support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ZWO 22 17 2 3 53
2 HER 22 15 2 5 47
3 EIN 22 11 6 5 39
4 ALM 23 12 3 8 39
5 VVV 23 10 6 7 36
6 MVV 22 10 5 7 35
7 JAZ 23 10 5 8 35
8 RJC 23 10 4 9 34
9 WII 22 9 6 7 33
10 TEL 23 8 8 7 32
11 NAC 23 9 4 10 31
12 JPS 23 8 6 9 30
13 ADO 23 7 7 9 28
14 GRA 23 7 6 10 27
15 DOR 23 7 5 11 26
16 JAJ 22 5 9 8 24
17 DBO 23 7 2 14 23
18 HEL 23 6 4 13 22
19 TOP 23 6 3 14 21
20 JUT 23 4 5 14 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 29-03-1989 12:22:00

Het grote gelijk van het duo Co Adriaanse - Rene Notten


"Een vervanger kan bij FC Den Haag moeiteloos worden ingepast"


bron: Weekblad NU

 

Standvastigheid en onvervaard handhaven van principes door de technische staf liggen ten grondslag aan de opzienbarende opmars van FC Den Haag, dat na een weinig imponerend begin groeide naar een positie in de top van de eerste divisie.
 
Na de eerste zes, zeven wedstrijden 'sierden' spandoeken de tribunes. Daarop werd het vertrek geëist van trainer Co Adriaanse en wenste de 'harde kern' dat een spits zou worden aangetrokken.
 
Nu zegt René Notten, de assistent van Adriaanse: "Gezien die spandoeken had je van spelconcept kunnen veranderen. Maar we hebben vastgehouden aan de stijl die we van het begin af voor ogen hebben gehad en die, zo blijkt, tot succes heeft geleid. Je hoort niemand meer om een andere wijze van spelen roepen. Van de eerste selectie tot en met het derde team wordt gespeeld en getraind op dezelfde manier. Daarom kunnen we ook moeiteloos een vervanger inpassen, die kwalitatief wat minder kan zijn, maar precies weet wat zijn taak in de ploeg is."
 
 
"Thuis zat een vrouw met drie kinderen"
We, zoals Notten in het meervoud spreekt, slaat op de hoofdtrainer en hemzelf, een tandem dat dezelfde ideeën heeft en die ook uitvoert, wat er ook mag gebeuren. Co Adriaanse haalde René Notten destijds naar PEC Zwolle, en toen hij vertrok, stelde ook Notten zijn functie ter beschikking. "Ik wilde niet over de rug van Adriaanse een succes behalen, dus ging ik ook weg. Maar ik nam wel een groot risico want thuis zaten een vrouwe en drie kinderen en ik was werkloos. Adriaanse trouwens ook."
 
 
Speelstijl
Toen kwam FC Den Haag en Adriaanse drong er op aan dat ook Notten zou worden gecontracteerd. Zo gebeurde. FC Den Haag wist precies wat het in huis had gehaald, want beiden verklaarden de bij PEC ingestelde speelstijl ook in Den Haag te zullen hanteren. Co Adriaanse (41) had zich tevoren terdege op de hoogte gesteld. "Ik was zeven keer naar het eerste gaan kijken, een keer naar het tweede omdat het daarna uitgespeeld was en een paar maal naar het derde. Voorts had ik gesproken met iedereen die bij en rond FC Den Haag betrokken was: bestuur, medische staf, iedereen. Ik wist dus waaraan ik begon, FC Den Haag ook."
 
 
Publiek
Dat was het uitvoeren van deze opdracht: attractief voetbal spelen zonder de 'eis' dat promotie moest worden bewerkstelligd. Aan het eerste is voldaan, het tweede zou kunnen. "Het enige dat ontbreekt, is het publiek en de ploeg verdient het dat er meer toeschouwers komen", aldus Adriaanse. Het merkwaardige is dat de tribunes bij uitwedstrijden goed gevuld zijn. Elders in het land wil men FC Den Haag zien spelen. De club is ook op allerlei fronten in de achting gestegen en is een trekpleister in de eerste divisie. Dankzij de standvastigheid van het duo Adriaanse-Notten, waarbij Marc Wotte, de trainer van 'het derde' zich heeft aangesloten want ook daar wordt volgens hetzelfde principe gespeeld. 
 
 
Overrompelen
Adriaanse: "In het begin speelden we bepaald niet slecht. Tegen Excelsior thuis waren we veel sterker maar scoorden we niet. Uit tegen Cambuur idem, maar één uitval van Cambuur en het was gebeurd. Maar we waren, en zijn, ervan overtuigd dat we met ons speltype goed zitten. We overrompelen als het ware de tegenstander met ons jagen. Er wordt wel gezegd dat we maar één speltype kunnen spelen. Ik vind het al heel wat als je dat beheerst en consequent kunt uitvoeren. Kun je twee stijlen spelen, zoals KV Mechelen, dan ben je een topclub."
 
 
"Je vecht voor een goal"
René Notten (39), met een fraaie voetbalcarriere van twintig jaren achter de rug bij FC Twente, Ajax en Feyenoord (in hun toptijd) en wat Belgische, Duitse en vaderlandse clubs om af te bouwen, constateert dat FC Den Haag wel eens wil terugvallen. "Maar dat is een vorm van verzadiging. Je vecht voor een goal en als je die hebt, relax je als het ware. De tegenstander doet het juist andersom. Een goal tegen, dat moeten we recht trekken, en ze gaan er tegenaan. Het is overigens typerend, dat elke tegenstander waar we een goede wedstrijd tegen spelen, zegt: "Dit was onze slechtste wedstrijd". Nee, wij hebben de tegenstander niet in zijn spel laten komen en dat is onze verdienste. En we kennen geen angst, voor welke tegenstander ook."
 
 
Altijd goed
Nuchter en reëel heeft de tandem FC Den Haag opgebouwd. Adriaanse: "Conditie, sfeer en discipline staan los van kwaliteit, dus die kunnen altijd goed zijn. Daaraan hebben we gewerkt, en verder aan de inzet. Dan moet je wel eens maatregelen nemen. Dat doen we ook. We straffen een speler die tóch zaalvoetbal heeft gespeeld, tegen de afspraak, een speler die kritiek heeft geloosd op de medische staf, een die te weinig inzet toont. Ze worden teruggezet, maar dat vertroebelt de sfeer niet. 
 
 
"Elke wedstrijd wordt op video opgenomen"
Het is eigenlijk zo dat we elkaar coachen. Elke wedstrijd wordt op video opgenomen. De technische staf - het bestuur laat ons het technisch beleid volkomen invullen maar we moeten wel marktgericht denken, dus het publiek wat bieden - bekijkt en bespreekt die opnamen. Maar ook de spelers zien ze en dan wijzen ze elkaar op minder goede of onjuiste zaken. In de geest van 'als jij dat niet had gedaan, zou ik niet in de moeilijkheden zijn gekomen'. Ze corrigeren elkaar, dus coachen elkander."
 
 
Fundament
Het is voorts opvallend dat FC Den Haag nog nooit met hetzelfde team heeft gespeeld. Blessures - "ongelukjes bij de training maar geen gevolg van onze stijl van spelen" - en schorsingen zijn de oorzaak. Maar doordat iedereen hetzelfde patroon kent, heeft dat weinig gevolgen. Adriaanse: "Door alle spelers wordt hetzelfde getraind en gespeeld. Dus dezelfde ingooi, dezelfde corner, dezelfde code. Als iemand twee vingers opsteekt, weet heel FC Den Haag wat dat betekent, van de top tot en met het derde team. We zijn volop bezig een fundament te leggen.
 
 
"Otto, Lems en Danen willen voor geen geld weg"
Er is contact met HVB-clubs en we hopen tot overeenstemming te komen en talenten te kunnen binden aan FC Den Haag. Dan is de toekomst verzekerd, want in Den Haag en omgeving loopt enorm veel talent. Kijk maar eens wat naar elders is vertrokken. Het is natuurlijk niet leuk als je een goede speler kwijtraakt aan een amateurclub. Maar ten eerste vind ik dat je nooit een speler in zijn ontwikkeling mag stoppen en ten tweede raak je hem toch kwijt, is het niet aan FC Den Haag dan aan een andere club. En als een amateurbestuurder een echte Hagenaar is, gunt hij de FC die speler en zal ie niet tegenwerken."
 
 
De tandem, die gerust mag worden uitgebreid tot een trio, met Wotte erbij, heeft kunnen vaststellen dat verscheidene spelers bij FC Den Haag opvallend zijn gegroeid. Zo een is Tsjin-Asjoe die via LENS en RVC bij FC Den Haag terecht kwam. Dat zijn spelers als Charité, Gentile, afkomstig van de landelijke jeugd. En Adam, Danen, Van Oosten, Schellevis, die vanuit de tweede selectie doorstootten. 
 
 
Adriaanse-Notten zitten niet langer verlegen om een lofzang maar de conclusie waar niemand omheen kan, is dat ze met hun concept succes hebben "al zullen we best nog wel een keer uitglijden", aldus Adriaanse, die het vermogen bezit zich onvoorwaardelijk neer te leggen bij iets wat niet mogelijk blijkt.
 
"FC Den Haag telt vijf fullprofs, de rest is semiprof en een deel, wat dat is geen vetpot, werkt niet en gebruikt die status als investering voor de toekomst. Die willen dus hogerop, bewust. We kunnen als technische staf geen grote bedragen uitgeven. Van de Laan, Tsjin-Asjoe en Edwin Post kostten bij elkaar negenendertig mille. Remco Boere, Joop Lankhaar werden voor veel meer verkocht en Karel Bouwens werd verhuurd aan Haarlem dat hem financieel meer kon bieden dan bij ons mogelijk was. Ik dacht dat het geld, dat was overgehouden aan verkoop, geïnvesteerd kon worden maar dat bleek niet zo te zijn. Daar zit echter ook een positieve kant aan: geen geld, dan moet je met haagse jongens werken."
 
 
Met zeven keer trainen per week, een hechte groep, een door elke tegenstander gevreesde inzet en de mengeling van routine en leergierige jeugdigen, heeft FC Den Haag zich opzienbarend gemanifesteerd in de eerste divisie. Het gevolg: er staan spelers in de belangstelling bij anderen. Adriaanse: "Maar Otto, Lems en Danen willen voor geen geld weg. Ze kregen aanbiedingen. We hebben drie aanvragen om kledingsponsor te mogen worden voor volgend seizoen. Dat kan niet want het contract met Favoriet, een verhuurbedrijf van Hi-Fi-apparatuur met 160 vestigingen in ons land, heeft een driejarig contract. Overigens doet directeur Piet Bloemink erg veel voor FC Den Haag en dan mag ik de medische staf en zeker Loek van Driel, begeleider eerste team en spil om wie alles draait, niet overslaan. Maar we kijken verder. Rob Wijnstok komt met ingang van het volgende seizoen in part-time dienst voor de scouting, die hij samen met Jan Vos doet. Zo'n taak moet je niet op de schouders leggen van trainers. Die zijn immers passanten en verdwijnen na verloop van tijd."
 
 
Tevreden
Adriaanse en Notten hebben tot en met het volgend seizoen een contract. Notten hoopt te worden uitverkoren voor de cursus coach betaald voetbal. Adriaanse: "Dan bestaat de kans dat onze samenwerking ten einde is, als hij zelf aan de slag kan. Maar dat is van later zorg. We wijden ons nu aan de opdracht aantrekkelijk voetbal te spelen voor het publiek. Dat staat centraal. We prberen de spelers er van te doordringen dat ze de aartiesten van de groene mat zijn. Ze moeten zich spiegelen aan een Lee Towers, een André van Duin, diehet publiek ook bieden waar het om vraag. En heel vaag is gezegd dat we best een periode'tje mogen pakken", zegt hij bescheiden. (René Notten resoluter: "We zetten het vizier zelfs op promotie.")
 
 
"Enfin, we zijn al acht keer op de tv geweest en dat is veel voor de eerste divisie. iedereen kan tevreden zijn. Het publiek dus ook. Maar dat moet groter worden. Heus, de jongens verdienen het, want ze doen er alles aan om aantrekkelijk en spectaculair voetbal te presenteren. Als ze elders in het land daarvoor waardering hebben en de tribunes vullen, moet dat in Den Haag toch ook zeker kunnen..."