support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 11-04-1989 22:15:00

Michel Adam ziet niet op tegen Romario de Souza Faria


'Ze vragen vaak: Waar is Eva?'


door Wim de Lange
 
 
Het is gewoon Adam en niet, zoals FC Den Haag trainer Co Adriaanse zijn naam steevast uitspreekt, Adám. "De klemtoon", zegt de pas 21-jarige, talentrijke centrale verdediger van de Zuiderparkclub, "ligt niet op de laatste a. Het is gewoon de Adam van Eva."
 
 
"Ja, het komt natuurlijk nogal eens voor dat ze me vragen waar Eva is. Dat ben ik gewend, mijn hele familie kijkt daar al jaren niet meer van op. Het gekke is wél dat ze mij zelden Michel, bij mijn voornaam dus, noemen. Het is altijd Adam, zowel binnen als buiten de lijnen. Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat Adam in de regel een voornaam is. Als ze mij dan ook vragen wat m'n roepnaam is antwoord ik met Adam. Dat zit er nu eenmaal in."
 
 
De Eva van Michel Adam heet gewoon Mirjam. En als we Michel Adam mogen geloven dan is zij niet direct zijn grootste supporter. Lachend: "Mirjam komt altijd kijken, daaar niet van, maar zegt ook steevast dat ik slecht heb gespeeld. Ach ik denk dat ze me op die manier wil stimuleren. Ik weet zelf heus wel of ik het slecht of goed heb gedaan.
Verleden week tegen Eindhoven speelde ik echt als een drol. Er lukte niets, ik kwam nauwelijks van de grond terwijl juist het koppen de laatste tijd lekker gaat. Mijn ploeggenoten zeiden dat ik een suffe indruk maakte. Achteraf kan dat wel kloppen ook. In de dagen voorafgaande aan die wedstrijd was ik flink verkouden. Ik had daarvoor een hoestdrank gekregen, maar de kwaal ging niet direct over. Vlak voor de wedstrijd heb ik die fles aan mijn mond gezet er er twee pittige slokken van genomen. Normaliter, zo bleek later, mocht ik maar een paar milliliter per keer nemen. Dat ik op het veld dus lichtelijk suf werd, was verklaarbaar..."
 
 
"Toch", vervolgt Adam , loopt het de laatste weken natuurlijk niet echt lekker met de ploeg. Er onstaat een vorm van loomheid. Dat jagen, lange tijd onze kracht, gaat ook steeds moeizamer. De oorzaken weet ik ook niet. Ik denk dat we gewoon moeten doorgaan met dat door onze trainer uitgestippelde systeem. Oók morgen tegen PSV. In het begin was het ook voor mij vreselijk wennen, maar nu weet ik niet beter. We spelen achterin op één lijn, maar ik heb met Martin Jol dermate goede afspraken gemaakt dat het niet of nauwelijks fout kan gaan. En daarnaast speelt René Stam als keeper natuurlijk ook goed mee. Dat moet ook wel. Ik denk wél dat jongens als Harry van der Laan, Frans Danen en Cor Lems op het middenveld een zwaardere taak hebben dan wij achterin. Die moeten praktisch voortdurend jagen als de tegenstander in balbezit is."
 
 
Campingvoetbal
Michel Adam, die via camping- en straatvoetbal pas op zijn twaalfde jaar serieus (bij Laakkwartier -als spits- later via ADO bij FC Den Haag) met de voetbalsport begon, ziet niet op tegen ene Romario de Souza Faria, de Braziliaanse spits van PSV. 
Hij: "Mooie naam, nietwaar, én een goede voetballer. Als ik speel en daar ga ik gemakshalve toch maar vanuit, is de kans inderdaad groot dat ik hem morgen tref. Eerlijk gezegd ligt hij me niet erg. Dat korte wegdraaien is niets voor mij. Ik ben bang dat ik veel overtredingen nodig zal hebben om hem te kunnen afstoppen. Ik sta nu op twee gele kaarten, maar ik heb er graag een derde voor over als we de finale halen. Want iedereen kan dan wel zeggen dat we kansloos zijn, ik denk daar toch anders over. Als Sparta in staat  is om in Eindhoven te winnen, dan kunnen wij dat ook. PSV is en blijft, zeker in Eindhoven, iets aparts. Ik denk dat ook bij mij de koude rillingen over m'n rug lopen als ik morgen, met al die mensen op de tribunes, de grasmat opstap. Maar ik ben alles vergeten als de wedstrijd eenmaal is begonnen en zo hoort het natuurlijk ook."
 
De verdediger, die nog steeds op amateurbasis actief is bij FC Den Haag en vrijdag over zijn nabije toekomst een eerste gesprek heeft met bestuurslid Loek van Driel, hoeft morgenochtend niet om vijf uur op. Als postbode begint Michel Adam praktisch elke morgen om zes uur aan zijn wijk in De Stede, maar in samenspraak met zijn vriendin heeft hij besloten om morgen vrijaf te nemen. 
Adam: Dat lijkt me toch beter. Ik heb geen hekel aan werken, integendeel, het bevalt me. Ik moet mensen op me heen hebben, altijd. Wat dat betreft heb ik in John van den Hoogenband een mooi voorbeeld. die was ook postbode, maar vond dat die baan niet te combineren is met het voetbal. Ik vind dat het wél kan. Ik kan niet hele dagen op m'n bed liggen of naar videofilms kijken. Soms, zo geef ik toe, verschijn is 's middags uitgewoond in het Zuiderpark, maar als ik heb getraind voel ik me weer topfit.
 
 
Van de Meent
"Ach ik wil trouwens helemaal niet klagen en heb daar ook geen reden toe. Wij, m'n vriendin en ik, hebben het beter dan we ooit hebben gehad. In de toekomst kijk ik niet. Ik ben al blij met een plaats in het eerste elftal. Adriaanse heeft me vertrouwen gegeven. Verleden jaar onder Van de Meent lag dat anders. In Amsterdam tegen Ajax speelde ik een keer een slechte wedstrijd.
Van de Meent wisselde me en ik kwam er nooit meer in. Tegen Eindhoven lukte het dus ook niet al te best, maar zondag tegen Wageningen stond ik gewoon weer opgesteld. Ik besef heus wel dat ik niet zeker ben van mijn plaats, maar ik probeer m'n stinkende best te doen om een vaste plek af te wingen. Al denkt mijn vriendin daar af en toe iets anders over."
 
 
Iedereen fit
FC Den Haag trainer Co Adriaanse zal pas morgen, op de wedstrijddag zelf dus, de opstelling prijsgeven voor de halve bekerfinale tegen PSV.
Volgens Adriaanse is iedereen fit. Ook Cor Lems en Marco Gentile, die jl. zondag beiden met een schorsing langs de kant moesten blijven, zijn inzetbaar. Het Haagse gezelschap reist morgenmiddag af naar Eindhoven.
Evenals zondag tegen FC Twente al het geval was is de kans groot dat bij PSV Wim Kieft naast Romario in het centrum van de aanval zal spelen.