support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 03-10-1990 13:01:00

'FC Den Haag treft geen blaam'


Bestuur kansloos tegen listen en trucs van supporters.


door Gijsbert Spierenburg
 
 
Hans Melser, chef de bureau van FC Den Haag, is overtuigd van het goede gedrag van het merendeel van de 99 supporters aan wie hij de hoofdtribunekaarten vak A heeft verkocht voor de wedstrijd PSV-FC Den Haag (4-0) van afgelopen zondag. "Voor 97 van de 99 durf ik mijn hand in het vuur te steken."
 
De kaarten zijn verkocht aan familieleden van de spelers, aan aanhangers die dagelijks de training in het Zuiderpark bijwonen en aan supporterss van wie bekend is dat ze 'absoluut geen onrust veroorzaken'. De meesten kent Melser zelfs met naam en toenaam. 
 
 
Chef de bureau Melser is gisteren door voorzitter Werkhoven ter verantwoording geroepen, na beschuldigingen van de Eindhovense burgemeester Van Kemenade, dat zondagmiddag in het Philips stadion zogenaamde risico-supporters uit Den Haag over hoofdtribunekaarten vak A bleken te beschikken. Deze waren afkomstig uit het pakket dat PSV het FC Den Haag-bestuur op verzoek had toegestuurd. De kaarten zouden uitsluitend zijn bestemd voor sponsors, relaties en business seathouders van de Haagse club. Tijdens het duel zorgden deze Haagse supporters voor grote overlast, er moesten zelfs arrestaties worden verricht.
 
 
Pappenheimers
Melser kent zijn pappenheimers, zegt hij. "Slechts over een paar supporters heb ik mijn twijfels. In zoverre dat ik twee kaartjes heb verkocht aan twee wat oudere mensen, die ze in principe misschien weer doorverkocht zouden kunnen hebben. In theorie zouden ook vrienden of kennissen van de spelers in vak A iets gedaan kunnen hebben. Dat kan. Hoewel de spelers door ons telkens weer op het hart wordt gedrukt dat de kaarten onder geen voorwaarde in handen van de raddraaiers mogen komen. Ik moet zeggen, we hebben er op de hoofdtribune twee bij zien zitten, van wie wij dachten: hoe komen júllie in godsnaam daar?"
 
 
Onder de vaste afnemers van de chef de bureau bevindt zich ook de penningmeester van de supportersclub, die dit keer vier kaartjes vak A afnam. "Vroeger was dit een wilde jongen, maar hij is wat ouder geworden, is getrouwd, heeft kinderen dus ik durf het nu wel aan met hem. Na afloop heb ik hem in Eindhoven nog zien lopen. Ik heb duidelijk de indruk dat zijn wilde haren er af zijn. Hij is mijns inziens niet meer uit op een rel", aldus Melser. 
 
Elf Haagse suporters zijn zondag wegens openbare geweldpleging één nacht ingesloten geweest. Ze werden tijdens de wedstrijd op de hoofdtribune van hun kuipstoeltjes gelicht.
 
 
Vuur
Eén van hen toonde Melser gisteren, bij terugkeer in het Zuiderpark, zijn kaartje, het was er één van vak C. Melser: "Van PSV heb ik geen kaarten vak C gehad. Daarvoor ben ik dus niet verantwoordelijk. Deze knaap, die tot maandagavond op het hoofdbureau van politie in Eindhoven had vastgezeten omdat hij in een café een toiletpot had gesloopt, had veertig á vijftig kaarten vak C opgekocht bij diverse sigarenwinkeliers in Eindhoven. Hij had er een gezellig dagje Eindhoven van gemaakt en de kaarten vervolgens in Den Haag met wat winst doorverkocht aan mensen die tijdens de wedstrijd voor wat vuur op de tribunes kunnen zorgen." 
 
 
FC Den Haag distantieert zich nadrukkelijk van deze supporters. Melser: "Met de bestuursleden van FC Den Haag zat ik zondag vlak achter deze mensen van vak C. Maar op een gegeven moment zag ik ze niet meer. Ik zag ze terug toen ze door de ME in de boeien werden geslagen. Het is moeilijk te bewijzen, maar het is best mogelijk dat deze mensen zich tijdens de wedstrijd ook hebben opgehouden in vak A, zodat daardoor de indruk bestaat dat het kaartje van ons afkomstig is. Toen Danen de strafschop moest nemen, liepen er een heleboel via het looppad een ander vak in. Het kan zijn dat er in het tumult na de gemiste sgtrafchop op dat moment een paar in vak A zijn terecht gekomen. In het pad voor de tribunes werd regelmatig door mensen heen en weer gelopen. Vooral na de rust toen de controle niet zo intensief meer was."
 
 
Vaste afspraken
Met PSV bestaan ten aanzien van de kaartverkoop sinds jaar en dag vaste afspraken. Namens FC Den Haag is het alleen chef de bureau Hans Melser die in Eindhoven tribunekaarten kan bestellen. "Ik ben verantwoordelijk, dus is het logisch dat voorzitter Werkhoven mij om opheldering vraagt. Ik heb hem de lijst laten zien. Ik heb hem zwart op wit kunnen aantonen aan wie ik de kaarten heb verkocht."
 
 
"FC Den Haag treft geen blaam." Dit zegt Cees te Gussinklo, coördinator van de supportersclub Midden-Noord. Hij weet uit ervaring via welke listen de Haagse supporters bij wedstrijden aan toegangsbewijzen komen. "Het zijn slimmeriken die zich van allerlei trucs bedienen. Ze bieden mensen op straat geld als die bereid zijn in het stadion voor hen kaarten te kopen. En wat te denken van de Haagse soldaten die in Oirschot zijn gelegerd. Het is bekend dat die ook altijd wat regelen voor hun vrienden of kennissen in Den Haag."
 
Te Gussinko was gisteren voor een werkbezoek in Eindhoven bij zijn collega van PSV. Zijn mening is duidelijk: "Er bestaat een groep mensen in Den Haag die niet behoort tot de harde kern van de supporters, maar die altijd met eigen vervoer naar uitwedstrijden reist. Via trucs komen ze aan kaartjes, daardoor is de ellende zondag ontstaan en niet door de verkoop van kaarten door FC Den Haag. PSV zal het ontkennen, maar FC Den Haag gaat absoluut vrijuit."
 
 
Bestuurslid Dick van der Toorn Vrijthoff van FC Den Haag: "Wij zullen ons vandaag beraden over eventueel tegen Van Kemenade te ondernemen stappen. Een rectificatie in de vorm van een openlijk excuus lijkt daarbij toch wel het minste."