Haagsche Courant

Datum plaatsing: 29-08-1988 12:10:00

FC Den Haag faalt in afwerking

FC Den Haag kan het alleen zichzelf verwijten dat het tegen SC Cambuur een 2-0 nederlaag leed. Het speelde in feite een halve wedstrijd.

Door Dennis Mulkens

Alleen voor rust zag men overtuigende acties en momenten van groot zelfvertrouwen die herinneringen opriepen aan de ontmoeting van afgelopen woensdag tegen Telstar, maar daarna was de ploeg van Co Adriaanse leeg en nog slechts lijfelijk in Leeuwarden aanwezig. FC Den Haag faalde vooral in de afwerking en dat deed Cambuur juist niet.

In de eerste helft zette FC Den Haag Cambuur-doelman Fred Grim flink onder druk met spetterende schoten van Ron de Roode en de goed spelende Marin Jol en twee kopballen van Heini Otto. Tegenover die gemiste kansen stelde Ype Anema na een counter tien minuten voor rust met een gemikte, maar niet al te harde kopbal een tegentreffer.

Die domper zorgde er voor dat FC Den Haag na de rust niet meer in haar spel kwam. De opmerking van Co Adriaanse, dat SC Cambuur toen de verdedigende stellingen opzocht en het moeilijk zoeken was naar een gaatje, sneed hout. Maar dat de trainer óók over die laatste 45 minuten nog vol lof was, deed merkwaardig aan. Adriaanse neemt zijn spelers tegenover de buitenwereld gaarne in bescherming. Een dag na de wedstrijd worden bij de nabespreking in het Zuiderpark vervolgens kritische noten gekraakt.

Blessure
FC Den Haag begon de wedstrijd in aanvallend opzicht overigens als een licht gewonde en eindigde als een kreupele. Harry van der Laan zat op de tribune zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Leo Schellevis gaf al na twintig minuten aan dat hij gewisseld wilde worden omdat zijn oude buikspierblessure opspeelde. Schellevis won niet één sprintduel - juist zijn grote kracht - en werd pas tijdens de rust vervangen door Marco van Alphen. Die daarmee na lange tijd zijn rentree in de basis maakte. Ron de Roode werd vervolgens als voorste spits geposteerd, maar uitgerekend hij moest ook het veld ruimen. De Roode begon al met een pijnlijke enkel. Amateur Peter Wubben verving hem. Hij zag nog zelfs een treffer afgekeurd om duistere redenen, maar daar tegenover stond dat scheidsrechter Egbertzen ook niet moeilijk deed toen Rontberg in het strafschopgebied Dick Bults onheus bejegende.

Extra spits
"Als drie van de vijf aanvallend ingestelde spelers wegvallen, dan is het niet vreemd dat je moeilijk tot scoren komt", aldus Adriaanse, die Heini Otto in het laatste kwartier als extra spits liet opereren. "Al hebben we natuurlijk in die eerste helft tóch kansen vermorst. Dat kun je de ploeg verwijten."

In voetballend opzicht was Adriaanse wél heel tevreden, al klonk dat gezien die matige tweede helft (met nog geel voor Rontberg) wat vreemd. "Ik heb zo'n acht eredivisieploegen gezien tot nu toe. En FC Den Haag heeft de meeste klasse", vond de weer irritant uit de dug-out springende Cambuur-trainer Popovics, die overigens in de laatste minuut Carlo de Leeuw na een schitterende solo 2-0 zag maken. "Wij hebben beter voetbal gespeeld. Aan het einde van de rit maken we wel de bealans op. Want de best voetballende ploegen promoveren", zei Adriaanse daarop. Die daarmee op z'n minst suggereerde dat hij van FC Den Haag toch hoge verwachtingen heeft.