Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 03-02-1971 20:10:00

Feijenoord kwam tegen ADO na achterstand net nog tot 1-1

Haagse ploeg legde accent zwaar op verdediging
Nu deed ADO het dan eindelijk ook eens: het accent zwaar op de verdediging leggen. De taktiek van de angst, zegt men soms wel. Een uitdrukking waar wij niet van houden.

door Ir. A. van Emmenes

Wij zouden veeleer geneigd zijn van de taktiek van 't verstand te spreken. De op eigen veld tot dusver ongenaakbare Feijenoord-ploeg wist althans geen raad met dit tegenspel, boekte een toch eigenlijke nietszeggende corner-voorsprong van 14-0, maar moest na rust eerst nog tegen een 1-0-achterstand aankijken, aleer het in de slot-fase, waarin de Hagenaars helemaal niet meer aanvielen, tot de uiteraard verdiende gelijkmaker kwam. De eindstand 1-1 betekende het eerste verliespunt in eigen stadion, dat tot dusver in dit seizoen werd opgelopen.

Men kan zeggen dat het Feijenoord niet mee zat en men kan eveneens vaststellen dat ADO wat meer dan het gebruikelijke aantal overtredingen nodig had om de onophoudelijke reeks Rotterdamse aanvallen te breken. Het waren er welgeteld 19, waartegenover de roodgroenen er zelf maar 9 vrije schoppen mochten nemen. Het water van de zee wast niet weg dat de Feijenoorders lang niet op dreef waren. Of het wel verstandig was Jansen uit het elftal te laten en Samardzic op de rechtsbuitenplaats terug te halen, staat te bezien. Tegen een taktiek als ADO voor deze gelegenheid toepaste — en het was begrijpelijk dat de Hagenaars dat deden — is tempo een belangrijk wapen en dat is nu juist precies de eigenschap, die de technisch begaafde Joegoslaaf mist.

ADO speelde in feite met slechts twee aanvalsspitsen: Aarts en Heijnen. De Zoete speelde uitsluitend verdedigend in een hard werkende en goed spelende viermanslinie, die de weer voortreffelijk spelende Mansveld achter zich wist. Met als laatste sluitstuk doelman Thie, die op een kritiek moment een schitterende redding verrichtte. En nadat de gasten de eerste aanvallen van Feijenoord ten koste van een paar hoekschoppen hadden afgeslagen, kwamen zij met technisch werkelijk niet onverdienstelijk spel tot tegenstoten, die door schoten van Giesen, Aarts en Heijnen werden besloten. Voor zover ze op doel gericht waren, weerde P.G. ze bekwaam af. Nadat Kindvall een doelpunt had gemaakt waarbij hij volgens de grensrechter in buitenspelpositie had verkeerd, kwam het toch meer en meer tot een sprekende meerderheid van de gastheren, maar wat zij onder leiding van vooral de ineens weer goed spelende en zeer actieve Moulijn probeerden, alles stuitte af op de onverbiddelijke muur en soms ook op Thie, die o.a. een fraaie kopbal van Kindvall in de zoveelste corner omzette.

In de tweede helft is het beeld geenszins veranderd en er kwamen weer corners, uit een waarvan Laseroms naast kopte. Maar toen Israël zijn voortreffelijke spel ontsierde door een nodeloze solo, waarbij hij de bal kwijt raakte, nam ADO de aanval over, Schoenmaker plaatste naar Giesen, die vrij voor doel verscheen en P.G. kreeg geen enkele kans (0-1). Dat gebeurde in de elfde minuut en meteen daarop kreeg Aarts een kans, waaruit hij over de lat schoot. Feijenoord kwam terug, onstuimiger dan ooit. Kindvall schoot in een hevige scrim-mage hoog over het doel, een prachtige omhaal van Geels stelde Thie tot
de redding van de dag in staat en toen kregen de ADO-ers zowaar nog twee kansen. In beide gevallen nam de inmiddels voor Aarts ingevallen 18-jarige Korevaar een behoorlijke scoringspositie in. Eerst werd zijn hoge schot goed door P.G. gestopt en later schoot hij van dichtbij tegen de paal. Intussen was Israël, pogend te redden wat er nog te redden viel, mee naar voren gegaan en hij was het die in de 34ste minuut de aanval inleidde, waaruit de gelijkmaker ontstond. Hij bracht de bal snel op, plaatste naar Geels op de rechtsbuitenplaats en diens voorzet werd door Kindvall ingeknald (1-1).

In de resterende minuten is het uitsluitend aanvallen en verdedigen geweest. Een hard rechts schot van Moulijn stuitte op een verdediger af en toen na de veertiende corner kort voor het einde de bal voor de voeten van Romeijn kwam, hing de winnende treffer toch nog in de lucht. Zijn kogel belandde echter tegen de lat en even later konden elf dolgelukkige ADO-ers het strijdperk verlaten.

FEIJENOORD: Pieters Graafland , Romeijn, Israël, Laseroms, Veldhoen, Wery, Van Hanegem, Samardzic, Kindvall, Geels, Moulijn.