support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 8 6 1 1 19
2 ADO 8 4 3 1 15
3 EMM 8 4 3 1 15
4 VVV 8 4 2 2 14
5 GRA 8 4 2 2 14
6 GRO 8 4 1 3 13
7 CAM 8 4 1 3 13
8 JPS 8 4 1 3 13
9 EIN 7 2 5 0 11
10 WII 7 3 2 2 11
11 DOR 8 2 5 1 11
12 JAZ 8 3 2 3 11
13 JUT 7 3 1 3 10
14 HEL 8 3 1 4 10
15 DBO 8 3 0 5 9
16 MVV 7 2 1 4 7
17 NAC 7 2 1 4 7
18 TOP 7 1 1 5 4
19 TEL 8 1 1 6 4
20 JAJ 8 0 2 6 2
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Leidse Courant

Datum plaatsing: 30-05-1986 19:59:00

FC Den Haag via Veendam de eredivisie in


Het publiek kan er geen genoeg van krijgen, maar FC Den Haag is duidelijk aan het eind van zijn Latijn. Vanaf de allereerste speeldag voert de ploeg van trainer Rob Baan de ranglijst aan van de eerste divisie.


en zal die positie hoogstwaarschijnlijk ook niet meer afstaan voordat de laatste wedstrijd van dit seizoen is gespeeld.
Op die manier werd de eerste periodetitel binnengehaald, het nationale record van tien opeenvolgende overwinningen werd verbeterd en gisteravond volgde dan de logische promotie naar de eredivisie. Door een nipte 1-0 zege op Veendam werd Den Haag onbereikbaar voor de concurrentie. Het elftal is na 29 wedstrijden nog steeds onregeslagen. maar moest gisteravond (bijna) de tol betalen voor het week in week uit verdedigen van die status. Den Haag speelde zijn slechtste wedstrijd van het seizoen, en dat voor de slaperige ogen van maar liefst 15.000 fans die op Het Feest waren afgekomen.

Dat feest werd dan maar vlak voor en direct na afloop van de trieste ontmoeting gevierd. Vier minuten voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Niet stroomden honderden supporters het veld op om de spelers van FC Den Haag op de schouders te nemen. Pas na vele dringende verzoeken van de stadionspeaker kon het duel alsnog worden Voltooid. Toen nam de Haagse aanhang pas echt     massaal bezit van het veld en de catacomben van het stadion. Het duurde bijna een uur voordat de laatste verdwaalde supporter uit de kleedkamers en kantoren waren verdereven

"Dit zijn emotionele momenten voor me", stamelde een duidelijk ontroerde FC Den Haag-voorzitter en geldschieter Dé Stoop in een tropische kleedkamer. "Mooier nog dan wat ik ooit bij FC Amsterdam heb mee gemaakt. Het voetbal in Den Haag leeft weer, ik ben blij dat ik daar mijn steentje aan bij heb kunnen dragen".

Rob Baan, volgend seizoen als trainercoach werkzaam bij Roda JC, reageerde wat afstandelijker. Zijn gedwongen vertrek bij de club die hij na vier jaar weer de eredivisie binnenloodst is daar niet vreemd aan. "Ik had hier graag mijn werk afgemaakt", aldus Baan "Er staat een goed op elkaar ingespeeld elftal, het publiek loopt weer warm voor FC Den Haag, het Zuiderpark mag weer gezien worden, maar ik ben weg. Dat geeft me toch een onbevredigend gevoel. Maar goed, Stoop heeft het zo gewild en doormodderen zoals het de afgelopen maanden is gegaan, kon ook niet meer. Volgend jaar dus met Roda JC tégen FC Den Haag" En enigszins wrang: "Dat heeft toch ook wel zijn charme".

FC Den Haag wil voor volgend seizoen twee nieuwe spelers aantrekken; een middenvelder en een vleugelspits De namen van Cor Lems (DS'79) en Piet Wijnberg (door DS aan Sparta uitgeleend) zijn al gevallen, maar zaken zijn er nog niet gedaan. Dé Stoop: "We zijn ons aan het oriënteren, maar niet neer dan dat. De geldstroom van PSV maakt de markt onzeker Met name Ajax beschikt daardoor weer over de nodige centen, en daar kunnen we gewoon niet tegen op. Er is geld voor twee aankopen, maar ook weer niet zo veel dat we tegen een andere club kunnen opbieden. We wachten dus nog maar even af".

Dat afwachten geldt ook voor de spelers van de huidige selectie wier contract aan het eind van dit seizoen aflopen. Het Den Haag-bestuur heeft voorlopig alleen de besprekingen met Martin Jol geopend. "En dat zal wel rondkomen , aldus Stoop. "Het gaat alleen nog om wat details, maar we zijn het in principe met elkaar eens". Dat blijkt met helemaal te kloppen, want waar Martin Jol het zelf heeft over een hem aangeboden en gewenst driejarig contract, spreekt FC Den Haag over twee jaar en minder geld. "Ik begrijp er niet veel meer van", aldus Jol zelf, "ik ben rond met alle bestuursleden van Den Haag, behalve met Stoop die er 'nog een paar nachtjes over wil slapen. Ik wil hier graag blijven, maar Stoop moet ook weer niet te lang blijven slapen. Ik heb financieel al wat water bij de wijn gedaan, dan moet hij ook maar eens over de brug komen". Martin Jol wordt overigens al enkele weken gevolgd door enkele buitenlandse clubs.

Spits Reineo Boere, gisteravond na een lachwekkend misverstand tussen Veendam-doelman Hoekstra en Arme Mulder simpel match winner, weet zich in de belangstelling van het Belgische KV Mechelen. Het contract van Boere, voor dit seizoen gekomen van SC Cambuur, loopt na dit seizoen weliswaar nog twee jaar door, maar feit is dat Mechelen-trainer Aad de Mos gisteravond alleen naar het Zuiderpark was gekomen om de trefzekere puntspeler (dit seizoen al goed voor 23 doelpunten) te bekijken. Veel wijzer zal De Mos niet zijn geworden. want behoudens het inschuiven van de 1-0 in een verlaten doel kwam Boere er tegen Bert Wiebing gisteravond niet aan te pas.

FC Den Haag gaat nu op jacht naar het kampioenschap van de eerste divisie en het bereiken van de bekerfinale. "Want laten we nu wel reëel blijven", bleef Rob Baan nuchter in de totale wanorde na afloop, "Ajax is natuurlijk een heel ander verhaal. Bovendien moeten we eerst nog maar eens van RBC uit zien te winnen in de halve finale. Als dat lukt, ben ik al tevreden".

"Ik niet", zegt Jol "Ik was er ook bij toen Den Haag in 1975 de KNVB-beker won, en ik kan wel zeggen dat d van mijn mooiste herinneringen blijft uit mijn carrière. Komen we in die finale, dan wil ik hem winnen ook. Kampioen worden dit seizoen is mooi. maar en blijft een titel in de eerste divisie. Een noodzakelijk kwaad om de Eredivisie te bereiken, zeg ik maar".