Datum plaatsing: 16-03-1970 12:16:00

ADO zette luister bij aan jubileum van Thie: 5-0

Ton Thie heeft gisteren in de ontmoeting tegen NAC geen gelegenheid gekregen aan te tonen, dat de bloemen, die hij voor het begin ter gelegenheid van zijn 250ste wedstrijd voor ADO kreeg aangeboden, op zijn plaats waren.

De lange Haagse doelman heeft in het gehele duel vrijwel geen gevaarlijk schot te verwerken gekregen. Deels was dit het gevolg van het grote overwicht, dat ADO had, anderzijds bleef de voorhoede van NAC ver onder de maat.

ADO ging in een hoog tempo van start. Reeds in de derde minuut moest Van Dongen capituleren. De Bredase doelman bleef bij een schot van de bijzonder actieve Berg staan en de bal verdween in de uiterste hoek. ADO bleef komen. Enkele minuten later kwam Berg opnieuw in goede positie voor de onzekere Bredase keeper. Dit keer zocht de Noor het doel echter te hoog.

In de Haagse voorhoede, waarin Louis de Puyt voor het eerst sinds vier weken weer meespeelde, begreep men dat bij dit NAC, dat slechts sporadisch enkele samenhangende dingen liet zien, veel schieten succes kon hebben. Vooral De Puyt, die na afloop verklaarde voor deze ontmoeting geen enkele keer getraind te hebben - In de wedstrijd tegen Holland Sport raakte de ADO-ontdekking geblesseerd - probeerde vanuit alle mogelijke standen doelman Van Dongen te passeren. Pas in de tweede helft slaagde de Hagenaar daarin.

Tegenover het voortdurende offensief van ADO konden Bouwmeester en de twee Polen Pogrzeba en Franckiewicz weinig constructiefs stellen. In het centrum van de Haagse verdediging trad Mansveld, gesecondeerd door een uiterst betrouwbare De Zoete, zeer solide op. Eenmaal ontstond voor het Haagse doel een gevaarlijke situatie, toen een indraaiende hoekschop van Brouwers door Franckiewicz werd ingekopt. Thie kon de bal nog juist tot hoekschop verwerken. Vier minuten later vergrootte ADO de voorsprong. Van Dongen liet de bal na een schot van Berg los, waarop de toesnellende René Pas de bal in het net kon werken, 2-0.

Slechts gedurende enkele minuten na de hervatting wilde NAC strijden voor een beter resultaat. Enkele aardig opgezette Bredase aanvallen rolden op Thie af, maar zodra de Bredanaars in de buurt van de Haagse doelman kwamen stokten de acties. NAC zakte terug naar een bedenkelijk niveau. Het middenveld werd een prooi voor Advocaat, Vos en De Zoete en ook Mansveld en Van den Oever gingen zich met de aanval bezighouden. Zes minuten na rust plaatste Harald Berg de bal zuiver naar Advocaat, die in plaats van zelf te schieten teruggaf aan Berg. Dat betekende 3-0.

Het overwicht van ADO groeide met de minuut. Berg was ook bij de afwerking van de vierde goal betrokken. Een fraaie 1-2 combinatie met De Zoete bracht de laatste in een droompositie: 4-0. Na een klein half uur kreeg De Puyt zijn zin. Hij zette zijn voet direct onder een voorzet en Van Dongen was op opnieuw geslagen,

NAC kwam terug. Na een combinatie tussen Brouwers en Quaars kreeg Franckiewicz een kans deze richtte echter te haastig.

Leo Canjels was niet te spreken over het resultaat. "geen commentaar", mompelde de NAC trainer terwijl hij haastig de perskamer uitglipte. De hulptrainer van de Bredanaars was spraakzamer. "Ik wil niet naar excusen zoeken, maar het speelt wel een rol als je spelers als Vermeulen, en Luyten mist."