Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 09-04-2018 09:04:00

Groothuizen 'Zonde dat we aan het einde met slechts een punt staan'

ADO Den Haag beschikt dit seizoen over meerdere keepers: Robert Zwinkels, Tim Coremans en Indy Groothuizen. De positie van de eerste doelman staat vast. Robert Zwinkels maakt zijn beste seizoen door in zijn carrière. Daarachter is het vechten om de tweede plaats.

Eerder dit seizoen, PSV uit, viel Robert Zwinkels vlak voor rust geblesseerd uit. Zijn vervanger was toen Tim Coremans. Afgelopen week bleek dat Zwinkels door een liesblessure niet zou spelen tijdens FC Utrecht uit. Zijn vervanger werd Indy Groothuizen. Met enkele katachtige (of Zwinkels-achtige) reddingen droeg de doelman bij aan een 3-3 gelijkspel. Reden genoeg voor Haaglanden Voetbal om na afloop met de voor ADO debuterende doelman te praten.

Door Glenn Duijzer

Indy Groothuizen, ADO Den Haag, FC UtrechtWanneer kreeg je te horen dat je in actie zou komen?
"In de loop van afgelopen week was al bekend dat Zwinkels klachten had. Ik moest er rekening mee houden dat ik misschien in actie moest komen. Op vrijdag is de knop definitief doorgehakt."

Tim Coremans verving Zwinkels in de uitwedstrijd tegen PSV. Nu begon jij in de basis. Wisselen jullie af wie er tweede keeper is of ben je in de hiërarchie gestegen?
"Ik ben gestegen in de hiërarchie. Toen ik bij ADO begon, kwam ik terug van een lange blessure. Ik had daardoor best wel veel aanpassingsproblemen. Het duurde even voordat ik mijn ritme weer wist te vinden. Toen dat eenmaal terug was, heb ik ook op de trainingen laten zien wat mijn kwaliteiten zijn. Coremans is natuurlijk ook een goede keeper, dus het is voor de trainer een moeilijke keuze om van tweede doelman te veranderen. Misschien heeft mijn doorlopende contract er ook iets mee te maken."

De allereerste bal die je kreeg was na ongeveer dertig seconden. Balletje van niets, maar is die dan toch belangrijk voor je vertrouwen?
"Dat werkt absoluut mee. Je moet groeien in de wedstrijd en daar helpt die eerste bal best wel aan mee. Later tikte ik de volley die Van der Streek schot ook nog aan. Die 1-0 viel volgens mij een beetje uit de lucht op een lullig moment zo vlak voor rust. Daarmee lieten wij Utrecht weer in de wedstrijd komen. Dan weet je dat het na rust best lastig gaat worden. Na rust toonden we wel voldoende veerkracht om terug te komen in de wedstrijd. Dat tonen we eigenlijk het hele seizoen al. Het is zonde dat we aan het einde met slechts één punt staan.’’
Indy Groothuizen, ADO Den Haag, FC Utrecht

Ik wil nog een moment in de eerste helft aanhalen. Die doorkopbal van Beugelsdijk?
"Ik riep wel, maar dat heeft niemand gehoord. Ik moet er wel aan wennen dat iemand mij niet hoort roepen. Het was mijn eerste wedstrijd na anderhalf jaar in een aansprekende competitie. Het liep goed af, dus zand erover. Morgen zullen we het er met een lachje nog over hebben. Het was wel billen knijpen. Voor hetzelfde geld, kopt hij hem omhoog en sta ik er machteloos bij.’’

Na rust had je binnen een paar seconden enkele ballen gestopt, met en zonder hulp van buitenaf. Dit was wel een ‘Zwinkels moment’.
"Dat ik mij uitstrekte om die bal op de paal te tikken. Dat was een moment waarbij je als keeper een engeltje op je schouder hebt zitten. Ik tikte de bal eerst op de paal. Daarna schoot iemand de bal op de lat. Hierna gooide ik alles in de strijd om de bal net voor iemand weg te tikken. Toen had ik echt het gevoel dat we de volle drie punten mee naar huis zouden nemen.’’

Betekende de bal die je op de paal tikte dat je goed in de wedstrijd zat?
"Zeker weten. Een keeper moet altijd groeien in een wedstrijd. Als je een paar goede ballen pakt, dan groei je zeker in de wedstrijd. Ook bij een paar hoge ballen stond ik goed. Dat zijn momenten waarbij je als keeper steeds beter in de wedstrijd komt.’’

Het laatste moment is de mogelijke handsbal. De bal kwam volgens mij op je bovenarm. Ik denk dan aan een handsbal. Hooi kreeg eerder een vrije trap tegen door een bal op zijn schouder.
Indy Groothuizen, ADO Den Haag, FC Utrecht"Ik heb de beelden nog niet terug gezien. Ik had het idee dat ik mijn handen langs mijn lichaam hield. Maar zoals jij het uitlegt, ben ik blij dat de scheidsrechter mijn kant koos. Ik had in ieder geval niet het idee of de intentie om een handsbal te maken. Ik moet die beelden nog terug zien.’’

Voor vandaag was je het neefje van Angela Groothuizen. Is dat nu veranderd in: Angela de tante van?
"Dat wil ik nog niet zeggen. Ik moet nog heel lang doorgaan, wil ik in de voetsporen van mijn tante staan. Ze heeft ook een heel ander beroep. Maar vandaag was wel een mijlpaal voor mij. Ik ben op nationale tv gekomen.’’