support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 24 19 3 2 60
2 PSV 25 16 6 3 54
3 AZA 25 14 7 4 49
4 VIT 25 15 3 7 48
5 FEY 25 13 7 5 46
6 GRO 25 12 6 7 42
7 UTR 24 9 10 5 37
8 TWE 25 9 9 7 36
9 HEE 25 8 9 8 33
10 HER 25 9 5 11 32
11 FOR 25 9 4 12 31
12 ZWO 25 5 11 9 26
13 SPA 24 6 6 12 24
14 RKC 25 5 8 12 23
15 VVV 24 6 4 14 22
16 WII 25 4 6 15 18
17 ADO 25 2 9 14 15
18 EMM 25 2 7 16 13
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 14-09-1936 23:36:00

ADO wint met prachtige 5-0 zege op Sparta den Zilveren Bal


A.D.O. is er gisteren te Rotterdam in geslaagd door een fraaie en verdiende misschien wat geflatteerde 5-0 zege op Sparta den Zilveren Bal te winnen en.. te redden, daar dit kleinood bij een overwinning der rood-witten definitief in het bezit der Rotterdammers zou zijn gekomen.


Aantrekkelijke strijd

Het is een aantrekkelijke wedstrijd geworden, die door circa 10.000 toeschouwers werd bijgewoond. De wedstrijd. Sparta trapt af, doch ADO neemt direct den aanval over. Het samenspel is aan weerszijden zeer goed verzorgd. Het duurt niet lang, of het overwicht van ADO heeft succes. De voorzetten van de buitenspelers zijn uiterst goed en snel geplaatst, vooral de Korte is uitstekend op dreef. Uit een mooien voorzet van zijn voet komt de bal onberispelijk voor het doel en Volz zet hem ineens naast Cohen (1-0).

Nog geen drie minuten later ïn welke periode ADO geregeld aanvalt, zet de Korte plotseling hard voor, de bal vliegt langs het doel, langs Volz, doch B. Tap vangt hem op en schiet hard in den anderen hoek (2-0). Dat wordt Sparta te machtig en van nu af aan wegen de partijen meer tegen elkaar op. ADO krijgt toch nog de eerste mooie kans, doch Mutters fluit ten onrechte voor buitenspel.

Aan de andere zijde ontsnapt het ADO-doel ter nauwernood aan doorboring, doch Papenhoven en Seton loopen elkaar in den weg en een volgende maal staan zij buitenspel. Mutters maakt een nieuwe fout, door ADO een prachtkans te ontnemen als B. Tap geheel vrijstaande den bal toegespeeld krijgt geenszins in buitenspel-positie. Sparta speelt een te kort spel om de hechte Haagsche verdediging te overrompelen en bovendien is Koek in pracht-conditie. Toch speelt de Sparta-voorhoede een uitstekende partij en er wordt hard gevochten voor het ADO-doel, doch Koek redt twee maal zeer verdienstelijk.

Eenmaal houdt hij een harden schuiver van Voormolen. Koek begint dan zenuwachtig te doen en tot tweemaal toe heeft hij veine; den eersten keer mist hij en komt de bal tegen den paal en den tweeden keer, als hij mist, gaat de bal precies naast. Sparta is nu sterker en ADO moet stug verdedigen en de middenspelers uit de voorhoede zijn sterk teruggetrokken. De ADO-uitvallen blijven echter veel gevaarlijker door de juiste voorzetten van de buitenspelers. Toch blijft de stand tot de rust dezelfde, hoewel een paar voorzetten van de Korte nog verwarring in de Rotterdamsche achterhoede stichtten.

De tweede helft.
Na de rust is Sparta direct in het offensief en heeft ADO weinig in te brengen. Een voorzet van Seton wordt hard ingeschoten, doch Chouffour redt op het nippertje, ten koste van een corner. Aan de andere zijde krijgt Berg een kans tot een schot, doch het gaat over. ADO heeft, ondanks eenig overwicht van Sparta, toch weer het eerst succes. Berg krijgt den bal, breekt door, passeert Smeets en schiet precies langs den uitgeloopen Cohen in het doel (3-0). Even later is de achterhoede van Sparta in de war, doch de Korte en v. d. Beukel loopen elkaar in den weg. Toch is het uitstel van executie, want even later is het v. d. Beukel, die zich langs de backs wringt en het 4e doelpunt maakte (4-0). Hoe Sparta ook werkt, het samenspel van ADO is beter en geraffineerder, waardoor de uitvallen der Haagsche club veel gevaarlijker zijn. Berg krijgt, vlak voor doel staande, weer een kans, doordat Wilson hem verkeerd dekt en de stand is 5-0. Beide partijen nemen het nu kalmer op, omdat zij den uitslag nu niet zoo belangrijk meer vinden. Het spelpeil zakt dan ook zienderoogen en al krijgt Sparta nog eenige kansen, door zenuwachtig spel worden deze nog gemist ook en wordt de eer niet gered. ADO wint dan ook verdiend met 5-0.

De prijsuitreiking.
Als de scheidsrechter het eindsignaal heeft gefloten. spoeden de spelers zich onder gejuich naar de kleedkamers en komen dan op de officieele tribune, waar allereerst de heer van Hasselt de winnaars toespreekt, gelukwenscht en captain Schurink het prachtige zilveren kleinood overhandigd. Deze bedankt den spreker. Hierna neemt de heer Meerum Terwogt het woord, om scheidsrechter Mutters een afscheidsgroet te brengen en hem te danken voor alles, wat hij als arbiter en in ander opzicht voor de voetbalsport heeft gedaan. De voorzitter van het Rotterdamsche Studentencorps, feliciteert ook de winnaars en overhandigt den captain den gebruikelijken lauwerkrans, met een toepasselijk woord, en kondigt aan, dat het corps in volgende jaren een wisselbeker beschikbaar zal stellen voor de 2e in het tournooi. De voorzitter van de Z. V. B.-commissie dankt in het slotwoord de aanwezigen onder wie de deelnemers aan de Olympische Spelen, de pers, kortom allen, die weer meegewerkt hebben, om dit jaarlijkse feest te doen slagen en roept hun allen toe: "Tot 1937 ", waarmede dit voetbalfestijn weer tot het verleden behoorde.