Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-10-1936 11:39:00

Een versterkte voorhoede brengt A.D.O. zege op Stormvogels

Geen overwegende meerderheid der Zuiderparkers. A.D.O. heeft het gistermiddag van Stormvogels niet cadeau gekregen.

De kleine overwinning die de Zuiderparkers mochten boeken, moeten we wel op rekening schrijven van den versterkten aanval, waarin Loof thans op de linksbinnenplaats stond en van wiens voet het eenige doelpunt in dezen wedstrijd kwam. Loof kan op een uitstekenden wedstrijd terugzien en zijn sjouwen in de voorhoede heeft ongetwijfeld stimuleerend gewerkt op de rest van deze linie, waarin de Korte wel eens beter speelde en ook B. Tap soms wel wat traag toekeek. In de eerste helft demonstreerde A.D.O. aardig spel en hadden de Zuiderparkers een beslist overwicht op de IJmuidenaren. Na de rust zakte het spelpeil, terwijl over het algemeen toen het spel ook veel forscher werd. Het bewegelijke spel van de eerste helft, de cornerverhouding was voor de rust 2 tot 3, veranderde na halftime in een grooteren druk op het A.D.O.-doel, waar keeper Koek zich uitstekend weerde, en zijn club, voor een ons inziens, wel verdiend gelijk spel behoedde. Overigens had A.D.O. ook in dit opzicht niet over Vrouwe Fortuna te klagen. De beide backs toonden hun mannetje wel te staan, vooral Choufour speelde, ondanks zijn hinderlijke knieblessure, waarvoor hij zelfs enkele oogenblikken het veld verliet, een uitstekende partij. Bij de tegenpartij vielen de voorhoedespelers Schildwacht en Bloemink op, welke laatste op verdienstelijke wijze Feyen verving. De A.D.O.'ers ontwikkelden een tamelijk individueel spel! waarmede de veel forschere Stormvogels niet veel moeite hadden. Zoo zagen we b.v. v. d. Beukel hardnekkig tusschen twee tegenstanders trachten door te breken, zonder acht te slaan op twee vrij staande vleugelspelers. Maar met dat al zijn de papieren van A.D.O. weer gestegen, in een wedstrijd, waarin "hard gewerkt is en die, vooral wat de eerste helft betreft, aantrekkelijk was.

Het wedstrijd verloop. De eerste aanvallen nam Stormvogels voor haar rekening en een hard schot in de eerste vijf minuten belandde in de veilige handen van Koek. Maar toen ging tegelijk A.D.O. er van door Schurink gaf naar Tap. die uitstekend voorzette, maar een aanval van van de Beukel op den keeper leverde niets op. Kort daarop kreeg van Maren een prachtkans, maar zijn schot miste. Na een kwartier spelen kwam er weer een aanval op het A.D.O.-doel, een schot van Schildwacht werd door Koek op uitstekende wijze weggewerkt. Dan belandde de bal bij Tap, deze miste even, maar zette toen toch het leder voor het doel, waar het weggewerkt werd en er opnieuw voor kwam. Een scrimmage ontstond, waaruit Loof den bal vrij maakte en op verrassende wijze in het net kogelde, 1-0. De Stormvogels ondernamen een gevaarlijken aanval op het A.D.O.-doel, maar Koek was op zijn post. Schoorl loste een ver schot, dat voor de zooveelste maal tegen de lat stuitte. Toen Choufour er even uitging, was dat onmiddellijk merkbaar. Stormvogels opende een veel agressie ver spel. Prins kreeg een vrije kans, maar richtte minder zuiver, zoodat Koek den bal kalm langs liet rollen zonder te letten op den toestormenden Schildwacht, die hard inzettend Koek volkomen verraste. Dit doelpunt annuleerde scheidsrechter Pijnenborg wegens buitenspel.

Direct na de rust miste Bloemink een opgelegde kans. Het spel werd forscher en moest herhaalde malen onderbroken worden om een der spelers even gelegenheid te geven op verhaal te komen. De rechtsbuiten v. d. Steen kwam bij een aanval, toen hij zijn vaart niet voldoende kon remmen, in onzachte aanraking met het vlak achter het doel staande ijzeren hek, en moest het veld verlaten. De invaller van Dongen ging linksbinnen spelen en Bloemink ging naar den rechtervleugel. A.D.O. zette er alles op om den kleinen voorsprong te handhaven en nam een zoodanige verdedigende houding aan, dat 't den IJmuidenaren onmogelijk was door deze haag van spelers heen te breken. In de laatste vijf minuten trok A.D.O. nog eenmaal en aanval, doch tot scoren kwam het niet meer. Na afloop van den wedstrijd protesteerde Stormvogels voor het ongestraft laten van een handsgeval. De daarop genomen penalty mocht evenwel in de score geen wijziging meer brengen want het schot ging tegen den paal. De opstelling van de elftallen was als volgt: