrijk acht. Bovendien: ook met dit elftal moet het kunnen lukken." Happel heeft gelijk gehad vier jaar geleden. In ADO's huidige eerste bijvoorbeeld komen rechtsachter Theo van den Burch, stopper Aad Mansveld en linksachter Harry Vos zó uit de junioren.    
A.D.O.

Gekochte spelers: Ardesch (van FC Twente).
Verkochte spelers: Van Dullemen, Van Vianen, Verlangen, Aardse, allen naar Holland Sport.
Eerste keus: Thie, Van der Burch, Vilerius, Mansveld, Vos, Jochems, De Zoete, Heijnen, Maassen, Van Miert en Aarts.
Trainer: E. Happel