het vaderland

Datum plaatsing: 18-12-1921 16:42:00

Tumult na verlies van ADO tegen VUC

Het A.D.O. -veld was dicht omzoomd van toeschouwers. toen scheidsrechter Veldhove om twee uur de volgende elftallen naar hun plaatsen floot. V.U.C.

A.D.O. speelt met den wind in den rug en het eerste spel is dan ook voor de groen-rooden, waarbij Van Roosendaal Bekker aan 't werk zet, doch deze vertoont zijn vorm van de vorige week tegen Sparta, Wel scoort A.D.O. doch er is reeds voor buitenspel gefloten. V.U.C. speelt echter een resoluut spel tegen den hevigen wind en als er een 10 minuten gespeeld is, is het P. v. d. Waal, die uit een vrijen schop tegen v. Leersum den Rijswijkers met een keihard schot de leiding bezorgt.

Uiteraard is het spel meer op de V. U. C.- helft en Bekker heeft het met Joosten en v. d. Waal hard te verantwoorden, een schot van Plantfeber en een kopbal van van Roosendaal. keert de V.U.C. doelman op zijn bekende, zekere manier.
Als Calane, die weer een van zijn beste wedstrijden speelde, het spel heeft verplaatst, wordt de bal van rechts overgespeeld naar van de Waal die nummer 2 in het net zet.
De A.D.O. 'ers zetten de tanden op elkaar en we verwachten reeds een vermindering van den achterstand, als Winterkamp alleen voor doel er naast trapt.

Een  schitterende voorzet van Van Zee wordt niet benut, Bekker ziet, uitloopen, de kans den bal weg te stompen, Cools schiet daarop hoog over, en een schot van Plantfeber springt zeer onfortuinlijk via de lat terug in het veld. De rust gaat in met 2-0, wat wel de verhouding weer geeft.

Na de rust zorgt Winterkamp voor de spanning, door een goeden voorzet van Van Zee te benutten, 2-1.

Af en toe moet scheidsrechter Veldhoven eens krachtig optreden, doch ondanks de spanning van den wedstrijd, laat de verstandhouding niets te wenschen over. Een schot van Hermans wordt door Neijhuijs gekeerd, als de links-back van A.D.O. een vrijen schop veroorzaakt, schiet Hendriks hoog over.

In de laatste ogenblikken wordt er in een zeer snel tempo gespeeld en ontstaat er een freekick voor 't V.U.C.-doel, die echter onbenut blijft. Bij een der aanvallen van A.D.O. komt Van Roosendaal over Joosten te vallen, een strafschop wordt gereclameerd, doch de heer Veldhoven is overtuigd dat 't ongeval niet de schuld van V.U.C. is waarop het einde komt met 2-1.

Zooals ons publiek nu eenmaal is, vond het direct na den wedstrijd aanleiding over dit strafschopgeval, den scheidsrechter te omringen; had het A.D.O. -bestuur niet krachtdadig opgetreden, het waren den heer Veldhoven, die den wedstrijd absoluut onpartijdig en zelfs zeer goed geleid had, slecht vergaan. Met moeite werd hij veilig in het kleedlokaal geleid, waar A.D.0. protesteerde en alsnog verzocht den strafschop te doen nemen. Nadat het veld weer was ontruimd, de spelers waren teruggekeerd nam Philipse den strafschop, die Bekker te machtig bleek. Scheidsrechter Veldhoven werd daarop, voor alle veiligheid, per auto huiswaarts gebracht.

We willen hier weer eens wijzen op het kwaad, dat het publiek de thuisclub door haar dom optreden kan bezorgen. Weet men wel, dat het N. V. B.-bestuur bij herhaling de thuisclub het spelen van wedstrijden op eigen terrein, gedurende geruimen tijd kan verbieden, hetgeen dus beslist nadeel kan bezorgen aan de vereeniging, waarvoor men meent sympathie te toonen op deze onwaardige wijze.

Het A.D.O.-bestuur treft in dezen geen schuld, al ware het gewenscht geweest de ruimten achter de doelen en daarnaast meer vrij te houden, bij het achterdoel toch, waar V.U.C. na de rust speelde, stond liet publiek voortdurend over de kalklijnen.