het vaderland

Datum plaatsing: 09-01-1939 12:56:00

Feyenoord laat zich door A.D.O. verrassen

Hagenaars spelen goeden wedstrijd en winnen met 5-1

Feyenoord heeft zondag als resultaat van een vriendschappelijke wedstrijd tegen ADO een nederlaag moeten boeken, iets dat in haar stadion loopbaan slechts een maal is gebeurd. Tegen de sterke Engelsche profs van Arsenal.

ADO heeft deze overwinning wel verdiend, zij het misschien niet ln die mate, hoewel haar doelpunten ave van goede kwaliteit waren. Haar spel was snel, levendig en enthousiast. Bij Feyenoord haperde het vooral aan het samenspel, iets dat bij de Hagenaars juist goed verzorgd was.

De Hagenaars hadden dus Weber weer in de gelederen, die voor de verandering weer eens overschrijving had aangevraagd. Spoedig na het begin nam ADO het offensief in handen en aanval op aanval werd ondernomen. Snel en verrassend trok de voorhoede naar voren en reeds na 12 minuten kon rechtsbuiten v. d. Beukel een schot vlak onder de lat lossen, dat over de handen van Van Male in het doel verdween (0-1). En even later ketste een kogel van den staander het veld weer in. De Rotterdammers speelden slechter dan hun tegenstanders. Het samenspel was minder en voor doel waren de spelers niet doortastend genoeg. Zoo kon het dan ook gebeuren, dat Westhoven bij een aigemeenen aanval een tweede doelpunt kon maken (0-2). Er was toen een half uur gespeeld. Belde elftallen moesten toen een invaller laten komen. Voor Smits viel Vrauwdeunt in en Weber werd vervangen door Hendriks.

Het Feyenoord van na de rust was een ander, beter Feyenoord. Het startte direct met een vinnigen aanval en hoewel deze geen succes had. bracht een andere vijf minuten na de hervatting het eerste tegenpunt. Het was een keurig, laag schot van rechts, dat Koek wel met de vingers kon raken, klemvast echter kreeg hij het niet en de toegeloopen De Vroet kon den bal met een kalm tikje in het doel werken (1-2).

Herhaalde malen kwam hierna Feyenoord het Haagsche doel belegeren en de ADO-achterhoede, steeds krachtig bijgestaan door de middellinie moest alle zeilen bijzetten om meer doelpunten te voorkomen.

Toen kwam aan den anderen kant weer een doelpunt. Van de Beukel kreeg het leder toegespeeld. hij liep even, zette het leder voor en het schot van den vrijstaanden Westhoven. dat direct volgde, was voor Van Male onhoudbaar (1-3).

Vijf minuten voor het einde vergrootte ADO haar voorsprong door een doelpunt, dat op gelijke wijze als het vorige tot stand kwam. alleen ging thans de Feyenoordachterhoede niet geheel vrij uit.

Alsof deze voorsprong nog niet voldoende was, maakte Berg direct na het vierde het vijfde laatste Haagsche doelpunt, nadat de bal over voor het Feyenoord-doel tusschen enkele ADO-spelers had gecirculeerd. Enkele minuten later floot scheidsrechter Van Welzenis het einde van dezen vlotten strijd.

Opstelling der elftallen was:
Feyenoord: Van Male (d) De Groot en v. d. Heide (a); Sinke, Kuppen en v. Heel (m.); Paauwe, Vente. Kantebecn, De Vroet en Smits (v.).
ADO: Koek (d.): Weber en Choufoer (a.); Tap. Kammeijer en Loof (m.); v. d. Beukel, Berg, Westhaven de Heer en v. d. Brugge (v.).