AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-01-2018 09:38:00

ADO won in 2011 voor het laatst eerste duel van kalenderjaar

VVV Venloideale opponent

ADO Den Haag heeft zaterdag tegen VVV een uitgelezen kans om voor het eerst in zeven jaar de eerste wedstrijd na de winterstop weer eens te winnen. Tegen de club uit Noord-Limburg is ADO al acht thuisduels in de eredivisie ongeslagen.

door Yorick Groeneweg

Ongeslagen thuisreeks
Statistieken staven een sportief sterke start van ADO Den Haag in 2018. Neem alleen al de thuisbalans tegen VVV, zaterdag tegenstander in het Cars Jeans Stadion. Tegen geen eredivisieclub is ADO thuis langer ongeslagen dan tegen de Venlonaren: acht wedstrijden.
Drie ontmoetingen werden er gewonnen, vijf eindigden er in een gelijkspel. Eigenlijk is de reeks nog vijf wedstrijden langer, want ook in de eerste divisie kwamen de clubs elkaar de laatste decennia tegen.
De laatste keer dat de Limburgers in de hofstad wonnen was op 22 maart 1978 (1-2). Dat is al zo lang geleden, dat geen speler uit de huidige selectie van VVV toen al was geboren. Sterker, het is maar de vraag of Maurice Steijn op dat moment al bij VIOS was begonnen, want de nu 44-jarige Haagse coach van VVV was destijds 4,5 jaar oud.

Succesjaar
De laatste keer dat ADO Den Haag de eerste wedstrijd na de winterstop won, is alweer zeven jaar geleden. In 2011 werd Heerenveen met 3-1 verslagen. De inmiddels teruggekeerde Lex Immers maakte de derde treffer. Uitblinker bij de ploeg van toen nog John van den Brom was Wesley Verhoek. De triomf was een mooi begin van een succesjaar, waarin ADO Den Haag zich uiteindelijk zou plaatsen voor Europees voetbal.

Vorig jaar begon ADO Den Haag na de winterstop ook tegen Heerenveen, maar in Friesland pakte dat toen een stuk minder uit dan zes jaar eerder. Er werd met 20 verloren. Ook de vijf daaropvolgende wedstrijden gingen allemaal verloren. De horrorstart bleek geen opmaat naar een rampjaar, want nadat Fons Groenendijk in februari aantrad als opvolger van Zeljko Petrovic pakten de Hagenaars in het kalenderjaar 2017 nog liefst 47 punten. ADO eindigde 2016-2017 als elfde en staat inmiddels stabiel in het linkerrijtje.

Haags Kwartiertje
Met zeven doelpunten in de laatste vijftien minuten van wedstrijden, is ADO Den Haag dit seizoen traditioneel het productiefst in het Haags Kwartiertje. ,,Met de veerkracht die we hebben als team, denk ik dat we het heel ver kunnen
schoppen", zei Lex Immers daar eerder dit seizoen over.

Smaakmaker
Als het Haags Kwartiertje bij ADO Den Haag de specialiteit van het huis is, dan is Bjørn Johnsen de smaakmaker. De Noorse spits is met zeven doelpunten topscorer van de nummer 8 van de eredivisie. Van die treffers maakte de 26jarige aanvaller er drie in de laatste vijftien minuten. In Venlo scoorde Johnsen pas in de 93ste minuut.

Statistiekenbureau Gracenote berekende dat dit seizoen alleen PSV-aanvoerder Marco van Ginkel vaker beslissend was in de slotfase. De Chelsea-huurling scoorde al vier keer in het slotkwartier.
Is Johnsen tegen VVV weer trefzeker, dan treedt hij in het spoor van Erik Nevland (ex-FC Groningen) en Markus Henriksen (ex-AZ). Zij zijn deze eeuw de enige Noren die meer dan zeven keer scoorden.

ADO in cijfers

Acht
ADO Den Haag is thuis al 8 duels ongeslagen tegen VVV. Tegen geen andere club in de eredivisie heeft ADO een langere ongeslagen thuisreeks

Zeven
ADO Den Haag won 7 jaar geleden voor het laatst het eerste duel na de winterstop. Tegen Heerenveen werd het in 2011 3-1. Lex Immers maakte de derde

Vijftien
Het Haags Kwartiertje is terug van weggeweest. ADO Den Haag scoorde dit seizoen al 7 keer in de laatste 15 minuten, vaker dan in elk ander kwartier.

Drie
Bjorn Johnsen maakte 3 van zijn 7 goals voor ADO Den Haag in het Haags Kwartiertje. Alleen PSV-captain Marco van Ginkel scoorde vaker in de laatste 15 minuten van wedstrijden.