support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 27 17 6 4 57
2 RJC 27 15 8 4 53
3 ADO 27 14 8 5 50
4 GRA 27 14 4 9 46
5 GRO 26 13 6 7 45
6 DOR 26 11 10 5 43
7 JAZ 26 11 6 9 39
8 CAM 27 11 6 10 39
9 VVV 27 10 8 9 38
10 NAC 26 10 7 9 37
11 MVV 27 10 7 10 37
12 EMM 26 10 6 10 36
13 HEL 27 9 7 11 34
14 EIN 27 7 12 8 33
15 JAJ 26 7 9 10 30
16 JPS 26 6 7 13 25
17 JUT 26 5 8 13 23
18 TEL 26 5 5 16 20
19 TOP 26 6 2 18 20
20 DBO 27 4 8 15 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 10-08-1967 14:06:00

ADO baseert optimisme op voetbalreis naar Amerika


Twee bekende namen staan bij ADO's training ongeduldig langs de lijn: Piet van Miert en Kees Aarts. Van Miert, een van de eerste, zo niet de eerste die in Nederland officieel als voetballer in de ziektewet loopt, draaft enige malen driftig rond het oefenveld, maar zoekt dan weer de kleedkamer op


"Ik ga vooruit met mijn enkel, maar het kan mij niet vlug genoeg gaan na één Jaar buitenspel te hebben gestaan." Kees Aarts, duidelijk nerveus omdat hij vreest dat de röntgenfoto's bij hem wel eens een meniscus in de rechterknie kunnen vaststellen, echter nog veel beter het ongeduld van beide geblesseerden. Natuurlijk is er de honger naar de bal, vooral is er echter de kans die men bij heel ADO meent te ruiken. Het wachtwoord om de optimistische tongen los te krijgen is "Amerika". Aarts: "In Amerika zijn wij beter geworden. Wij bleken daar voor geen enkele andere club uit het buitenland, hoe bekend ook, onder te doen Wij hebben daardoor veel - meer zelfvertrouwen. Bovendien hebben wij. Jong en ongeroutineerd als wij Internationaal waren, goed rondgekeken en veel geleerd. Wij zijn veel uitgekookter, slimmer gaan, spelen." Aarts is het helemaal eens met zijn trainer Ernst Happel, die zegt: "Hét kan er dit Jaar bij ADO uitkomen. Neen, het moet eruit komen. Anders komt het nooit." Aarts: "Alles zal afhangen van de start, daarom verwens lk die blessures"

Een definitie van dat "het" wordt ontweken. Als manager Eddy Hartman ernaar wordt gevraagd volgt de lijst van de prestaties in de afgelopen vier jaren, de Jaren na de "operatie Happel", zoals het wegsturen van enkele toen nog gerenommeerde spelers thans wordt betiteld. De lijn klimt omhoog naar derde plaats en in de competitie, de finale om de KNVB beker, de halve finale intertoto en de zege van 6-1 op Sunderland In de Verenigde Staten (Happel: "De beste wedstrijd ooit door ADO gespeeld"). Op die lijst ontbreken al te duidelijk de nationale titel en de beker. Maar alsof hij zijn eigen dagdroom verstoort vervolgt Hartman dan: "Ajax is natuurlijk de beste ploeg, niet waar, stuk voor stuk kwaliteitsvoetballers en dan nog die weergaloze Cruyff."

Het wachtwoord "Amerika" helpt opnieuw om duidelijkheid te krijgen. De vraag of zo'n reis van zeven weken na de competitie niet te vermoeiend is geweest, terwijl er te weinig tijd voor rust en daarna voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen is overgebleven, die vraag wordt fel beantwoord. Juist op die reis stoelt het optimisme dat er dit Jaar hoger dan ooit kan worden gereikt in de nationale competitie. Hartman somt de voorbeelden op: Het Schotse Celtic won alles wat er maar te winnen was in het seizoen dat volgde op een trip van zes weken door Amerika.

West Ham veroverde de Europese beker voor bekerwinnaars ln het seizoen dat volgde op een trip van zeven weken door Amerika. Busby, de manager van Manchester United, heeft er zelf zijn verbazing over uitgesproken dat een trip door Amerika, Nieuw Zeeland en Australië zijn spelers zo goed had gedaan. Tenslotte was er de Allen Wade, die op de Internationale trainersbijeenkomst in Zeist onlangs verklaarde dat de meest geschikte rustperiode niet langer dan 2,5 tot 3 weken mocht duren. Ernst Happel .voegt er nog één voorbeeld aan toe: "Toen ik nog in Rapid Wien voetbalde speelden wij ons beste seizoen na een trip door Amerika." Dan verduidelijkt hij: "Zo'n trip na afloop van de competitie vergroot de kameraadschap en de saamhorigheid. Het grote voordeel is echter de korte tijd rust die overblijft. Nu zijn mijn jongens na 14 dagen vakantie nog voor 50 procent in de juiste conditie. Zij zijn alleen enigszins uit het wedstrijdritme. Ik heb twee weken om dat te herstellen. Bij een pauze van zeven weken is de conditie van de spelers echter teruggelopen tot één procent. Alles is vastgeroest. Dat is voor het begin van de competitie allemaal veel moeilijker goed te maken. Bovendien trainingen blijven slechts trainingen en worden nooit wedstrijden."

Met deze verklaring wordt het duidelijk waarom ADO de start zo uitermate belangrijk vindt. Juist In bet begin kan het namelijk profiteren van de betere conditie. Om te stellen dat ADO, en dan speciaal trainer Happel en manager Hartman, helemaal tevreden rondlopen op het Zuiderpark, zou overdreven zijn. Van Miert is nog altijd, een zorg. Precies een Jaar geleden brak de middenvoor zijn enkel. De breuk herstelde, maar de banden niet. Van Miert bleef het hele seizoen langs de kant. Onlangs keurde de verzekeringsarts Van Miert weer helemaal goed. Zelfs de specialist D. Willebrand achtte hem volkomen geschikt om te spelen. Op de training bleek dat echter allemaal tegen te vallen Van Miert mag dan zelf zeggen: "Ik ben bet hele jaar niet zo vooruit gegaan als de laatste drie weken.", trainer Happel klaagt: "Hij huppelt in conditie nog ver achter de anderen aan. De ene dag kan hij alle opdrachten uitvoeren, de volgende blijkt zijn enkel dan toch weer te zeer geforceerd." Het is om die reden dat ADO Van Miert als "Ziek" heeft gemeld bij de "bedrijfsvereniging voor de gezondheid, geestelijke en maatschappelijke belangen" waarbij alle contractvoetballers sinds 1 juli zijn aangesloten. Een controlerend geneesheer heeft ADO nog niet gezien, want de heren ambtenaren schijnen zelf nog met de nieuwe sociale status van de voetballers met de handen in het haar te zitten.

ADO had natuurlijk voor Van Miert een vervanger kunnen (of moeten aantrekken. Hartman: "Daarvoor hebben wij geen geld. Een speler van zijn klasse kost drie of vier ton. ADO heeft dat niet voor de aankoop van spelers ter beschikking." De Haagse club draait zonder steun van een rijkaard of de gemeente. Zij kan rondkomen maar niet reserveren. Daarbij komt dat een "duur aangekochte" speler niet past in het betalingsbeleid van ADO. Elke speler krijgt er een laag minimum bedrag. Da spelers moeten punten verzamelen om de vette premies. Happel: "Om die reden kijken wij ook niet uit naar buitenlanders. Elke speler die zich zeker weet van een aan een boog transferbedrag gekoppeld inkomen mist de vechtlust. Die heeft genoeg en elke speler die "zat" is kun je wel in de sloot gooien. Daar heb je niets aan. Hartman voegt daaraan toe: "Wij bouwen op de Jeugd. Kijken ook uit naar jonge amateurs. Dat wordt trouwens steeds meer de tendens in Nederland. Kijk naar Ajax, de meeste naar Feijenoord. En zijn wij zelf ook spelers zijn eigen kweek. Kijk ook niet een goed voorbeeld?" Happel weer: "Ons team is opgebouwd uit de jeugd. Het blijft echter niet dat eeuwige, jonge ADO. Nogmaals het moet er nu uit komen. De jongens kunnen aantrekkelijk voetbal spelen. Het aanvallen zit hen in het bloed. Hun kracht is tempo en conditie. Zij kennen de taktische opdrachten. Zij zijn er bovendien langzamerhand aan gewend dat van de 17 ploegen die hier naar toe komen er vijftien louter defensief spelen. Maar dit jaar moeten wij dan ook toeslaan." . Wat betekent dat? Happel: "De titel of de beker, maar natuurlijk liever de titel