Datum plaatsing: 18-12-2016 17:34:00

Verslag en foto's: ADO Den Haag wint van Sparta

Zondagmiddag speelde ADO Den Haag tegen promovendus Sparta de laatste wedstrijd voor de winterstop. Om los te komen van de degradatiezone moest ADO Den Haag vandaag echt 3 punten in de wacht slepen. Dat lukte door een doelpunt van Sheraldo Becker in de tweede helft.

ADO Den Haag trainer Petrovic koos, op de keeper na, voor dezelfde opstelling als in de midweekse beterwedstrijd uit tegen Feyenoord.
Ook deze wedstrijd speelde spits Mike Havenaar wegens een blessure niet mee. Over Havenaar gaan er trouwens hardnekkige geruchten dat hij in de winterstop naar China verkast, iets wat de club voor wat betreft de financien goed uit zou komen.

Voor de wedstrijd begon werd er officieel afscheid genomen van spelers die afgelopen zomer bij ADO Den Haag vertrokken. Aan Vito Wormgoor, Giovanni Korte en Timothy Derijck werd een bloemetje en een aandenken aan hun periode bij ADO Den haag overhandigd en de spelers gingen daarna met applaus van het publiek van het veld.

In de eerste helft van de wedstrijd creerde ADO Den Haag net als Sparta wat kansjes, alleen misten de spelers de scherpte om de kansen goed te benutten. Pas in de slotfase voor de rust waren er echte grote kansen voor ADO Den Haag.
Wilfried Kanon had de mogelijkheid om ADO op voorsprong te brengen. De Ivoriaan, die in januari met zijn land aan de Africa cup gaat deelnemen en daardoor voor ADO enkele weken niet beschikbaar zal zijn, schoot op het doel van keeper  Kortsmit, maar de bal ging voorlangs. Een paar minuten voor de rust had Ruben Schaken een dot van een kans, maar de goed keepende doelman Kortsmit wist deze bal tot corner te verwerken. De kans die ADO door de corner kreeg wist hij opnieuw te redden waardoor hij de nul op het scorebord hield.
Er was ook nog een kleine kans op een penalty toen Kastaneer in de 16 onderuit leek te worden gehaald, maar daar waar Feyenoordspeler Kuijt in de bekerwedstrijd die wel wel wist te versieren, trapte scheidsrechter Kevin Blom er deze zondagmiddag niet in.
Ook in de minuut extra tijd die was toegevoegd omdat Becker, eerder in de wedstrijd, aan een blessure behandeld moest worden, werd er niet meer gescoord, waardoor de ruststand 0-0 was.

Hoewel Sparta na de aftrap van de tweede helft fel in de aanval was, wist ADO in de 57e minuut na een counter van Kastaneer en Schaken  via Becker de 1-0 op het scorebord te krijgen. Een doelkans die Becker gewoon niet kon missen, zo fraai werd de bal bij hem aangeleverd.  Dezelfde Becker die tot een paar seconden voor het doelpunt door het eigen publiek werd weggehoond, omdat hij een aantal slechte voorzetten had afgeleverd.
Setkus, De Litouwse doelman van ADO Den Haag, was deze wedstrijd door zijn goede reflexen de reddende engel van de wedstrijd, door een aantal megakansen van Sparta te stoppen en daarmee voorkwam dat Sparta op gelijke hoogte kwam.

ADO Den Haag moest de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd met 10 man verder spelen, doordat de zoals altijd goed spelende Hector Heve, die eigenlijk op de nominatie stond om gewisseld te worden voor Edouard Duplan, een onnodige overtreding maakte aan de zijlijn, waardoor hij met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd.
Duplan kwam even later alsnog voor Kastaneer in het veld. Eerder waren San Román en Van der Heijden al het veld in gekomen ten koste van Kanon en Becker.
Toch had ADO Den Haag daarna nog een grote kans om de stand te verdubbelen. Tyronne Ebihue counterde over het veld en had de bal voor het inschieten, maar hij schoot de bal net naast het doel. De stand bleef dus 1-0 voor ADO Den Haag, wat ook de eindstand werd.

Meer zat er eigenlijk ook niet in deze wedstrijd, maar dat was even niet belangrijk. Drie punten en een plek op de 14e plek op de ranglijst geeft de in slecht weer verkerende club weer even ruimte om opgelucht adem te halen.

In de eerste week van januari houdt ADO Den Haag zoals gebruikelijk haar wintertrainingskamp in Estepona te Spanje.
Op zondag 14 januari gaat voor ADO Den Haag de competitite verder in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen.