De telegraaf (oud)

Datum plaatsing: 17-03-1976 19:59:00

Den Haag onderuit in Londense bagger Beslissende slag toch voor West Ham

De poel van ellende heette Upton Park. Struikelend en ploeterend nam FC Den Haag daar, afscheid van het Europese toernooi voor bekerwinnaars. De ploeg van Boskov ging onderuit en West; Ham United gesteund door 35.000 fanatieke aanhangers, zette via een 3-1 overwinning Upton Park op zijn kop.

door HANS WOUDSTRA

"Het sprookje is uit. Het had zo mooi kunnen zijn", verzichtte Fujadin Boskov na afloop. Geen feest dus op Trafalgar Square of Piccadilly Circus, maar in plaats daarvan een teleurstellende aftocht naar de hotelbedden in Royal Garden.

„The Hammen", gesteund door het legioen, hadden er zin in en kwamen furieus uit de startblokken. Maar FC Den Haag had op grote tegenstand gerekend en nam alles behalve risico's. Hans Bres kanjerde over de deklat en aan de andere kant deed Pat Jennings, die in Den Haag veertien dagen geleden de beide Westham-doelpunten had gemaakt, hetzelfde.

Zonder kleerscheuren kwamen de Hagenaars het eerste zo belangrijke. kwartier door en dat gaf toch wel de nodige rust in de gelederen. De brigade van Boskov geheel in wit tenue gehuld, probeerde haar eigen spel te spelen en dat betekende  wanneer die mogelijkheid zich voordeed met zoveel mogelijk mankracht in de aanval te gaan.

In de 18de minuut had die tactiek bijna succes, maar Schoenmaker schoot uit een pass van Bres rakelings voor langs. Ja, dit FC Den Haag blaakte in die eerste helft kennelijk van zelfvertrouwen, en zag tot zijn grote vreugde hoe Taylor, Jennings en Robson om de haverklap in de buitenspelval tuimelden.

0-0 na een half uur. Zou FC den Haag stand houden? Het begon er verdacht veel op te lijken want dit Westham, dat drie maanden geleden voor het laatst een wedstrijd won, was niet bij machte om het spel te maken. Daar leek het tenminste op. Maar toen kwam de ommekeer! Geheel onverwacht schoot Brooking op doel. Ton Thie liet de bal los en schutter  Alan Taylor profiteerde van dit cadeautje. 1-0 voor Westham. Den Haag kreeg het moeilijk een „The Hammers" kregen haast. Brooking passte in de 34ste minuut op de; meegekomen linksback Lamphard. Van zeker 25 meter knalde Lamphard raak United stond op winst!

En wat had FC Den Haag het toen moeilijk.Korevaar vloerde Taylor twee minuten later in het strafschopgebied. Arbiter Palotai wees terecht naar. de witte stip en  Billy Bonds verzilverde de strafschop genadeloos (3-0).  Swanenburg kwam binnen de lijnen voor Albertsen. Een aanvaller voor een middenvelder, want er moet gescoord worden! Twee Haagse doelpunten waren er immers nodig om de halve finales te bereiken.

Hoe was dit mogelijk geweest?  Dat vroeg een ontredderd FC Den Haag zich in de rust af. De witte broekjes waren zwart van de kale zandvlakte op Boylent Ground. En niet al te overtuigend begon dit "ADO" aan de tweede helft, Met Curbishley voor Paddon startte Westham — u raad het al — weer hevig aanvallend.

Terwijl in de heksenketel regelmatig supporters langs de lijn door Engelse bobby's werden afgevoerd, vocht FC Den Haag tegen dè dreigende ondergang en tegen zichzelf. Dit Westham was een cupfighter en Bonds zag een vierde goal wegens buitenspel afgekeurd. Aad Mansveld begon, zich nu ook in aanvallend opzicht te roeren. Mervin Day had de grootste moeite met zijn vrije trap vanaf de 16-meterlijn. Hij sloeg de bal voor de voeten van Schoenmaker, die warempel doeltreffend uithaalde 3-1, na veertien minuten in de tweede helft.

De spanning was weer helemaal terug. Mansveld kreeg de gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding. En Henk van Leeuwen die voor de wedstrijd in principe tot overeenstemming kwam om zijn contract te verlengen, kwam niet aan de bal. Ook Kila kreeg de gele kaart wegens ruw spel en de minuten verstreken. Jol verving dezelfde Kila en McGiven kwam bij Westham voor Tommy Taylor in de ploeg.

Veranderingen, die aan het spel en de uitslag, niet van invloed waren. Westham behield zijn beslissende 3-1 voorsprong rustig. Weliswaar scoorde Henk van Leeuwen nog, maar de uitstekende Hongaarse scheidsrechter Palotai keurde deze treffer, die FC Den Haag in de halve finale had kunnen brengen, af wegens buitenspel.

De Haagse hoop op een Cup-sensatie werd er gelijk mee de bodem ingeslagen.