support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 22-02-1970 20:24:00

Holland Sport maakte korte metten met nonchalant spelend ADO


Nog nooit tijdens het bestaan van het betaalde voetbal mocht Holland Sport aan het zoet van een overwinning op aartsvijand no. 1, stadgenoot ADO proeven.


Talloze duels vochten de Haagse grootmachten de afgelopen jaren uit, immer waren het de Zuiderparkers, die of aan het langste eind trokken of in ieder geval een gelijkspel uit het vuur sleepten. Holland Sport maak-te gisteren korte metten niet deze traditie. ADO werd met een 4-2 nederlaag naar de Houtrust-catacomben verwezen. Zei ADO' s voorzitter Herman Choufour: "Ik teken ervoor, wanneer het volgende verlies tegen Holland Sport een zelfde tijd in beslag neemt"

Holland Sport begroette zijn zege uiteraard verheugd. Niet alleen, dat men de ADO'ers tot overgave had gedwongen, maar vooral de wijze waarop. Akkoord, ADO beschikte over een technisch surplus. Akkoord, ADO combineerde fraaier, maar ... de tactiek van Cor v. d. Hart overwon de kwaliteiten van ADO. Die speelwijze was gebaseerd op hard, heel hard werken, terwijl men met lange "halen" moest trach-ten de spitsen Roggeveen en v. Maurik te bereiken. Niet origineel, die Holland Sport tactiek? Inderdaad, maar gezien het individuele prestatievermogen de enige juiste.

Het eerste half uur kon nog niet vermoed worden, dat H.S. de toon-aangevende ploeg zou zijn. De Jezek-formatie stelde de thuisclub voor problemen. De achterhoede van H.S. ondervond veel last van de immer switchende ADO-spitsen, Berg, Schoenmaker, en de Puyt. Vooral linksback v. d. Maas kon zijn draai niet vinden. Zijn directe tegenstander Berg was ongrijpbaar. v. d. Maas werd er nerveus van. Zo nerveus, dat hij na een kwartier ADO aan een voorsprong hielp. De doorgebroken Schoenmaker trachtte Berg te bereiken, maar met een uiterste krachtsinspanning haalde v. d. Maas de bal. Hij verkeerde daarbij in de veronderstelling, dat zijn doelman Louwerens op de goede plaats zou staan. Tot ongenoegen van alles, wat H.S. was verdween de bal achter in de (on)juiste hoek.

Voor de bakker
"Ik vond, dat voor ADO een nadeel," zei Holland Sport trainer v. d. Hart. Op 't oog een vreemde uitspraak, maar na v. d. Hart's uitleg wordt het duidelijker: "ADO dacht er op dat moment te zijn. Het speelde in de trant van: op ons gemakkie een tweede goal scoren en dan is hij voor de bakker. Die fortuinlijke ADO-treffer vormde voor ons juist de kick, die wij nodig hadden." ADO-manager Eddie Hartmann deelde dezelfde mening: "Na dat eerste doelpunt speelden wij te hovaardig. Men was uit op persoonlijke prestaties, die het verband schaadden." Hoe dan ook, H.S. bleek allerminst geïmponeerd door de vroege tegentreffer. Het zette zich schrap en drukte ADO op eigen helft. De Zuiderparkers werden onzeker. Mansveld, die in de openingsfase een aantal malen zijn opponenten voor joker zette, trad veel te flegmatiek op. De gasten hadden bovendien de pech, dat Weimar het strijdperk wegens een knieblessure had moeten verlaten. Zijn vervanger Korevaar nam zijn taak goed over, maar zoals Hartmann het formuleerde: "De af-weer was plotseling gedesorgani-seerd. In het bijzonder Mansveld stond te schutteren."

Die onzekerheid van Mansveld kwam in de 42e minuut tot uitdrukking. Hij probeerde op listige wijze een H.S. aanval te ontregelen, maar zag dat tot zijn verbazing anders uitpakken . De meegekomen Roodnat ontving het leer, trok voor, waar Roggeveen inschoot. Ton Thie zou het doelpunt nog hebben voorkomen, mits Korevaar, tot groot verdriet, niet het beslissende tikje had gegeven. Aad Mansveld wilde zijn falen toch niet op het uitvallen van Weimar schuiven: "Korevaar heeft een beste wedstrijd gespeeld. Bij mij ging het in het begin veel te goed. Alles lukte, ik voelde mij als een beer. Wat krijg je dan? Je probeert eens dit, dan eens wat anders. Kort gezegd, je wordt nonchalant. Ook indien Weimar naast mij had gestaan was dat waarschijnlijk gepasseerd."

Bekroning: 2-1
Nog voor de pauze werd Holland Sports enthousiasme bekroond met een tweede treffer. ADO moest zich op dat moment beperken tot verdedigen. De verbindingsmotor begaf het, H.S., of beter Jan Boskamp heer-ste op het middenveld. Steeds weer daalden hoge voorzetten voor het do-mein van Thie. Het was wederom Roodnat, die het voorbereidende werk op zijn rekening schreef. Hij onttrok zich van v. d. Burch, passte naar Roggeveen, die ineens uithaalde: 2-1.

De b-zijde van deze ontmoeting vormde een schrille tegenstelling tot het eerder verspeelde gedeelte. Nu was het ADO, dat moest komen. Een geliefkoosde positie voor H.S., want nu zou er ruimte voor v. Maurik en Roggeveen ontstaan. Tegen de verhouding zou H.S. de score heropenen. Jan Boskamp haalde van zeker 25 meter uit voor een verschrikkelijk hard schot. Thie redde magnifiek, maar kon toch niet voorkomen, dat de van zijn vuisten afketsende bal tergend langzaam in de goal verdween. "Pech, wat een pech," noemde Thie het. "Je pakt zo'n bal en toch zie je dan nummer drie achter je"

Eminent
Zijn collega, Louwerens moet een prettiger middag hebben beleefd. Na zijn blessure heeft hij in kort bestek Hoogeveen uit de topelf verdrongen. Op eminente wijze maakte hij zijn rentree. Voor rust verrichtte hij al een paar gave safes bij schoten van de Puyt en v. d. Oever en kopballen van de Puyt en Schoenmaker, na de pauze groeide hij naar een topvorm.

Hoewel ADO aangeslagen was door het H.S. succes, bleef het pogingen ondernemen zich naast H.S. te wringen. Het opende een waar offensief (Jezek liet v. d. Oever zelfs plaats maken voor de aanvaller Holmstrom).

Holland sport  verdedigde echter prima. Het tackelde hard, v. d. Bol af en toe te hard. De Puyt werd geen meter terrein gegund, Schoenmaker werd constant door Verlangen op de been gevolgd, slechts Berg kon zich losmaken van v. d. Maas. Daar moest ook het meeste ADO-vuur van komen. Louwerens, Kronshorst op de doellijn, voorkwamen echter een ADO-doelpunt. Roggeveen toonde aan, dat H.S. zijn offensieve daden niet vergat. Hij omzeilde Korevaar, vervolgens De Zoete, maar werd in zijn solo-actie gestuit door de knie van diezelfde De Zoete.

Arbiter v. Gemert besliste strafschop. ADO protesteerde heftig, niet alleen om deze penalty, maar meer nog om het feit, dat even daarvoor v. Gemert de Zuiderparkers niet een zelfde kans gunde toen Holmstreim door v. d. Maas de grond in werd geboord. Roggeveen had geen pardon met de ADO-protesten. Wel stopte Thie ijn schot, doch de terugspringende schoof eenvoudig ih het verlaten doel. 4-1.


Omhaal: 4-2
Het ontmoedigde ADO nog weten te scoren. Schoenmaker bepaalde met een fraaie omhaal de eindstand op 4-2. "Verdiend verklaarde Eddie Hartmann, die bij afwezigheid van trainer Jezek (die vertrok direct na de wedstrijd i.v.m. droevige familie omstandigheden) de pers te woord stond