support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 8 6 1 1 19
2 ADO 8 4 3 1 15
3 EMM 8 4 3 1 15
4 VVV 8 4 2 2 14
5 GRA 8 4 2 2 14
6 GRO 8 4 1 3 13
7 CAM 8 4 1 3 13
8 JPS 8 4 1 3 13
9 EIN 7 2 5 0 11
10 WII 7 3 2 2 11
11 DOR 8 2 5 1 11
12 JAZ 8 3 2 3 11
13 JUT 7 3 1 3 10
14 HEL 8 3 1 4 10
15 DBO 8 3 0 5 9
16 MVV 7 2 1 4 7
17 NAC 7 2 1 4 7
18 TOP 7 1 1 5 4
19 TEL 8 1 1 6 4
20 JAJ 8 0 2 6 2
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
volkskrant.nl

Datum plaatsing: 29-04-1987 16:27:00

Ongeregeldheden binnen de lijnen tijdens mini-duel


FC Den Haag vergroot zorgen Excelsior
De dagen van Excelsior in de eredivisie zijn bijna geteld. Ook het restant tegen FC Den Haag liet de meest marginale profclub van Rotterdam dinsdagmidag met lege handen achter.De 34 minuten en 11 seconde op KNVB-bevel alsnog en met voorkeur in alle stilte moesten worden afgewerkt, boden alleen FC Den Haag op de ranglijst wat armslag. Met als rugdekking de 1-0 voorsprong van 9 novem 1986 vormden de Hagenaars behoedzaamste, maar tegelijk de trefzekerste ploeg die het mini-duel met 2-0 afsloot. En net als destijds was Morley doelpuntenmaker.

De Voorgeschiedenis is bekend: op 9 floot scheidsrechter Bakker 56ste minuut Excelsior - FC Den haag af. De Rotterdamse verzorger IJzerdoorn was aan het hoofd getroffen door een stuk hout en Haagse aanhang, braken in hoog tempo een tribune af. Onder die bedreigende omstandigheden wiegerde Excelsior terug te keren op hetgras en de KNVB had er weer een probleem bij.

Bijna vier maanden later — op 1 maart — deed zich bij FC Den Haag - Ajax een vrijwel identieke situatie voor. Op verzoek van de politie hield arbiter Van Ettekoven na de rust beide elftallen voorgoed in de kleedkamer. Binnen de kortste keren riep het sectiebestuur betaald voetbal, al of niet beïnvloed door de manhaftige taal van Cruyff, Ajax tot definitieve winnaar uit. Excelsior en FC Den Haag bleven daarentegen op de agenda staan tot een datum waarop vermoedelijk alle gemoederen behoorlijk bekoeld zouden zijn.

De KNVB-keuze viel tenslotte op 28 april, in de luwte van Nederland - Hongarije, op een doordeweekse middag en indien mogelijk met volstrekt lege tribunes. Even werd met de gedachte gespeeld de Kuip voor het geheime onderonsje te gebruiken, maar uiteindelijk zette toch Woudestein zijn hoofdpoort op een kiertje. Het plan om volstrekt geen ruchtbaarheid aan het restant te geven en alleen het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) getuige te laten zijn, haalde bakzeil doordat toch deze en gene in de voorbije dagen zijn mond voorbij sprak.

Een handjevol officials, een legertje journalisten en fotografen alsmede een aantal reikhalzende toeschouwers op de Honingerdij konden zodoende gistermiddag dat gadeslaan wat de voetbalbond zo gaarne binnenskamer had gehouden. De politie-bezetting was minimaal en de orde werd uitsluitend verstoord op het veld waar beide elftallen zich soms nauwelijks netter gedroegen dan destijds de Haagse clan. Het voornaamste slachtoffer werd La Ling die op zijn gestrekte rechterbeen de voet van Steve Wasiman geplant kreeg. Per brancard en met een ernstige knieblessure verdween de ex-international van het strijdtoneel en vermoedelijk voorlopig ook uit de competitie.

Scheidsrechter Bakker was de opvallendste afwezige op Woudestein. De KNVB vermoedde dat hij misschien te veel last van zijn zenuwen zou krijgen en vertrouwde daarom het karwei toe aan Thomas. Die sprong er mee om als een routineklus en maakte zich zelfs niet echt kwaad toen hij hoorbaar door Sorensen tot meer attentheid werd gemaand. Harde tot zeer harde overtredingen bleven zonder gevolg en alleen een doelpunt waarbij (invaller) De Roode letterlijk een handje toestak, ontlokte aan Thomas een driftige fluittoon.

Op 9 november leverde Morley in de 41ste minuut de enige treffer af. Gezien zijn wankele positie op de ranglijst achtte FC Den Haag het raadzaam die karige voorsprong met man en macht te verdedigen. Zes verdedigers op een rij schermden het doel van Stam af en alleen Morley en Bouwens produceerden af en toe iets dat aan een aanval deed denken. Excelsior kon het zich zelfs veroorloven zonder Ausputzer op te treden hetgeen in ieder geval zijn eigen offensief kwantitatief ten goede kwam. De kwaliteit liet echter danig te wensen over, al trok Van Bremen na vijf minuten bijna de partij in evenwicht. Zijn schot stuitte echter vlak voor de doellijn af op Lankhaar, die enkele uren later in Venlo met Jong Oranje aan zijn tweede wedstrijd van deze dag begon.

De mogelijke degradatie hing als een schaduw boven het veld en lokte heel wat nerveuze, onsamenhangende acties uit. Vrijwel niemand van Excelsior gunde zich de tijd voor een doordachte combinatie, opgejaagd als hij werd door de klok. Uiteraard had FC Den Haag veel minder haast, maar ook in dat kamp was geen sprake van een rustige aanpak. Het was tekenend dat een routinier als Jol zijn eigen doelman op de proef stelde.

Na 28 minuten brak de ban. Excelsior was zowat uitgeraasd en had Morley al eens de kans gegeven voor een afstandsschot. Bovendien toonde De Roode zich veel offensiever dan zijn voorganger Ling, een voorbeeld waaraan Bouwens zich spiegelde. De Rotterdamse defensie verwerkte steeds moeizamer de Haagse counters en scheurde tenslotte. Op aangeven van Bouwens sloeg Morley toe zoals hij ook op 9 november had toegeslagen, 0-2. Met nog uitwedstrijden naar Den Haag, Roda JC en VVV voor de boeg kan Excelsior na gistermiddag nauwelijks nog de optimist uithangen. Trainer Wullems deed er na de 34 minuten en 11 seconden dan ook geen poging toe.