support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 8 6 1 1 19
2 ADO 8 4 3 1 15
3 EMM 8 4 3 1 15
4 VVV 8 4 2 2 14
5 GRA 8 4 2 2 14
6 GRO 8 4 1 3 13
7 CAM 8 4 1 3 13
8 JPS 8 4 1 3 13
9 EIN 7 2 5 0 11
10 WII 7 3 2 2 11
11 DOR 8 2 5 1 11
12 JAZ 8 3 2 3 11
13 JUT 7 3 1 3 10
14 HEL 8 3 1 4 10
15 DBO 8 3 0 5 9
16 MVV 7 2 1 4 7
17 NAC 7 2 1 4 7
18 TOP 7 1 1 5 4
19 TEL 8 1 1 6 4
20 JAJ 8 0 2 6 2
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 13-08-1959 19:59:00

Arsenal geeft ADO een geduchte voetballes


Haagse buitenspelval voorkwam hogere score
Voor naar schatting 15 toeschouwers heeft ADO gisteravond in het Zuiderpark van Arsenal tegen welke ploeg Sparta het zaterdagavond in Rotterdam tot een 2-2 gelijkspel spel vermocht te brengen een geduchte voetballes gekregen


Met niet minder dan 0-7 wonnen de in rode shirts met witte mouwen gestoken Engelsen die zich na een niet-onverdiensteiijke start van onze stadgenoten over alle linies superieur toonden en met nog veel hogere cijfers zouden hebben gezegevierd indien de Haagse defensie niet zo vaak de buitenspelval spelval zou hebben opengezet.  Zowel voor als na rust moest scheidsrechter Bronkhorst uit Velp herhaaldelijk wegens offside-positie van een der Arsenal-voorwaartsen het spel onderbreken.  Ware dit niet het geval geweest het publiek zou nog meer hebben kunnen genieten van de technische capaciteiten van de Engelse profs bij wie linksbinnen Bloomfield (10) en stopper Mel Charles (5) - een broer van de befaamde Charles- zowel in letterlijke als in figuurlijke zin met kop en schouders boven hun medespelers uitstaken.


Veel zwakke punten in ADO-team

Tegenover het vaak geraffineerde spel van Arsenal wiens spelers de techniek tot in de perfectie onder de knie bleken te hebben maakte ADO - de eerste tien minuten dan uitgezonderd- een zwakke indruk.  De ploeg waarin, naar mate de score ging stijgen, de onderlinge verstandhouding veel te wensen over begon te laten, ging vooral mank aan een hechte defensie doordat dat de dekking onvoldoende werd verzorgd en men in snelheid te kort schoot.
 

Vaak werd men van het kastje naar de muur gestuurd tot grote hilariteit van de toeschouwers die na een kwartier tot de ontdekking kwamen dat er herhaaldelijk grote gaten vielen in de Haagse verdediging ging waarin Kleindijk in het stuk vrijwel niet voorkwam Haak -hoewel actief- zich telkenmale aan slecht afgeven van de bal bezondigde stopper Jans (gebrek aan techniek) onvoldoende opereerde doelman Oostrum ook al geen grote indruk maakte en eigenlijk alleen Cock Clavan af en toe goede dingen deed.


Ook de voorhoede schonk geen bevrediging Vreken gooide geen hoge ogen Schuurman -al deed hij nog zo zijn best - evenmin terwijl de zeer werkzame Timmer als midvoor voor te klein van stuk bleek om de lange robuuste Charles voor moeilijke problemen te kunnen plaatsen.
 
Mick Clavan die na de rust veel te weinig in het spel werd betrokken gaf er toen de brui aan. En alleen Theo Timmermans die meermalen toonde ondanks zijn leeftijd nog altijd heel wat in zijn mars te hebben zwoegde tot het bittere einde de. De strafschop welke hij ver in de tweede helft wist te forceren had hij echter niet mogen missen.


Goed begin
Het liet zich aanvankelijk voor ADO geheel in het wit gekleed niet ongunstig aanzien. Direct na de aftrap werd Theo Timmermans even buiten het strafschopgebied ten val gebracht. Uit de vrije schop plaatste Schuurman de bal naar Timmer die tegen een Engelsman aanschoot. Even later drong de Haagse voorhoede het spel open houdend zó  gevaarlijk door dat de Arsenal-verdediging slechts ten koste van een corner redding kon brengen. Deze leverde echter niets op hetgeen óók het geval was met nog twee hoekschoppen die kort daarop volgden. Nóg bleef ADO nadien op het gladde veld een meerderheid aan de dag leggen totdat- de gasten waren intussen al meermalen in de buitenspelval gevlogen- na een kwartier het keerpunt kwam.
 
Doelpunten aan de lopende band
Groves de Arsenal-rechtsbinnen en -aanvoerder werkte zich toen op onnavolgbare wijze door de Haagse se defensie en plaatste ten slotte de bal afgemeten voor de voeten van de midvoor van het Schotse elftal, Herd, die het net achter Oostrum deed trillen (0-1). Van dat moment af hebben de gasten die kennelijk de opdracht hadden gekregen tot een beter resultaat te komen dan in Rotterdam het spel niet meer uit handen gegeven. In de 18e minuut drong Groves andermaal door Oostrum kon na diens inzet de bal niet onder controle krijgen waarna Herd ook nummer twee op zijn naam bracht (0-2) ADO zakte in en Arsenal fraai combinerend vooral over rechts waar Clapton op de vleugel een grote snelheid ontwikkelde kon het heft geheel en al in handen nemen.

Rechtsback Wills loste van grote afstand een keiharde schuiver die buiten bereik van Oostrum tegen de voet van de paal ketste, maar na een korte opleving in de Haagse gelederen werd het niet lang daarna toch 0-3. Dit gebeurde nadat bij de Engelsen rechtshalf Ward (4) wegens een blessure was uitgevallen Groves verhuisde toen naar de middenlinie en invaller Barnwell werd rechtsbinnen
Het was deze reserve die na ruim een half uur aan een langdurige belegering van het ADO-doel nadat een schot van de voortreffelijk spelende Bloomfield was gestopt een einde maakte door hard in te schieten.
Tot overmaat van ramp schoot Cock Clavan in eigen doel (0-4)    

Razendsnelle Haverty
Onmiddellijk na de hervatting toen bij Arsenal linksbuiten Henderson vervangen was door de razendsnelle Haverty die de bewondering van het publiek opwekte gleed Bloomfield langs verscheidene tegenstanders hetgeen 0-5 betekende. Toen bliezen de profs wat stoom af waardoor ADO enkele aanvallen kon opzetten, doorzetten van Cock Clavan op links leidde tot een kans voor de vrijstaande Timmer wiens schot door Standen echter tot corner werd verwerkt.

Even later bracht linkshalf Doherty redding in een moeilijke situatie maar toen deze speler zich in de 19e minuut jegens Theo Timmermans die zich door de Arsenal-defensie had gewerkt aan haken bezondigde leek het er dan toch op dat ADO ten minste de eer zou redden. Timmermans schoot de penalty echter naast.
 
Arsenal gooide er toen weer een schepje op Bloomfield gaf in de 21e minuut andermaal van zijn grote balmeesterschap blijk plaatste het leder naar de geblesseerde en slechts op halve kracht spelende Barnwell die Clapton in vrije positie zag.  Een schuiver die ons overigens niet onhoudbaar leek van deze rechtsbuiten buiten bracht 0-6 op het scorebord en in de 33e minuut zorgde Haverty voor 0-7 een doelpunt dat voorkomen men had kunnen worden als Oostrum zich op de bal had geworpen.