Datum plaatsing: 19-08-2017 19:57:00

Verslag en foto's AZ - ADO Den Haag

Zaterdagavond speelde ADO Den Haag de eerste uitwedstrijd van het seizoen tegen AZ.

ADO Den Haag trainer Fons Groenendijk kon nog geen beroep doen op verdediger Nick Kuipers die deze wedstrijd zijn 2e duel van 3 weken schorsing uitzit. Daarentegen had hij wel Wilfried Kanon tot zijn beschikking. Kanon tekende afgelopen week een verlenging van zijn contract voor 5 seizoenen. Kanon trainde al gewoon mee bij ADO Den Haag en mede daarom besloot Groenendijk met Kanon in de basis te starten, waardoor Bas Kuipers op de bank belandde. Daar kan ook Edouard Duplan plaatsnemen, omdat de trainer de voorkeur gaf aan Melvyn Lorenzen.

Het Haagse elftal dat het mooie geel/groene uittenue droeg, begon goed aan de wedstrijd en daardoor was er zeker het eerste kwartier aantrekkelijk voetbal aan beide kanten te zien. In de achtste minuut was de eerste echt kans voor ADO. Lorenzen leek de bal, toen doelman Bizot te ver was uitgelopen,  in de touwen te kunnen schieten, maar Vlaar redde de bal van de doellijn.
Even later was er kansen voor Johnsen en Beugelsdijk, maar keeper Bizot wist zijn doel schoon te houden.
Kanon kreeg in de 18e minuut na een overtreding op Dos Santos wel heel gemakkelijk de gele kaart voorgehouden door scheidsrechter Makkelie. AZ kwam na de fase beter in het spel en had ook nog het voordeel dat Kanon tien minuten later zijn tweede gele kaart en dus rood in de wacht sleepte, doordat hij en Vlaar in de 16 meter aan elkaar bleven hangen, waarna Vlaar wel heel gemakkelijk naar de grond ging. Aanvoerder Meijers protesteerde bij de scheids en kreeg daarop geel wegens praten. Makkelie legde de bal op de stip en Weghorst wist de penalty goed te benutten: 1-0. ADO was geknakt en kwam er in het laatste kwartier van de eerste helft niet meer aan te pas.

Beide ploegen kwamen na de rust ongewijzigd het veld in. Trainer Fons Groenendijk bracht in de 57e minuut Elson Hooi in voor Lorenzen. AZ wist de man meer situatie in de tweede helft goed te benutten en wist kans op kans te creeren. Dankzij het goede werk van keeper Robert Zwinkels bleef de stand nog lang 0-1 en was er voor de geelgroene formatie toch nog op hoop op de gelijkmaker.  Maar die zat er niet meer in nadat Til in de 70e minuut uit een (dubieus gecreerde) corner zijn ploeg op 2-0 voorsprong zette. Tien minuten voor tijd wisselde Groenendijk Becker voor Duplan en Ladan voor Johnson, maar het mocht niet meer baten. In de laatste minuten waren er vanuit corners nog kansen voor Duplan en Bakker, maar de Alkmaarse keeper hield zijn doel schoon.

ADO Den Haag wacht na de thuiswedstrijd vorig week tegen Utrecht en deze wedstrijd nog op punten én op doelpunten. Dan moet het volgende week maar gebeuren als ADO Den Haag op zaterdagavond thuis tegen Heerenveen speelt!