Datum plaatsing: 20-12-2015 17:00:00

Verslag en foto's: winst ADO Den Haag in Heerenveen: 0-4

ADO Den Haag heeft de eerste helft van het seizoen met een knaller afgesloten. In het Friese Haagje werd het volledig terecht 0-4.

Vorige week werd duidelijk dat Korte zich onvoldoende kon opwerpen als vervanger van de geblesseerde Havenaar. Henk Fraser had daarom Korte deze week niet opgesteld en voor hem in de plek een extra middenvelder (Kristensen) neergezet. Duplan en Schaken werden zo de enige twee spitsen, zonder een 'kapstok' in het midden.
Een spannende oplossing, maar wel een die al snel resultaat opleverde. Niet zozeer in offensief opzicht, maar SC Heerenveen wist zich geen raad met de muur die ADO opbouwde en kwam niet in zijn spel.

Heerenveen was onnauwkeurig en slordig en al was ADO dat ook, zij oogden een stuk rustiger. Het middenveld overheerste de hele wedstrijd en dat zorgde ervoor dat er nauwelijks druk op de verdediging van ADO kwam te staan.

In de 22e minuut scoorde ADO dan de 0-1. Weer won het middenveld (Jansen) een duel, die de bal afgaf op Bakker. Die gaf met rechts keurig mee met de ingelopen Meijers, die tegendraads onhoudbaar inschoot: 0-1.
Heerenveen snapte dat hun opdracht nog moeilijker werd, want nu kon ADO nog comfortabeler op de counter gaan spelen. Vlak voor rust maakte Duplan nog bijna 0-2 maar doelman Mulder redde goed op zijn schot. Heerenveen werd aan het eind van de eerste helft wel wat dreigender, maar dat kwam omdat zij wat standaardsituaties kregen, die goede focus vereiste. Beugelsdijk en Wormgoor speelden echter weer een prima partij en zo behaalde ADO de rust zonder dat het maar één kans tegenkreeg.

In de tweede helft probeerde Heerenveen een tandje bij te schakelen. Het kreeg het publiek een beetje achter zich en de druk nam toe. Juist toen was het weer een scherp moment van Bakker, die de bal veroverde, terugtikte, ondertussen doorliep en de bal van Jansen kreeg. Heel koel rondde hij de kans af: 0-2.
Daardoor was de wedstrijd al gespeeld. Heerenveen kon het niet en ADO bleef makkelijk overeind. Eén echte kans kregen ze: een hoge bal werd door Hansen niet goed weggewerkt en ingeschoten, maar gelukkig kon Meijers de bal van de lijn werken.

Daarna een prachtig moment van Beugelsdijk. Meegekomen uit een corner kreeg hij de afvallende bal, kapte keurig zijn man uit en schoot snoeihard de 0-3 in. Een seconde lang leek hij niet te beseffen dat hij scoorde, maar daarna was zijn vreugde explosie hét moment van de wedstrijd.
Vlak voor tijd werd het nog 0-4 door Jansen, die slap uitverdedigen keurig afstrafte. Een overwinning uit het boekje dus waardoor ADO Den Haag ook nog eens over Heerenveen heenkruipt en de winterstop ingaat als 'kampioen van het rechterrijtje'. De tiende plek. Een defensie die stond als een huis, meerdere spelers die een goal kunnen maken en verschillende spelsystemen uit kunnen voeren. En -niet als laatste- een uitblinkende Duplan, die ondanks dat hij niet scoorde, van grote waarde is voor de ploeg en vandaag man of the match was.Een mooi begin van de kerst dus!

Overigens was de laatste keer dat ADO Den Haag een uitwedstrijd met vier doelpunten verschil won, op 30-1-2011: toen won ADO Den Haag met 1-5 bij Excelsior. De laatste keer dat ADO met vier doelpunten verschil won én geen doelpunten tegenkreeg was op 13-12-2008: toen versloeg ADO Den Haag NAC Breda met 0-4.

ado den Haag  wint met 4-0 van sc heerenveen