De Telegraaf

Datum plaatsing: 15-09-1971 13:32:00

Jezek: 'Geen moment in paniek'FC Den Haag 'nam'Aris Bonneweg: 5-0

In feite was FC Aris Bonneweg, het dreumesje uit Luxemburg, dat FC Den Haag door het lot in de eerste ronde van de UEFA-Cup kreeg toegewezen, een' ideale tegenstander, om de kater, die Sparta de Hagenaars twee dagen geleden op Spangen had toegediend, uit het hoofd bannen.

Uiteindelijk is dat dan ook wel gelukt, omdat de 5-0 Zege op de Luxemburgers daar alle aanleiding toe gaf. Echter de slechts 7.000 toeschouwers zagen de FC Den Haag aanvankelijk zonder de gepasseerde Roggeveen, 44 minuten lang zwoegen om zich te revancheren voor dat beschamende 5-2 verlies van zondag jl.

door Coo Dijkman

Pas vlak voor de rust slaagde de 18-jarige Aadje Kila erin de Luxemburgse internationaldoelman Stendebach voor de eerste maal te passeren. Daarvoor had het legioen zijn "vedetten" op een hoongeklap en gejoel getrakteerd om zijn ongenoegen over het uitblijven van goals kenbaar te maken.

Toch waren de Luxemburgers minder slecht dan hun onbekendheid zou doen vermoeden. In de eerste twintig minuten van de wedstrijd konden zij het spel aardig bijsloffen en wisten zij de definitieve cornerstand van 18 tegen 2 met twee hoekschoppen nog enigszins reliëf te geven.

Voor het overige restte hun niets meer dan verdedigen tegen een constant aanvallende thuisclub. In het begin niet zonder succes, maar toen de voor De Zoete ingevallen Roggeveen (Den Haag-trainer Jezek: "De Zoete ontplooide wel veel initiatieven, maar was geen "Spielmacher"), al na twee minuten na de rust de stand op 2-0 bracht was alle Luxemburgse weerstand gebroken. Jezek had zijn mannen immers voorgehouden nooit in paniek te raken bij het eventueel" uitblijven van doelpunten, maar het tempo gestadig te blijven opschroeven tot FC Aris uitgespeeld zou raken.

BEWEEGLIJK

Inderdaad bekende Marcel Walter, trainer van FC Aris: "We werden uitgespeeld. Den Haag speelde vooral na de rust erg beweeglijk. Dit was het beste team dat wij de laatste twee jaar hebben ontmoet". De combinaties liepen na de goal van Roggeveen dan ook plotseling veel soepeler dan in de eerste helft. De "vleugels" werden meer aan het werk gezet, terwijl de verdedigers Korevaar en Van den Burch voortdurend in de FC Aris-veste penetreerden.

Niet verwonderlijk was het daarom dat de stand opgeschroefd werd. Couperus kopte in de vijfde minuut na rust een voorzet van Pas in, terwijl Mansveld een penalty benutte (83ste minuut), toen Kila door Fandel werd gevloerd.. Geblesseerd verliet dit talent het veld en werd vervangen door Wijngaarde, die zijn aandeel al meteen in het vijfde doelpunt uitdrukte door een afgeketst schot door Roggeveen alsnog in een doelpunt omgezet te zien.

MIDDENLIJN

De gasten kwamen daarbij nauwelijks over de middenlijn. Walter verontschuldigend: "We hebben ons best gedaan, maar wij zijn maar amateurtjes. Ik ben al blij dat het geen dubbele cijfers zijn geworden. Tenslotte behoort het Hollands voetbal tot het beste van Europa. Ik hou er erg veel van, vooral heb ik erg van Advocaat genoten". Tenslotte tevredenheid, ook bij FC Den Haag. waar Jezek meende: "Deze overwinning is goed voor het zelfvertrouwen van de spelers geweest. Dat het in het begin niet zo lukte kwam omdat zij te graag wilden winnen. "Ik heb ze echter bij het uitblijven van goals gezegd. dat Nederland—Luxemburg; ook maar een 1-0 ruststand had. We moesten gewoon rustig door blijven voetballen. Ik heb mij om de overwinning geen moment zorgen gemaakt