het vaderland

Datum plaatsing: 02-10-1933 13:52:00

Verdiende overwinning A.D.O. op Haarlem 7-2

A.D.O. heeft gisteren in het Zuiderpark een groote, zij het iets geflatteerde overwinning op de Haarlemse roodbroeken behaald. De cijfers zijn daarom iets geflatteerd, omdat in het veld de ploegen vrijwel aan elkaar gewaagd waren, en de Haarlem-voorhoede bovendien met pech te kampen heeft gehad.

Overigens verdienden de Rood-groenen de overwinning volkomen. Een groot aandeel hierin heeft  de middenlinie, met Breitner als uitblinker, in deze overwinning gehad. Breitner was zonder twijfel de beste speler van het veld.

Na vijf minuten veronderstelt de Haarlem achterhoede, dat De Korte in buitenspelpositie staat hetgeen ons inziens ook het het geval was. Er wordt echter niet gefloten. De Korte zet goed voor en de toeloopende Berg kan gemakkelijk de score openen (1-0). Nadat de Haarlemsche voorhoede eenige malen in den buitenspelval geloopen is, komen de Hagenaars weer in den aanval. Na 10 minuten zet Geitenbeek keurig voor doel, Breitner, die direct achter de voorhoede zit loopt snel toe en scoort met een harden, doch o.i. houdbaren schuiver (2-0).

De partijen gaan den geruimen tijd tegen elkaar op, zelfs is Haarlem wat meer in den aanval. Een goed schot van Verwaal op voorzet van rechts heeft Koek klemvast en even later belandt een schot van Bieshaar tegen den paal. Aan de overzijde kan doelman Kaan op het nippertje een fraai hard schot van W. Tap er uit houden, doch na 23 minuten moet bij zwichten voor een harden schuiver van Berg, van vrij grooten afstand, waardoor hij totaal verrast werd (3-0). Als er een half uur gespeeld is, valt Iseger uit en Breeuwer neemt zijn plaats in, hetgeen geen verzwakking beteekent Na 32 minuten heeft Haarlem eindelijk succes, als de naar binnen geloopen Kammeyer met een fraai schot in den bovenhoek Koek volkomen verrast (3-1)

Kaan houdt er dan kort achtereen twee goede schoten van W. Tap en Geitenbeek uit, en dan is de beurt weer aan Haarlem om aan te vallen. De Roodbroeken hebben echter pech als, in de 36ste minuut, Buisink hard voor de voeten van Van Eembergen wil wegtrappen en daarbij in eigen doel schiet (4-1).

In de tweede helft zien we eerst een snel heen en weer gaand spel, waarvan A.D.O. toch het beste deel deel houdt. Eenige verre schoten op beide doelen hebben niet het gewenschte succes en er worden van weerszijden eenige goede kansen onbenut gelaten. Zoo zien we Verwaal eenmaal, alleen voor Koek staande, hoog over schieten, iets, wat van Eembergen hem aan de overzijde keurig nadoet.

Na 17 minuten maakt W. Tap het leder fraai vrij, nadat de scheidsrechter een onjuiste freekickbeslissing heeft genomen. Tap geeft zee kalm een tikje naar lnaar het midden een de toeloopende Berg brengt met een goed schot den stand op 5-1. Nog geen volle minuut later ts A.D.O. al weer voor de Haarlemsche veste. Berg geeft goed over naar Geitenbeek, en met keurig scherp schot van den vleugel maakt laatstgenoemde het halve dozijn vol (6-1).

Haarlem gaat het dan eens met een gewijzigde opstelling der voorhoede probeeren, doch ook dat helpt niet De schotvaardigheid blijft ten eenen male ontbreken, hoewel de Roodbroeken, ondanks den grooten achterstand den moed niet laten zakken. Eenige corners op het A.D.O.doel brengen ook al geen resultaat voor de gasten, en na een half uur spelens is het alweer AD.O. dat de score weet te vergrooten. Een harde schuiver van W. Tap dreigt voor het doel langs te gaan, Huysmans stopt het leder voor den doelmond doch heeft het daarbij onvoldoende in zijn macht, zoodat de toeloopende van Eembergen slechts voor het inschieten heeft (7-1).

A.D.O. blijft dan eenigen tijd in den aanval en sluit Haarlem totaal in. Toch zit er niet meer dat tempo in van voordien, zoodat de Haarlemsche achterhoüde thans meer tijd heeft de aanvallen te onderbreken.

In de laatste minuut zien we den Haarlemse aanval goed combinerend optrekken. Van Polanen zet keurig voor en met een fraai schot weet Verwaal er 7-2 van te maken, waarmede het einde komt.